Bicisvet

Matija Kvasina Team Tusnad - Pobednik TDS 2005. i 2008.

Dvostruki pobednik trke kroz Srbiju i momak koji punih 12 godina opstaje u profesionalnom karavanu a za to vreme zabeležio je 47 mesta na podijumu na UCI trkama.

Poslednje četiri godine vozio je u Hrvatskom timu Loborika a prethodnih šest godina u slovenačkim timovima Perutnina i Radenska sada je ponovo na našoj trci ali u timu iz Rumunije.

Đorđe Pejković
Prvo čestitke za pobedu na trci oko Rumunije a onda i pitanje možeš li do pobede ovde?

Matija Kvasina:
Nisam ti bas za pobijedu ovdje. Nemam ekipu. Poslali su me sa mladima i “mrtvacima” na utrku. Bit ce teško tj nemoguće. Al’ potrudit ću se.

Đorđe Pejković
Otkuda u Tusnad timu posle CRO SLO ITA timova. I to na pola sezone? Kako se sporazumevate - učiš li rumunski ili je to neki biciklistički jezik kao italijanski i slično?

Matija Kvasina
Nakon pregovora na početku sezona s dosta timova od kojih je jedan bio i Turski Salcano sam se ipak odlučio ostati u Loborici jer je direktor kluba obećao da ima sredstva za cijelu sezonu. Počeli smo tako s pripremama kad se već u februaru poćeli osijećat trzavice i problemi. Jedva smo odradili prve utrke na početku marta kad se preko noći javio sin od direktora Vitasovića i dao svima do znanja da u klubu nema novaca ni za plaće ni za utrke.

Neki od nas vozaća smo željeli ćak vozit za đabe samo da damo malo više vremena direktoru da namakne neka sredstva. Jako je glupo cijelu zimu trenirat a sad nema utrka. Budući da nisam imao u planu okonćat karijeru sam poduzeo sve da pronađem drugu ekipu.

Pokušao sam na puno strana i svi su mi rekli isto nemaju sredstava da uzmu još vozaća.

Puka sreća me natjerala da pokušam u Tusnad. Ista ta sreća mi otvorila vrata kod njih jer su izgubili dva vozaća a tek sad ulaze u špicu sezone.

Ponudili su solidne uvjete koje sam odmah prihvatio da spasim već napola propalu sezonu.

Ovdje sam tek dva tjedna a super sam se uklopio s ekipom. Trude se mi pomoći maksimalno a ja pokušavam dat svoj maksimum. Sporazumjevamo se više manje engleskim + rukama i nogama. Nadam se samo da ću im malo popravit rejting do kraja sezone a onda tko zna. Mozda ostanem a možda...

Đorđe Pejković
Moram da se vratim malo unazad i da te pitam u vezi ITA tima Amica Chips koji se naprasno raspao. Znamo da ga je vodio naš stari poznanik Simone Mori. Koliko je to uticalo na tebe posle te 2009?

Matija Kvasina
Italija! Bilo je divno iskustvo volio bih da mogu još koji put živjeti kao profesionalac jer je to stvarno nešto predivno. Za raspad ekipe je kriv u potpunosti Mori koji je navodno krivotvorio ugovore što sponzorske što s vozaćima. Mislim da nitko osim njega ne zna šta je to on uspio sve zamutit na štetu cijele ekipe. Klasićna talijanska prića puno blablabla a malo efektivnog rada. Dosta ekipa u ITA funkcionira na takvim principima dugim nizom godina.

Kao što rekoh dosta sam tamo naućio u samo par mjeseci nažalost nikako ne uspijevam da se vratim na taj nivo. Nekako je bliže kraj karijere nego ulazak u profesionalce.  Tako to ide u životu. Već se i sam polako tražim u drugim aspektima biciklizma.

Đorđe Pejković
Skoro da si stalan gost na našoj trci. Koju etapu ili trku bi izdvojio kao najlepšu za tebe. Da li je to ona pobeda 2005 ili možda 2007 kada je Perutnina sjajno funkcionisala.

Matija Kvasina
Mislim da mi je najdublje u sijećanju ostala etapa kad smo pobijedili 2005. godine Hrvoje Miholjevic i ja smo dosli skupa na vrh Kopaonika. Nebi čovjek vjerovao al to mi je bila ujedno i prva pobijeda na UCI utrci. Na kraju još pobijeda u generalnom plasmanu je ostavila predivne uspomene.

Đorđe Pejković
Poznaješ li dovoljno dobro ovu sadašnju trasu trke. Može li to da pomogne u planiranju taktike - ako je ima?

Matija Kvasina
Mislim da je trasa ove godine stvorena za pobijednika koji ima najjaču ekipu jer će bit velika borba sa sekundama i kombinacijama napada raznih vozača. Budući da nema etape s ciljem na brdu gdje si jaki vozać može stvoriti nedostižnu prednost koju je lako branit s slabijom ekipom. Ovakim etapama bi utrka trebala bit zanimljivija do posljednjeg dana.

Đorđe Pejković
Znam da ti ne brojiš, ali da li supruga broji dane koliko si odsutan od kuće. Zna li se broj?

Matija Kvasina
Broje se dani i sekunde moje odsutnosti. Neće me bit doma sve skupa 22 dana al to ne znaći da me žena nema pod kontrolom. Zahvaljujući suvremenom svijetu i internetu +gps uređaju u mobitelu prati svaki moj pokret sa sigurne udaljenosti. Navikla je da me nema pa tu nema nekih većih poteskoća.

Đorđe Pejković
Posećuješ li sajt bicisvet.com kao Kiše koji svrati ponekad da vidi novosti sa Balkana?

Matija Kvasina
Sto se tiče sajta ima svoje favorit mijesto u brovzeru tako da se kontrolira uredno. Dosta se da iz njega naučit budući da sam imao želju nešto slično pokrenut u Hrvatskoj. Nažalost taj plan nisam još realizirao u potpunosti. Bit će vremena u budućnosti a do tad nema mi druge nego da se učim sa BicisSeta kako se to radi.

Đorđe Pejković
Hvala i srećno

Matija Kvasina
Hvala i tebi i pozdrav za sve fanove BiciSveta

(BiciSvet.com/ĐorđePejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down