Bicisvet

Vodič kroz TDF '16

BiciSvet za verne pratioce kao i uvek ima vodič kroz Tour de France. Ove godine će to biti 103 izdanje najveće biciklističke trke na svetu i naša 6-ta godina kako ga zajedno pratimo na ovoj adresi

Pregled rute
Planine dominiraju, ali sa 8 gotovo sigurnih sprint završnica i par brdovitih-tranzicionih etapa za begunce trka izgleda veoma dobro izbalansirana. Imamo 4 finiša na usponu u 9 planinskih etapa. Oba hronometra imaju poprilično brdovit profil. Iako Pirineji i Alpi naizmenično dolaze u trci iz godine u godine, ove godine trka ide prvo u Pirineje, kao i prošle godine. U Pirinejima ćemo saznati šta možemo očekivati u Alpima. Pirineji donose uspone sa širim putevima i konstantnijim nagibom, dok u alpskim etapama imamo dosta kratkih uspona sa strmim i nekonstantnim nagibom. Analizu 103 Le Tour-a imamo i > OVDE <
tdf-2016-completeEtapa 1-subota 2. jul
Dva brdska cilja 4. kategorije, oba duga oko 1 km i sa prosečnim nagibom oko 5%, otkrit će nam prvog nosioca tačkaste majice pre duge ravne vožnje uz obalu. Očekuje nas sprint završnica na dan kada se trka priseća Dana-D u Drugom svetskom ratu. Ovo je jedinstvena prilika za sprintere da ponesu žutu majicum tako da će ovo biti itekako stresan dan, u kome će se i sprinterski i timovi GC favorita gurati pri vrhu kako bi zadržali svoje lidere u sigurnoj poziciji.
01-PROFIL

Etapa 2-nedelja 3. jul
Još jedna etapa uz obalu i finiš na uspon od 2 dela, prvo 1.9 km pod nagibom od 7%, onda kratka ravna sekcija da bi poslednjih 700 metara ponovo bili ubrdo. Na ovom usponu ćemo u borbi videti i sprintere i klasik vozače i GC favorite jer se ovdje lako mogu otvoriti prve vremenske razlike.

02-PROFIL

Etapa 3-ponedeljak 4. jul
Duga etapa bez gotovo ikakvog interesa za generalni plasman ako se vetar ne umeša. Trka prolazi kroz Renazé, rodni grad Madio porodice pre očekivane sprint završnice u Anžeu.
03-PROFILEtapa 4-utorak 5. jul
Najduža etapa u trci. Malo brdovitijeg profila u kasnijoj fazi etapi ne bi trebalo da eliminiše sprintere, ali finiš je balog uzbrdo što će učiniti lead-out vozove i poziconiranje još važnijim.
04-PROFILEtapa 5-sreda 6. jul
Sreda je dan za prvu brdsku etapu u srcu ruralne Francuske. Trka prolazi kroz rodno mesto Rejmonda Poulidoa pre početka faze etape u kojoj profil stalno ide gore-dole. U finalnom delu etape imamo par uspona koji će napraviti selekciju, a etapa bi mogla odgovarati vozačima koji dobro voze Lijež-Baston-Lijež.
05-PROFILEtapa 6-četvrtak 7. jul
Lepa vožnja kroz krajolik kao idealan za rekreativnu vožnju sa zatalasanim putevima, klisurama reka i poljima suncokreta. Profil u ranoj fazi etape odgovara beguncima, ali ravniji teren i malo prilika za sprintere u narednim danima obećavaju sprint završnicu.
06-PROFILEtapa 7-petak 8. jul
Col d'Aspin dominira profilom. Uspon dug 12 km sa prosečnim nagibom od 6.5% je jedan od najpristupačnijih u Pirinejima. Nakon uspona imamo ne preopasan spust do cilja, sa samo par širokih serpentina. Ipak pritisak na spustu bit će veliki, a sam cilj je na blagom usponu.
07-PROFILEtapa 8-subota 9. jul
Pirineji dolaze do vrhunca, ovo je dan kada vozači trebaju da pređu preko 4 uspona. Ovo je klasik u Pirinejima, sa Turmaleom na startu i onda 3 uspona sa užim putevima i nekonstantnijim nagibom bez ijednog ravnog metra do cilja. Poslednji spust sa uspona Peyresourde zvuči opasno, ali u biti imamo mnogo više dugih i širokih sekcija nego ičega previše tehnički zahtevnog.
08-PROFILEtapa 9-nedelja 10. jul
Velika planinska etapa etapa sa finišom u maloj Andori na usponu Arcalis, do koga dolazimo kroz Španiju. Usponi La Komelja i Col de Beixalis su strmi i neugodni pre velikog uspona na Arcalis (10 km dug uspon, 7% prosečan nagib) koji je dva puta ranije korišten. Oba puta je pobednikova karijera nakon trijumfa na Arcalisu krenula silaznim putem-izgledalo je da će Jan Ulrih (1997) i Bris Feju (2009) imati svetlu budućnost, Nemac je ipak više postigao, ali nijedan više nije dostigao tu formu.
09-PROFIL1. dan odmora-ponedeljak 11. jul

