Bicisvet

Reprezentaciji pokradene stvari na aerodromu u Siudad Meksiku

Bicklističkoj reprezentaciji Srbije lopovi su, na proputovanju na trku “Vuelta Čiapas” u meksičkoj pokrajini Čiapas,  na aerodromu u Siudad Meksiku pokrali stvari iz prtljaga. Najviše su im se dopale trenerke i dresovi  i sada je pitanje u čemu će srpski biciklisti startovati na trci koja počinje u mestu Tapačula 22. novembra u kategoriji 2.2 za bodove za Amerika tur.

- Morali smo da prespavamo u Sijudad Meksiku da bismo sačekali avion za Tapačulu – kaže selektor Radiša Čubrić. – Da ne bismo vukli prtljag u hotel pa ponovo na aerodrom, prečekirali smo sav bagaž i ostavili ga u aerodromskom magacinu. Preko noći lopovi su pootvarali torbe i odneli sve što im se dopalo. Najgore smo prošli maser Dimitrov i ja, skoro i da nemamo šta da obučemo. “Bunarili” su natenane, žalili smo se upravi aerodroma, ali mislim da od toga nema nikakve koristi. U svemu je jedina dobra stvar što nisu dirali bicikle, koji su bili u dobro zalepljenim i zatvorenim kutijama. Inače, da su nam njih odneli bilo bi to drugi put ove sezone da ostanemo bez “sredstava za rad” jer su nam letos lopovi u Budimpešti obili kombi i odneli sve bicikle.

Čubrić kaže da ovaj incident nije pokvario raspoloženje, uz šaljiv komentar da se svima u svetu dopadaju srpski dresovi i oprema, pa i lopovima.  Onaj ko je imao više sreće da ga lopovi manje ojade, pozajmljivao je odeću drugovima.

U reprezentaciji su Esad Hasanović i Nikola Kozomara (Partizan), Dragan Spasić (Žalezničar MBN), Marko Stanković, Aleksandar Milivojević i Miloš Stojanović (svi Metalac, Kraljevo). U stručnom štabu su, uz selektora Čubrića mehaničar Aleksandar Jugović i fizioterapeut Goran Dimitrov.

Trka ima šest etapa i ukupno 632 kilometra. Počinje 22. novembra kružnom etapom oko Tapačule a završava se  27. novembra vožnjom na hronometar od 15 km od korzoa Čiapa do Tukstle. Organizatori su platili srpskoj reprezentaciji avio karte a imaće i plaćene sve transfere, smeštaj i ishranu u Meksiku.

Prošle godine, srpski biciklisti su se odlično predstavili na ovoj trci. Der je pobedio u tri etape, druga, šesta i sedma, Hasanović je bio treći u četvrtoj etapi. Der je bio i treći biciklista u plasmanu po bodovima. U poslednjoj, sedmoj, etapi prošle godine Stanković je bio osmi. Na 24. mesto u generalnom trku je lane završio Hasanović, 25. je bio Der,  Stanković je završio ne 57. mestu u Spasić na 63. Srbije je bila deseta. Zbog teških kvarova na biciklima odustali su Gabor Kasa i Dejan Vidaković, kao i Predrag Prokić.

Nagradni fond je 100.000 dolara i pobednik u generalnom plasmanu poneće 10.000 dolara. Prošle godine  je slavio  Kolumbijac Mauricio Neisa.  Pobednik u etapi dobija po 600 dolara.

Ovo je drugo učešće na „Vuelta Čiapas“ biciklista iz Srbije. Pre dve godina na trci „Oko Meksika“ kao član Endeke vozio je Žolt Der, a početkom devedesetih i selektor reprezentacije Srbije Radiša Čubrić.

Meksička federalna država Čiapas je najužnija država ove zemlje. Na istoku se graniči sa Gvatemalom. Ima 4,3 miliona stanovnika. Glavni grad je Tukstla.

(BiciSvet.com/bss.rs/Branimir Vasić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down