Bicisvet

Vodič kroz Tour de France 2012

Kratak vodič kroz Tour de France 2012 sa pregledom etapa je pred vama. Pripremili smo je i u statističkim brojakama: >OVDE<

Kao što ste i navikli svakog jutra za vreme trke izlaziće pojedinačno analizirane etape na kojima ćemo se družiti i komentarisati najbolje detalje. Nakon etape na istom mestu stižu rezultati i video za sve one koji su je možda propustili u toku dana

A tu je i neizostavno pogađanje pobednika dok su novina na sajtu fejsbuk komentari koji se neće važiti u prognozama.

Na BiciSvet fejsbuk stranici objavljivaću kratke vesti i zanimljive sličice a tu sam uz vas i na twitter-u @OlePaikkonen gde ćemo se družiti i LIVE za vreme trajanja etapa.

Cirkus na točkovima kreće u subotu 30.VI a do tada pogledajte etape koje ne smete propustiti (2011-video pregled) Osnovna pravila i bodovanja po plasmanima za sve novajlije nalaze se na dnu teksta:

Tour de France 2012 - startna lista <

Prolog - 30. Jun


Kratak test sirove snage. Prolog ima samo nekoliko krivina i dosta pravaca. Lijež ima svoja brda ali ova staza je ravna. Sa starta se već prave razlike između vozača koji će se u prvoj nedelji boriti za žutu majicu.

Etapa 1 - Nedelja 1. Jul


Put u ardenski deo Belgije sa svojim brdima trebalo bi da pruži prva velika uzbuđenja, iako etapa ne ide po brdima na kojima se vozi Lijež klasik. Očekuje nas žestoka borba za tačkastu majicu dok je poslednje brdo ka cilju dugo 2,4km sa nagibom od 4,7%

Etapa 2 - Ponedeljak 2. Jul


Ravna ruta sa panoramom Namura – grupni sprint u najavi

Etapa 3 - Utorak 3. Jul


Trka se ovom etapom vraća u francusku. Start je lagan ali kako ruta napreduje ka zapadu preko staze Rubea čije sekcije zaobilaze ove godine. Zahtevni deo dolazi na kraju kada se karavan približi obali, gde vetar može pokidati grupu a završnica je na brdu dugom 700m sa nagibom od 7,4%

Etapa 4 - Sreda 4. Jul


Još jedna etapa za prave sprintere ali sa nervoznom grupom jer prvi deo etape ide pored mora gde će se svi boriti za pozicije u grupi i pokušavati dase sakriju od vetra. Jedan nekategorisan uspon na kraju može malo poremetiti planove pojedinim timovima.

Etapa 5 - Četvrtak 5. Jul


I još jedan dan za sprintere. Ali da li će biti tako jer prethodnih dana su bile dugačke etape skoro sve po 200km pa je tu već umornih vozača. Postoji šansa za begunce a momke očekuje veliki transfer posle linije cilja.

Etapa 6 - Petak 6. Jul


Da li je ovo još jedan sprint u najavi? Da ali bez velikih brda i sa takvim terenom gde nema zaklona od vetra ali sa odličnim krajolikom za publiku jer se prolazi kroz vinograde Šampanje.

Etapa 7 - Subota 7. Jul


Prvi test na ovogodišnjoj trci u Belfiju – malom skijaškom centru blizu Švajcarske. Poslednji uspon je kratak ali strm sa prosekom od 8,5% i sekcijama od po 13% i veoma tehnički zahtevnim dolaskom do njega. Vremenske razlike na liniji cilja će možda biti male, ali će se svakako računati na kraju.

Etapa 8 – Nedelja 8. Ju


Kratak i težak izlet u Švajcarsku. Mnogo brda u kantonu Jura garantuje veliku borbu za tačkastu majicu i možda probleme za nosioca žute majice. Ruta je idealna za begunce od kojih neko može i doći do najveće pobede u karijeri – pola grupe će danas želeti da se nađe u grupi begunaca. Kome će uspeti?

Etapa 9 - Ponedeljak 9. Jul


Prilika da pravi hronometraši distanciraju svoje rivale. Simbolična borba protiv štoperice koja se završava u Besansonu poznatom po izradi satova. Staza je tehnički zahtevna na relativno uskim putevima. Dan odmora sledi posle ovog hronometra.

-Utorak 10. Jul - Dan odmora 

Etapa 10 - Sreda 11. Jul


Trka još nije u Alpima ali je tu već HC (Hors Categorie) uspon. Rutu su momci upoznali ovog juna na Kriterijumu Dofine ali je finiš dosta drugačiji. Prva prilika za neku zanimljivu taktiku od strane brdaša koji su izgubili vreme na hronometru.

Etapa 11 - Četvrtak 12. Jul


Idemo! Profil testere. Trka je u alpima i danas skoro da nema ravne deonice. Organizatori su zbog toga morali da izmene malo rutu između prva dva brda da bi stvorili mesto za sprint. Primetike kilometražu – samo 148km i 4 planine!

