Bicisvet

Marko Stanković pobednik pete etape na trci Vuleta Chiapas Mexico

Mladi reprezentativac kraljevačkog Metalca Marko Stankovi (24 godine) pobedio je u petoj etapi trke “Vuelta Čiapas” u Meksiku u kategoriji 2.2 za bodove u Amerika turu i osvojio prvih osama poena za Srbiju u novoj sezoni!

Pobednika je, posle 82 km vožnje od San Kristobala do Komitana rešio sprint grupe od 60 biciklista. Stanković je trijumfovao u vremenu 1:52,27 časova, drugo mesto pripalo je Sente de Niciju (Italija) a treće Arturu Albertu Garsiji Rikonu (Kolumbija). U toj grupi na 21. mestu etapu je završio Dragan Spasić a na 47. mestu Esad Hasanović. Spasić je sa 73. mesta u generalnom plasmanu došao do 65. pozicije.

Miloš Stojanović je stigao 66. sa 6,55 minuta zaostatka, dok je 78. etapu završio Nikola Kozomara sa 16,41 minut slabijim vremenom od Stankovića.

Ivan Mauricio Kasas (Kolumbija) etapu pre kraja nosi žutu majicu sa 15:34,58 časova. Ima 16 sekundi bolje vreme od Vinseta Muga (Čule)  dok je  Džimi Bricero (Venecuela) treći sa 1,31 minut zaostatka. Pozicije srpskih biciklista u generalnom poretku: 23. Hasanović + 26,57, 50. Stanković + 1:10,46 časova, 65. Spasić 1:23,39,68. Stojanović + 1:25,34, 78. Kozomara + 1:38,21 časova itd.

- Čestitke Stankoviću, ali i ostalim biciklistima na borbenoj vožnji. Stanković je pobedio u jedinoj etapi u kojoj je skoro ceo karavan došao na sprint. Bila je to ujedno i poslednja šansa da nešto napravimo u ovoj veoma cenjenoj trci i time obezbedimo poziv i za dogodine.  Kozomara je napao od starta ali je ubrzo ulovljen. Nastavili smo agresivno, Stanković je dva puta bio u solo begu, ali je na drugom brdu sustignut od grupe od trojice biciklista među kojima je bio i Hasanović. Stanković je, ubrzo, otpao od četvorke,  tako da mo u glavnoj grpi malo “kočili” pošto je Hasanović  imao šansu da znato popravi generalni plasman…

Međutim, na 20 km od cilja begunci su ulovljeni i formirala se grupa od skoro 70 biciklista:

- Znali smo da su najopasniji Italijani koji su u stvari takmičari na pisti i iz Meksika idu u Kolumbiju u Kali na Svetski kup na velodromu – objasnio je Čubrić.- Takođe, pod sumnjivim okolnostima njihov najbolji vozač je “ulovio” grupu u poslednjih 20 km. Italijani su zatvarila Stankovića u poslednjih 300 metara, ali se sjajno rvao sa njima i zaslužio je samo pohvale, posle dosta kritika na njegov račun u dosadašnjem toku trke, jer nije pružao koliko može iako je došao veoma spreman. U poslednjoj etapu na hronometar od 15 km u Tukstli smo hendikepirani pošto nemamo bicikla za ovu disciplinu, a što je najgore prate nas i dalje maleri. Sa jedne prikolice kojom se transportuje, na veoma siguran način, i po 30 bicikala, pao je upravo Stankovićev i oštećen mu je menjač i viljuška. Sjajni domaćini su nam odmah ponudili da nam kupe nove delove…

Kolumbijci dominiraju na trci a u toj zelji, biciklizam je najpopularniji sport:

- Imaju plate, u ekipama koje su, na primer, na ovoj trci, od 30 do 50 hiljada evra godišnje. Nekadašnji šampion sveta do 23 godine Duarte, koji je ove sezone vozio za francusku pro tur ekipu AG2R u novoj sezoni voziće za pro ekipu iz Kolumbije za godišnju platu od 700.000 evra a budžet ovog tima biće dva miliona evra. Gledali smo i opremu vozača ekipe iz Gvatemale, koja je siromašna zemlja i bolja je od naših najboljih klubova Partizana i Radnčkog na primer.Zato su i ovakvi uspesi  naših vozača velika stvar koja na najlepši način afirmiše i ceo biciklizam iz Srbije – smatra Čubrić.

I prošle godine, srpski biciklisti su se odlično predstavili na ovoj trci. Der je pobedio u tri etape (druga, šesta i sedma), Hasanović je bio treći u četvrtoj etapi. Der je bio i treći biciklista u plasmanu po bodovima. U poslednjoj, sedmoj etapi, prošle godine Stanković je bio osmi. Na 24. mesto u generalnom trku je lane završio Hasanović, 25. je bio Der,  Stanković je završio ne 57. mestu u Spasić na 63. Srbije je bila deseta. Zbog teških kvarova na biciklima 2010. odustali su Gabor Kasa i Dejan Vidaković, kao i Predrag Prokić.

(BiciSvet.com/bss.rs/Branimir Vasić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down