Bicisvet

Endi Šlek propušta "Tour de France"

Endi Šlek neće učestvovati na ovogodišnjem Tour de France zbog povrede. Pad koji je Luksemburžanin pretrpeo na četvrtoj etapi Dofinea bio je teži nego što se to u početku mislilo i rezultirao je naprsnućem krsne (trtične) kosti, zbog čega će Endi morati da odloži bicikl na četiri do šest nedelja.

Kada su me lekari posle pregleda obavestili o čemu se radi moj svet se srušio. Ovo je najveće razočarenje u mojoj karijeri. Moj san je oduvek bio da osvojim Tur, na stazi, a ove godine neću ni imati priliku za to, jer neću učestvovati na trci“ rekao je Endi, vidno razočaran, na konferenciji za štampu. Ukoliko oporavak bude išao očekivanim tokom, nada se povratku takmičenjima na Olimpijskim igrama.

Povreda je, definitivno, još samo jedan problem u više nego slaboj sezoni mlađeg od braće Šlek. Bez značajnijih rezultata, sa malo završenih trka , sada će ostati i bez Tura u koji već godinama ulaže sve svoje napore. Uprkos tome, Endi ističe da je motivisaniji nego ikada i da će njegov primarni cilj nakon oporavka, uz Olimpijske igre, svakako biti Vuelta, gde ga očekuje ponovni susret sa Albertom Kontadorom.

I pored velikog broja kilometara vožnje na hronometar, Endi je smatran jednim od favorita za pobedu u Parizu i vozačem koji je mogao da animira trku na usponima i slomi je eventualnim napadima iz daleka, za koje je, prošle godine, pokazao da je sposoban.

Radioshack-Nissan-Trek ostao je bez svog lidera za Tur i, takođe, pretrpeo još jedan težak udarac ove sezone. Posle povrede Kanćelare, raznih razmirica i sukoba, povreda mlađeg od braće Šlek je bila poslednje što je trebalo timu za koji se mislilo da će dominirati na trkama ove godine. Nema sumnje: Johan Brujnel proživljava najgoru sezonu kao sportski direktor. Ostaje mu samo da proba da konsoliduje tim čiji će lider na Turu, usled odsustva Endija, biti njegov stariji brat Frenk Šlek.

Bez povređenog Šleka i suspendovanog Kontadora Tur je izgubio dvojicu glavnih protagonista na francuskim drumovima proteklih godina. Alberto i Endi ove sezone proživljavaju možda najteže trenutke u svojim sportski karijerama, a jedini profiter svega ovoga će, po svemu sudeći, biti španska trka. Možda na predstavljanju trke u januaru i nije izgledalo tako, ali Vuelta 2012 se vrlo lako može pretvoriti najiščekivaniju i najzanimljiviju veliku trku ove sezone.

(BiciSvet.com/cyclingnews.com/Dragana Petrović)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down