Etapa 12 - Petak 13. Jul


Dugačak dan a trka već izlazi iz Alpa koristeći doline kako bi izbegli sve planinske prevoje. Prva dva brda će pokidati grupu a na kraju se možda i Peloton prikupi i krene u organizovan lov na begunce zbog grupnog sprinta. Petak je 13-ti a za mnoge Francuze je to srećan dana kada kupuju lutriju i raznorazne srećke.

Etapa 13 - Subota 14. Jul


Izgleda kao profil za sprintere ali finiš može biti nepredvidiv. Ruta ide preko juga francuske koji zna da bude vetrovit i to na ovim drumovima vetar sa strane. Danas je i dan Bastilje – nacionalni praznik zato očekujemo domaće momke u borbi za pobedu.

Etapa 14 - Nedelja 15. Jul


Ne treba da nas zavara nedostatak nadmorske visine na vrhovima brda. Ona su danas izuzetno strma. Poslednji uspon „Mur de Péguèr” je kako mu i ime kaže pravi zid a ne brdo. Iako na Turu nije bio od 1973.godine lokalne trke ga redovno imaju na svom profilu. Dugačak je 9km sa prosečnim nagibom od 8% ali je poslednji kilometar 13% dok je na samom vrhu 18% pre spusta u Foi gde momke očekuje još jedan krug oko krada.

Etapa 15 - Ponedeljak 16. Jul


Sprint ili ne? Gradić koji je skoro redovan na Turu uvek nam je priređivao nezaboravne finiše ali preko planina u Pirinejima. Ovoga puta ruta je poprilično ravna ali sa dosta krivina i uskih puteva. Dan odmora je nakon ove etape.

-Utorak 17. Jul: Dan odmora 

Etapa 16 - Sreda 18. Jul


Posle dana odmora noge vozača su ili umorne ako poremete ritam ili nešto svežije za one kojima je odmor prijao. Kao u restoranu sa klasičnim jelom ovo je klasična poslastica na Turu. Aubisk, Turmale, Pejersurd koji ima 10% u poslednjem kilometru i pruža priliku za solo finiš u Banjer de Lušonu.

Etapa 17 - Četvrtak 19. Jul


Poslednji dan u planinama. Borba za tačkastu majicu i surova etapa za generalni plasman. Za razliku od jučerašnjih poznatih brda danas su na meniju novi usponi. Ponovo na Pejersurd ali sa još jednim usponom posle njega.

Etapa 18 Petak 20. Jul


Poslednja prilika za timove tj. vozače koji su bez pobeda a pri tom nisu ni sprinteri ni hronometraši.

Etapa 19 - Subota 21. Jul


Dugačak i ravan hronometar na čijem kraju će momci zabeležiti 101km borbe protiv štoperice na ovogodišnjoj trci. Nema zaklona od vetra ni za koga na ovoj etapi. Borba za prestiž između Kanćelare i Martina ukoliko budu u trci i borba za finalni podijum i žutu majicu u Parizu. Na ovoj dužini hronometra minuti razlike su u pitanju.

Etapa 20 – Nedellja 22. Jul


Tradicionalan sprint i šampanjac pre Pariza.

Pošto uvek ima novih gledalaca trke evo ukratko nekih od pravila i obeležja trke


Žuta majica

(sada je sponzor Le coq sportif) dodeljuje se vozaču sa najboljim vremenom u zbiru svih etapa. Ove godine NEMA SEKUNDI bonifikacije.

Zelena majica
Dodeljuje se vozaču sa najviše bodova. Bodovi se skupljaju na liniji cilja kao i na prolaznom cilju.
-Na ravnim etapama na liniji cilja na raspolaganju su bodovi za prvih 15 vozača i to ovim redosledom: 45,35,30,26,22,20,18,16,14,12,10,8,6,4,2
-srednje planine(koeficijent 2) 30,25,22,19,17,15,13,11,9, 7,6,5,4,3,2 bod
-visoke planine (koeficijent 3 and 4): 20,17,15,13,11,10,9,8,7, 6,5,4,3,2,1bod
-individualni hronometar (koeficijent 5): 20,17,15,13,11,10,9,8,7,6, 5,4,3,2,1 bod
-Na svakom prolaznom cilju 15 vozača osvaja bodove ovim redosledom: 20,17,15,13,11,10,9,8,7,6,5,4,3,2,1 bod

Tačkasta majica
Dodeljuje se vozaču sa najviše bodova skupljenim na brdskim prevojima i to za 5 kategorija uspona
“Hors Catégorie”: 20,16,12,8,4,2 bodova za prvih 6 vozača
Kategorija 1: 10,8,6,4,2,1 bod
Kategorija 2: 5,3,2,1 bod
Kategorija 3: 2, 1 bod
Kategorija 4: 1 bod

Bela majica
Dodeljuje se za najboljeg mladog vozača (po vremenu isto kao žuta) starosti do 25 godina tj. da je rođen posle 1. januara 1987. godine

NAGRADE:
Svakog dana pobednik dobija  8000€ drugoplasirani 4000 € i tako redom do 20-og mesta za koje se osvaja 200€
Pobednik čitave trke u Parizu osvaja skromnih 450000€ a nagrade idu do 25 pozicije za koju se dobija 650€

(BiciSvet.com)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down