Etapa 10-utorak 12. jul
Trka se nakon dana odmora vraća u Francusku i ostavlja Pirineje za sobom. Dan za begunce ili sprint završnica? Uspon St.Fereol mogao bi eliminisati sve umorne sprintere.
10-PROFILEtapa 11-sreda 13. jul
Start u Karkasonu, mestu poznati po svojim blokovima stena koji izgledaju kao da su inspirisani nečim iz Dizni seta. Profil je ravan, ali lokalni vetar "le vent d'Autan" bi mogao razoriti trku.
11-PROFILEtapa 12-četvrtak 14. jul
Sve je podređeno Mont Ventuu. Legendarni uspon je korišten umereno, da bi se sačuvala legenda, ali prvenstveno jer lokalni moćnici ne moraju da plaćaju finiš svake godine da bi mesto ostalo na karti, kao i zato što sam može da reši generalni plasman. Uspon je težak koliko je i slavan, ima 10 kilometara kroz šumu pod 10% nagiba i onda 6 kilometara u kojima nagib opada, ali vetar itekako može da bude poteškoća za vozače. Francuzi će imati poseban motiv jer se Mont Ventu vozi na Dan Bastilje.
12-PROFILEtapa 13-petak 15. jul
Nekoliko sati nakon mitskog uspona kojeg vozači voze skoro sat vremena dolazi prvi hronometar sa stazom koja više odgovara favoritima za GC negp pravim specijalistima. Start je ubrdo i donosi 300 metara vertikalnog penjanja pre vrha i onda sledi vožnja po platou. Zatim sledi nimalo lak spust kroz klisuru reke Ardèche do Pont d'Arka gde će vozači videti džinovsku stenu koju je napravila reka pre starta poslednjeg uspona do ciljne linije.
13-PROFILEtapa 14-subota 16. jul
Duga vožnja prema severu dolinom reke Rone pre očekivane završnice u Villars-les-Dombeu koji je ugošćavao sprint završnice na Dofineu ranije.
14-PROFILEtapa 15-nedelja 17. jul
Zabavna srednje-planinska etapa sa usponom Grand Kolombie na koji će vozači ići sa obe strane. Kol du Bertian je prvi uspon dana i nakon njega skoro da nema ravnog metra na profilu. Sve vodi do Grand Kolombiea, trka prvo ide na lakšu stranu, pre dugog i nimalo naivnog spusta, a onda drugi uspon, sa južne stran strm i neobičan sa zahtvenim serpentinama, pre opasnog spusta koji traje skoro do linije cilja.
15-PROFILEtapa 16-ponedeljak 18. jul
Start u sredini Jura planina pre nego što trka prelazi u Švicrsku i ide do glavnog grada za još jednu očekivanu sprint završnicu pre dana odmora.
16-PROFIL2. dan odmora-utorak 19. jul

