Bicisvet

Biciklizam u džepu & Aplikacije na telefonu

biciklizam na telefonuPametni mobilni telefoni postali su nezabiolazni deo svakodnevnog života za mnoge ljude, mogućnosti u šta sve možete pretvoriti mobilni telefon je mnogo, čak i previše. U ovom textu ću pokušuti da vam ukratko predstavim aplikacije vezane za biciklizam. Podeliću ih u dve kategorije, prva za bicikliste rekreativce i druga za ljubitelje biciklizma kao sporta. Kao i obično popularnost biciklizma nije kao kod nekih drugih komercijalnih sportova, posebno američkih, što se itekako oseti i na ovom polju, jer izbor aplikacija je jako mali, a i ono što ima u ponudi je daleko iza drugih sportova po kvalitetu. Potrudiću se da ne kritikujem, nego samo da opisujem osnovnu namenu i funkciju, jer generalno, većina aplikacija je plod programera entuzijasta koji vole biciklizam, i treba ih podržati u tome.

Strava je najpopularnija aplikacija za bicikliste koja prati i čuva podatke vezane za vašu vožnju, beleži vašu maksimalnu i prosečnu brzinu, vreme trajanja vožnje, visinsku razliku i ceo profil staze koju ste odvezli izražen u procentima. Ukoliko unesete vašu visinu/težinu/godine izračunava i potrošene kalorije tokom vožnje. Svaka vožnja su čuva, tako da lako možete uporediti podatke koliko ste napredovali tokom sezone, a tu je i zbir svih vožnji i pređenih kilometara, ukopno vreme trajanja, nedeljni prosek i još mnogo toga. Ono što stravu izdvaja od drugih sličnih aplikacija jeste sjajna i velika zajednica, možete da pratite prijatelje i da uporedjujete vožnje sa njima ili da jesdnostavno upoređujete popularne segmente i uspone sa drugim ljudima. Kolika je popularnost strave dovoljno govori činjenica da je sve veći broj pro-biciklista koristi. Tu su: Robert Gesink, Laurens ten Dam, Rigoberto Uran, Niki Terpstra, Thibaut Pinot, Taylor Phinney, Michal Kwiatkowski, i naravno miljenik strava zajednice Ted King, a to su samo neka od imena, celu listu pogledajte na Strava Pro Cyclists

MapMyRide je alternativa za stravu, vrlo sličnih ili gotovo istih funkcija, pa da ne bih pisao isti text izdvoio bih samo sjajnu nutritivnu funkciju, ukoliko ste ažurni i imate dosta slobodnog vremena, unosite šta ste jeli i pili tokom dana, na kraju vožnje aplikacija vam izračuna koliko ste kalorija od toga potrošili.

Ako niste sigurni da li ste dobro podesili bicikl ili možda kupujete novi a ne znate koju veličinu rama da uzmete, tu je Cycling Biomechanics mala i prosta aplikacija koja izračunava to umesto vas. Unesete vaše parametre i za sekundu dobijete sve dimenzije. Naravno ove rezultate uzeti sa rezervom, ne treba ih smatrati 100% tačnim, ali nije loše okvirno da znate vaša podešavanja.

Bike Repair i Bike Doctor su aplikacije koje se plaćaju, i mala su enciklopedija u rešavanju problema i popravljanju kvarova ako se nađete u nevolji, sve sa "korak po korak" opisom u slikama, ali nisu se zadržali samo na tome, ukoliko imate bolove u telu ili povrede, tu su saveti šta dalje da radite.

LIVE TRKE
Ono što verovatno većinu vas zanima je kako gledati trke live? Postoji mali milion aplikacija sa nazivom sport online ili live u naslovu, ali problem sa njima je što se liste programa često menjaju ili gase, a i podržavaju samo najpopularnije sportove, ja nisam uspeo da pronađem aplikaciju za praćenje biciklizma ili Eurosport-a besplatno. Drugi problem je što oficijalno android više ne podržava fleš, tj. Adobe je sam prestao da ga razvija pre dve godine, tako da praćenje preko web browser-a je postalo nemoguće. Međutim postoji rešenje, testirano, i kod mene radi na Android-u KitKet-u 4.4.*. Dakle prvo je potrebno skinuti Dolphin Browser i Dolphin Jetpack, pa onda ovaj hakovani flash, na kraju kad sve to instalirate, u Dolphin Browser-u uključiti flash opciju (Click Menu>Settings>Web Content>Flash Player> On) sa ovim izbor je na vama gde će te gledati, postoji mali milion sajtova, ali ja preporuèujem Pro Cycling Live uvek su ažurni i daju više opcija ukoliko neki link prestane da radi. (Ako vam nešto od ovoga nije jasno pitajte u komentarima)

Ukoliko ste propustili direktan prenos tu je više aplikacija za praćenje rezultata.
- Prvo bi preporučio Cycling Alerts ali nažalost ova aplikacija je prestala da se apdejtuje, nadam se da će ponovo proraditi... jer odradili su prve dve trke, Tour Down Under i Tour De San Luis, meni se ona najviše sviđala zbog celog UCI kalendara.
Info Cycling prati samo World Tour trke, tu su opisi, profili i reportaže posle trka.
- Sajt CyclingNews ima svoj Tour Tracker koji prati rezultate na sva tri Grand Tour-a.
Od istog developer tima tu su još i Tour Of Califorina, Tour Of Utha, Tour Of Alberta... ne znam samo zašto to lepo nisu sve spakovali u jedan app za severnoameričke trke, nego ovako 10 posebnih aplikacija.
- Na kraju tu je i Pro Cycling News, kao što samo ime kaže čitate vesti sa najpopularnijih bici sajtova. Ova aplikacija ima dve sjajne opcije i zbog toga je ja jedino koristim, na jednom mestu tu su tweet-ovi pro biciklista i u drugoj su pro timovi, ovo je odlično kad nema live prenosa, kao recimo Tour Of Oman.
- Oficialne aplikacije imaju Giro d'Italia, timovi BMC Racing Team i AG2R LA MONDIALE Cycling Team.

IGRICE
Ostao je ovde još jedan segment da se opiše, a to su igrice, i ima ih dosta u ponudi, ali su toliko loše da upšte ne želim ni da ih instaliram u moj telefon. Ukoliko imate vi neki app za preporuku podelite ga sa nama ovde u komentarima, a ukoliko vi želite da objavite neki tekst na BiciSvet sajtu, kao što sam to ja uradio, slobodno se obratite Paikkonenu ;-)

BiciSvet.com/ Vanjezi Vanja

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down