Bicisvet

Endi Šlek završava karijeru

andy-schleck_2014Endi Šlek (29) objavio je povlačenje iz profesionalnog biciklizma, zbog velike štete i bola u desnom kolenu. Bivši pobednik Tura je objavio ovo u rodnom Luksemburgu prekinuvši tako višenedeljne šprekulacije o budućnosti svoje karijere.

Njegov postojeći ugovor sa Trek timom ističe na kraju godine, a zbog nemogućnoti da se njegovo koleno oporavi, Endi nije mogao da obnovi ugovor sa američkim timom, ali ni da nađe drugi tim (pominjao se danski tim iz treće divizije, Cult-Energy, ali to nije Endijev nivo).

"Moram da potvrdim glasine i da kažem da u 2015. godini neću biti profesionalni biciklista. To me mnogo boli, ali u stvari nisam imao izbora. Ja mogu da vozim 3 ili 4 sata, ali kada dođem na uspon koleno bi mi se mnogo nadulo. Otišao sam kod doktora i rekli su mi da oni ne mogu puno da učine"- rekao je Endi na press konferenciji

Tom objavom Endi je stavio tačku na svoju karijeru koja je trajala 10 godina i ne uključuje samo uspehe na Turu. Endi je bio i sjajan klasik vozač, tome u prilog ide trijumf na Lijež-Bastonj-Liježu 2009. Takođe pobedio je 3 etape na Turu i osvojio je 3 bele majice kao najbolji mladi vozač trke. Naravno on je naknadno proglašen i za pobednika Tura 2010, posle suspenzije Kontadora zbog spornog klenbuterola, ali je pitanje koliko njemu to znači. Možda je kruna njegove karijere bio na Turu 2011 godine kada je izdržao u solo napadu od 50km protiv čitave glavne grupe i pobedio na Galibijeu. Značajan uspeh njegovo karijere je i drugo mesto na Điru 2007.

Njegov brat Frenk će ostati u Trek timu, jer je produžio ugovor za još dve godine.

Uspesi Endija Šleka:

-          prvi u generalnom na Turu 2010
-          drugi na Turu 2009. i 2011.
-          najbolji mladi vozač Tura 2008, 2009. i 2010.
-          prvi na etapama 8 i 17 Tura 2010. i 18 na Turu 2011.
-          drugi na Điru 2007.
-          prvi na Lijež-Bastonj-Liježu 2009.
-          drugi na La Fleche Wallonne 2009.
-          treći na Lijež-Bastonj-Liježu 2011.

https://www.youtube.com/watch?v=KPAmQr4RlHA

(BiciSvet.com/cyclingnews.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down