Bicisvet

Favoriti za Montepschi Strade Bianche

U subotu 3.III prelazimo  sa belgijske kaldrme na bele puteve Italije. Montepaschi Strade Bianche zaokupira svake godine sve veću pažnju i mislim da ćemo  ovog puta dobiti italijanskog pobednika. Bacimo pogled na favorite:

Oskar Gato

Možda će ovo biti veliko iznenađenje za sve, ali je Oskar Gato jedan od najjačih vozača. Tokom godina je od klasičnog sprintera postao momak koji je dobar na kratkim brdima a i na ovim zemljanim putevima u Toskani. To je dokazao prošle godine na Điru kada je završio na petom mestu u Orvetu i pobedio u Tropei ispred Kontadora posle napada na završnom brdu. Prošle godine je  na Strade Bianche pokušao da napadne sa Greg Van Avermentom ali je uhvaćen. Uprkos tome što je bio u begu, uspeo je da zauzme sedmu poziciju iza Žilbera. Ako pogledate Oskarove skorašnje rezultate nećete biti impresionirani, ali mislim da je jasno svima koji su prošle nedelje gledali  Kuurne-Brussel-Kuurne, da je mali Italijan trenutno mnogo jak. Dokazao  je to i u Omloop Het Nieuwsblad kada je bio u grupi sprintera na četvrtom mestu. Prema Oskaru Gatu, Strade Bianche je jedan od njegovih većih ciljeva i bez Žilbera koji nije u istoj formi kao prošle godine, zaista mislim da može da ga ostvari.

Alesandro Balan

Rekao sam da ćemo možda dobiti italijanskog pobednika uglavnom zato što vidim Balana kao drugog favorita za trku. Balan je prošle godine osvojio drugo mesto nakon što je na poslednjoj krivini napravio prednost od dve sekunde u odnosu na Žilbera. Kao što sam rekao, Žilber sada nije toliko jak kao prošle godine i zato mislim da bi Balan mogao lako da završi kao lider u BMC-u. Balan je već počeo sezonu na Tour Down Under i od tada je konstantno napredovao. U Omloop Het Nieuwsblad je naporno radio u pelotonu da uhvati beg a na trci Kuurne-Brussel-Kuurne je bio jedan od najaktivnijih momaka u velikom begu sa Tom Bonenom(i Oskarom Gatom). Alesandro Balan je već dvaput bio drugi na Strade Bianche i očekujem od njega da se ove godine nađe na podijumu.

Vićenco Nibali

Još jedan italijanski vozač? Iako Liquigas ima Sagana i Danijela Osa u svom timu, mislim da ova trka najviše odgovara Nibaliju. Ako se sećate legendarnog Đira 2010 na blatnjavom putu(pobedio Kadel Evans)Vićenco Nibali je jedini koji je održavao svog timskog lidera, Ivana Basa, u trci. Nibali je leteo tog dana i prošle godine je na etapi u Orvetu zauzeo šeto mesto(odmah iza Gata). Da ne zaboravimo da se Strade Bianche završava spustom dugačkim 300 metara sa nezgodnim krivinama( gde je Balan izgubio trku prošle godine)i to je definitivno nešto u čemu je Nibali najveći majstor.

Mogao sam da nastavim sa nabrajanjem italijanskih vozača koji su među kandidatima za pobedu.Padaju mi na pamet Đovani Viskonti i Simon Ponzi, kao i Enriko Gasparoto i mladi Enriko Bataglin. Ako bih morao da istaknem nekoliko stranaca  mislim da bi se opredelio za Hejsendala koji voli ovakve puteve i španskog veterana Pačija Vilu koji je nanišanio Strade Bianche ove sezone. Govoreći o favoritima , bilo bi sramno ne pomenuti Fabiana Kanćelaru, ali njegov glavni cilj je tek u drugom delu sezone. Mislim da će RadioShack pokušati sa mladim Toni Galopinom i sprinterom Benatijem. Tu su naravno još i Di Luka koji može da iznenadi, mada je sada promenio klub itrebaće mu vremena da se navikne na ulogu lidera u Aqua Sapone timu. Naravno nikako se ne sme zaboraviti i italijanski šampion Đovani Vikonti.

(Bicisvet.com/c-cycling/DraganaPetrović)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down