Bicisvet

Komisija za lepši biciklizam

Posle zemljotresa koji su izazvala skandalozna otkrića Američke antidoping agencije (USADA) u slučaju Lensa Armstronga, sledi ozbiljna i strpljiva rekonstrukcija poverenja i ugleda celokupnog biciklističkog sporta.

Najveći deo tereta preuzela je i najvažnija institucija Međunarodna biciklistička federacija (UCI), odlučna da se upusti u temeljnu reformu sopstvene organizacije, ali i unapređenje funkcionisanja svih mehanizama za borbu protiv upotrebe nedozvoljenih stimulativnih sredstava trenutno na snazi u svetu.

UCI se našla na udaru kritika pošto je u obimnom izveštaju USADA koji iznosi dokaze da je doskorašnji sedmostruki osvajač Tur d’Fransa u periodu od 1997 – 2005. koristio, distribuirao i podstrekivao članove ekipe Ju Es Postal na upotrebu zabranjenih materija, istaknuto da najznačajnija institucija međunarodnog biciklizma nije adekvatno reagovala na naznake da se pred njenim očima nesmetano odvija i sprovodi „najsofisticiraniji i najsistematskiji program dopingovanja koji je u sportu ikad zabeležen“. Na račun UCI iznete su, takođe, i skandalozne optužbe da su neki njeni predsednici (konkretno Hain Verbrugen), primali mito od Lensa kako bi rezultati antidoping testova Amerikanca ostali prikriveni.

Kao odgovor na pritiske kojima je u poslednje vreme bila izložena, Međunarodna biciklistička unija uputila je pismo svim nacionalnim federacijama i javnosti u kome izražava spremnost za rasvetljavanje i preuzimanje odgovornosti za ulogu i eventualne propuste koje je imala tokom mračne „Armstrongove ere“.

U borbi za transparentnije funkcionisanje biciklističkih institucija i sport pročišćen od upotrebe nedozvoljenih stimulativnih materija, prvi korak koji je UCI poduzela jeste sprovođenje u delo ideje i predloga mnogih državnih federacija o formiranju jedne Nezavisne komisije. Ovo telo čiji članovi ne bi trebalo da imaju nikakve veze sa biciklizmom moralo bi da najkasnije do 1. juna 2013. dostavi izveštaj i sud o načinu na koji je Međunarodna federacija delovala u kontroverznom periodu Armstrongove dominacije. Komisija bi trebalo i da na osnovu zaključaka da preporuku UCI kako da sprovede temeljnu reformu organizacije u budućnosti.

Vladajući organ u biciklizmu pozvao je uglednog Džona Koatsa, predsednika Međunarodnog suda za sportsku arbitražu, člana Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), predsednika Australijskog olimpijskog komiteta i direktora Australijske olimpijske fondacije, da preporuči trojicu stručnjaka koji bi činili pomenutu Komisiju. Nezavisni eksperti trebalo bi da budu priznati advokat, koji bi predsedavao Komisijom, pomoćnik forenzičar i iskusni sportski administrator.

- UCI se ne plaši optužbi izrečenih u izveštaju USADA niti strahuje od zaključaka do kojih bi Komisija mogla doći istraživanjem spornog perioda kad je Armstrong vladao biciklizmom. Potpuno ćemo sarađivati sa stručnjacima u želji da što bolje shvatimo i sagledamo greške koje smo u prošlosti pravili. Uvereni smo, međutim, da će jedan od konačnih sudova Nezavisne komisije ipak biti da je UCI, od svih sportskih organizacija koje postoje na svetu, bila jedan od najvećih boraca protiv pošasti zvane doping – objasnio je Pet Mekkvejd, predsednik UCI.

Antidoping ubeđenja u osnovi etičke evaluacije profesionalnih timova koja se sprovodi tokom registracije, ali i modela za edukaciju sportskih direktora, takođe su integralni delovi novog UCI programa obrazovanja pod nazivom „Pravi šampion“. Doprinos su u ovom polju izričitim komentarima protiv upotrebe nedozvoljenih supstanci dali aktuelni svetski šampion Filip Žilber, jedan od najboljih sprintera planete Mark Kevendiš i ovogodišnji pobednik Tur d'Fransa Bredli Vigins.

UCI će se naročito zalagati za uspostavljanje nove „otvorene linije“ komunikacije između svih strana zainteresovanih za čistiji biciklizam. Tokom narednih nedelja, Međunarodna biciklistčka federacija će organizovati niz seminara, okruglih stolova i panel diskusija kako bi se ponovo izgradilo poverenje i ubrzale promene suštinski neophodne u ovom sportu.

- Nije prvi put da se profesionalni biciklizam nalazi na raskrsnici, niti je prvi put da se suočava sa bolnim otrežnjenjem. Svi moramo da radimo zajedno da popravimo štetu koju je nesumnjivo nanela afera oko Armstronga sportu koji nam svima na srcu leži. Nije vreme za upiranje prstom u krivce, već za grupni napor i trud – istakao je Mekkvejd.

Predsednik UCI zaključio je i da je tokom Olimpijskih igara u Londonu postalo jasno da je biciklizam jedan od najpopularnijih sportova na svetu. Njegova budućnost biće trasirana generacijom koja obrće pedale danas, a koja mora da pokaže da se može pobeđivati časno i to na čistom duhu kompetitivnosti.

(BiciSvet.com/bss.rs/ĐorđePejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down