Bicisvet

Šta se vozi u 2013?

DOGMANova sezona samo što nije počela a vozači uveliko treniraju na svojim mašinama. BiciSvet vam donosi spisak World Tour timova i njihove opreme.

Pojedine ekipe su sponzorisane od strane proizvođača i njihov izbor zavisi samo od toga, dok ima i onih timova kojima je ipak kvalitet na prvom mestu.

Sa druge strane neki timovi nisu direktno sponzorisani od strane proizvođača delova već ih kupuju. Takvi su Garmin i Vacansoleil. Garmin kupuje Shimano delove ali vozi i Rotor asimetrične pogone, dok Vacansoleil vozi FSA pogone, Look pedale, zlatne KMC lance itd.

Novi proizvođač je Merida. Tajvanska fabrika bajkova Merida bukvalno je izbacila Willier iz sponzorstva Lampre-a. Triestina momci su se bunili jer imaju validne sponzorske ugovore za Lampreom...ali džaba jer para vrti gde burgija neće. Merida ne samo da je jedna od najvećih fabrika već ima veliki udeo u deonicama Specialized-a, koji opet sponzoriše tri tima!

Tim Ram Grupa Točkovi
Ag2r-La Mondiale Focus Campagnolo Focus
Argos-Shimano Felt Shimano Shimano
Astana Specialized Campagnolo Corima
Blanco Pro Cycling Giant Shimano Shimano
BMC Racing BMC Shimano Shimano
Euskaltel Orbea Shimano Shimano
FDJ Lapierre Shimano Shimano
Garmin-Sharp Cervélo Shimano Mavic
Orica-Greenedge Scott Shimano Shimano
Lampre-Merida Merida Shimano Fulcrum
Cannondale Cannondale SRAM Vision
Lotto-Belisol Ridley Campagnolo Campagnolo
Movistar Pinarello Campagnolo Campagnolo
Omega Pharma-Quick Step Specialized SRAM Zipp
Radioshack Trek Shimano Bontrager
Saxo-Tinkoff Specialized SRAM Zipp
Sky Pinarello Shimano Shimano
Vacansoleil-DCM Bianchi (mix) FFWD

Treba reći da je Fulcrum brend koji pripada Campagnolo-u. SRAM je kupio ZIPP i Quarq pa će tako tim koji je sponzorisan od strane SRAM-a koristiti proizvode bratskih i sestrinskih firmi. Slično tome koga sponzoriše Shimano koristiće njihovu kompletnu opremu i komponente i točkove.

Velika promena za ovu godinu je to da SRAM smanjuje udeo u sponzorstvu. Posle 8 timova u 2011. godini i 5 timova prošle - 2012, došli su na samo 3 trima u 2013. godini. Kompanija planira da proda deonice na Njuroškoj berzi. Campagnolo je skoro konstantan jer su pre dve godine sponzorisali 4 tima, prošle gdone tri a sada su se ponovo vratili na staru brojku jer se Ag2r prebacio.

(BiciSvet.com/inrng.com/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down