Bicisvet

Bicikl topi kilograme i poboljšava raspoloženje

Vožnja bicikla jedan je od najefikasnijih načina vežbanja. Ukoliko bar dva puta nedeljno pređete razdaljinu od 10 kilometara, možete da izgubite i tri kilograma.

Mišići
Biciklisti su poznati po lepo oblikovanim nogama. To nije čudno s obzirom na to da u vožnji rade velike grupe mišića. Ali osim mišića nogu, aktivni su i trbušni mišići i mišići donjeg dela leđa.

Energija
Osećate se umorno i bezvoljno? Istraživanja su pokazala da je vožnja bicikla povećala nivo energije za 20 odsto i smanjila umor za 65 odsto. Zbog čega? Biciklizam podstiče vaš mozak da izlučuje neurotransmiter dopamin koji je povezan s energijom. I ne morate jako da se forsirate da biste bili bolje volje - ljudi iz istraživanja koji su vozili sporim do umerenim tempom tri puta nedeljno najbolje su odolevali umoru.

Trening
Bicikl je odličan pretežno za muskulaturu nogu. Zdrav je kao trening, ali ne zateže i ne vežba gornji deo tela, i to je jedina mana - objašnjava Miroslav Ćušić, profesor sporta, i savetuje kako da organizujete trening. Za bilo koji rekreativni trening, tri puta nedeljno je optimum. Poželjno je i da se trenira češće, četiri do pet puta nedeljno, ali kako je danas tempo i način života takav da to baš i nije moguće, dovoljni su treninzi od tri puta nedeljno. Preporučuje se pola sata vožnje bicikla bez pauze. Važno je da se ne pravi pauza između, jer je telu potrebno pola sata umerene vožnje kako bi ostalo u dobroj kondiciji. Pod terminom umerena vožnja podrazumeva se puls od 120 do 140 otkucaja u minutu. Ne treba preterivati, to su prosečne vrednosti - savetuje Ćušić. Da bi trenažni efekat bio veći, potrebno je i vežbanje jačeg intenziteta. To podrazumeva pet minuta brže vožnje, a zatim pet minuta vožnje sporijim tempom, pa opet pet minuta brže i tako ukrug. Intervalni trening je najbolji za razvoj i sticanje kondicije.

SAGOREVANJE KALORIJA
- Žene ako vozi 20-25 km/h sagoreva do 480 kalorija u 60 minuta, ako vozi 30-35 km/h do 700 kcal i preko 35 km/h do 950 kcal.
- Muškarci oko 80 kg za 20 km/h sagori 500 kalorija u 60 minuta.
- Ako živite desetak kilometara udaljeni od posla, krenite biciklom.
- Ako samo dva puta nedeljno na posao idete biciklom sagorećete 3.000 kalorija što je više od pola kilograma mesečno.
- Za poboljšanje srčane funkcije dovoljno je pola sata.
- Ko želi da ubrza metabolizam i izgaranje masnoća, treba da se vozite bicikl 50 minuta na dan.
- Kod osoba koji provedu 30 minuta dnevno na biciklu rizik od srčanog udara snižava se za čak 82 odsto.

Sobni bicikl je prava stvar za hladne dane 
STATIKA - Sobni bicikl je statičan ali može biti odlična zamena za običan u zimskom periodu, kada ne možete da vozite napolju. Odličan je za zagrevanje pre treninga u teretani, ili za samostalno vežbanje. Sobni bicikl je odlična sprava za kardio-treninge, i može biti veoma koristan ukoliko trenirate najmanje tri puta nedeljno po pola sata.

(BiciSvet.com/izvor:24sata.rs)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down