Bicisvet

Tour de France 2018

Tur koji ima potencijal da bude najzanimljiviji još od 2011. godine. Tada smo videli epsku borbu Kadela Evansa i braće Šlek, a od tada rutinske i nimalo neizvesne pobede tima Skaj i Nibalija.  Ove godine smo imali vrelu uvertiru u vidu slučaja Krisa Fruma, koji će na kraju ipak startovati trku, tako da će napetost biti na visokom nivou od samog početka.

Trka počinje u zapadnom regionu Vende, ide severno prateći obalu ka Bretanji gde nas očekuje 35 kilometara dugi timski hronometar, koji bi mogao da napravi mnogo haosa već trećeg dana trke. Neće proći dugo dok ne krene putešestvije ka istoku zemlje koje će se završiti na mitskom Velodromu u Rubeu i 15 sektora kocke. Poslednji put kada je na Turu bilo sektora kocke, prisustvovali smo pravoj seči favorita, koju je preživeo samo Vinćenco Nibali, kasnije i osvojio žuti dres.

Sledi dan odmora, a onda novi zakoret, ovoga puta ka jugu i Alpima, gde peloton čekaju 3 monstruozne etape jedna za drugom. Prva od njih će se završiti posle spusta, u Le Grand Bornaru, ali će momci pre toga morati da pređu 3 uspona prve kategorije i jedan van kategorije, kao što su La Kroa de Fer i Kolombije. Drugi dan u Alpima donosi 2 uspona van kategorije i prvi finiš na usponu, La Rosije. A onda najbrutalnija etapa u Alpima, verovatno i na čitavoj trci. Giganti od uspona kakvi su 25 kilometara dugi Madelen i 4 kilometara duži Kroa de Fer će samo poslužiti kao uvod za najpoznatiji uspon u svetu biciklizma- Alp d'Uez.

Slede 3 tranzicione etape gde će grupa malo uhvatiti dah i eventualno pustiti neki beg, pre dana odmora u podnožju Pirineja.

Odmah nakon drugog dana odmora sledi prvi izazov u Pirinejima, dva uspona prve kategorije i strmoglavi spust u Banjeres de Lušon, gde je svojevremeno trijumfovao i legendarni Tomas Vokler.

Etapa broj 17 je presedan na Turu, najkraća etapa u modernoj istoriji Tura, kao i prvi ikada zabeleženi start vozača u mreži (kao u formuli 1), gde će raspored biti određen trenutnim generalnim plasmanom. Etapa koja će se završiti na usponu Sen Leri Sulan je duga svega 65 kilometara, počinje na nižim padinama uspona Pejresur. Bukvalno ne postoji ni jedan ravan metar, na profilu se nalaze dva uspona prve kategorije i jedan van kategorije, ukupno 45 kilometara uspona i 20 spusta, pozicioniranje u grupi će biti od većeg značaja nego ikada, a to su upravo organizatori hteli dodatno da otežaju specifičnim startom etape.

Sledi ravna etapa, a onda poslednja planinska preko Aspena i Turmalea, spustom će se završiti u Larunsu, ovo je i poslednja planinska etapa.

Konačni generalni plasman biće određen na etapi 20, 31 kilometar hronometra u Espeletu, na kom će razlike do minut i po biti itekako nadoknadive. Naravno, poslednja gde će šampion biti krunisan, na Jelisejskim poljima Pariza.

Što se tiče vozača, glavna nepoznanica je tim Skaj. Svašta se tu izdešavalo, Frum je osvojio Điro, pitanje je da li se oporavio, a i nepoznato je kako je čitav doping skandal uticao na njega. U ekipi je i Gerant Tomas koga su mnogi očekivali kao prvog vozača, videćemo kako će odvijati trka za nih.

Movistar će takođe biti jako zanimljiv, dolaze sa trozupcem Kvintana- Valverde- Landa. Nesumnjivo, prvi vozač je Nairo, nismo videli mnogo od njega ove godine, ima podijume iz Katalonije i Švajcarske, koja mu je bila generalna proba pred Tur. Najuži krug favorita zatvara Nibali, a za pozicije na podijumu itekako pretenduju prošlogišnji pratioci Fruma na podijumu, Uran i Barde, te Riči Port i Adam Jejts, a svakako će svoje šanse tražiti i Danijel Martin, Krausvajk, možda i Zakarin.

(Bicisvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down