Etapa 17-sreda 20. jul
Déjà vu sa finalnim usponom koji je korišten na Dofineu 2014. Pre toga dolazi dva solidna uspona, a pretposlednji uspon dana je nimalo laki Kol de la Forklaz, 13 kilpmetara sa stabilnim nagibom oko 7.9% pre kraktkog spusta do 10 km dugog uspona Emoson gde su u drugoj polovini svi nagibi dobro iznad 10%.
17-PROFILEtapa 18-četvrtak 21. jul
Ne sasvim brdski hronometar, ali u biti ovo je teže. Ravna vožnja do uspona Domansi koji je dug 3 km i sa dosta rampi oko 10%, a kasnije povratak na put do Megéva sa rampa od 17%, ovo je neobičan testa sa nekonstanim nagibima i ne baš bajnim putevima.
18-PROFILEtapa 19-petak 22. jul
Ne dopustite da vas nedostatak slavnih uspona razočara, ova etapa ima šarm kratke planinske etapa sa puno strmih brda sa nekonstantnim nagibom uključujući veoma teški Bizane uspon, 12.4 km sa prosečnim nagibom od 8.4% na veoma uskom putu sa brojnim rampama od preko 19% na višim padinama. Ovaj uspon je ipak možda malo predaleko od cilja. Poslednji uspon vodi do poznatog skijališta, sa uskim putevima na kojim je nagib oko 13%, praveći to putemckoji timski autobusi neće moći proći. Kada je 2015. korišten na Dofineu, Vinćenco Nibali je eksplodirao na strmoj deonici i izgubio žutu majicu.
19-PROFILEtapa 20-subota 23. jul
Poslednja etapa u Alpima, samo 146.5 km, što znači da ove deonice u dolinama nisu toliko duge kako se čine na profilu da bi se uhvatile veće razlike stvorene na usponima. Aravis i Kolombier, prvi uspon dani, bit će penjani na njihovim lakšim stranama, pre dugog i nimalo lakog Kol de la Ramaza, nakon koga sledi veoma brzi spust i poslednji uspon trke. Holivudski scenario kaže da poslednji uspon i spust odlučuju pobednika čitavog Tura. Zadnji put kada se ova etapa pojavila u većoj trci, Nairo Kintana je 2012. na Dofineu ostavio crnu armadu Skaj tima i došao do solo pobede u Morzinu.
20-PROFILEtapa 21-nedelja 24. jul
Ah Pariz! Kao i uvek bizaran događaj, parada koja se pretvara u kriterium. Etapa počinje u elegantnom Šantiliju i trka još jednom koristi punu dužinu Jelisejskih polja za puni krug oko Trijumfalne kapije navečer.
21-PROFILEtape koje ne bi trebalo da propustite
Ovo je TDF i uvek imate nešto da pratite, ali neke etape su važnije od ostalih. Ako trebate da planirate ranije i napravite raspored, ovdje su neki predlozi koje etape su najvrednije za gledati.
*Etapa 1-subota 2. juli: kraljevski sprint između najboljih sprintera i timova
*Etapa 5-sreda 6. juli: ulazak u planine
*Etapa 9-nedelja 10. juli: poslednja etapa u Pirinejima sa ciljem na itekako teškom usponu u Andori
*Etapa 12-četvrtak 14. juli: Mont Ventu na Dan Bastilje
*Etapa 15-nedelja 17. juli: etapa kroz veoma lepe predele, ali sa veoma teškim profilom
*Etapa 17-sreda 20. juli: veoma težak finiš na usponu koji dolazi posle dana odmora
*Etapa 19-petak 22. juli: spremite se za mnogo akcije po brdima i prelepe pejzaže
*Etapa 20-subota 23. juli: poslednja alpska etapa, sa Joux Planeom i spustom sa njega

https://www.youtube.com/watch?v=1v6l1_lfFN0

(BiciSvet.com/Boris Stanković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down