Bicisvet

Stigla zvanična potvrda u BSS u vezi Olimpijade

Biciklistički savez Srbije dobio je zvaničnu potvrdu od Međuanrodne eiciklističke unije (UCI) da je Srbija kvalifikovala dva vozača za olimpijsku drumsku trku u Londonu 2012.

Srbija se kao 11. nacija Evropa tura, ne računajući zemlje iz Evrope koje su kvalifikovale vozače kroz Svetski tur, izborila da treći put za redom ima bicikliste na Olimpijskim igrama (Atina 2004. Ivan Stević, Peking 2008. Ivan Stević i Nebojša Jovanović). Pre toga, poslednje učešće bilo je na OI u Barseloni 1992. ali tada nisu postojale kvalifikacione norme.

- Čekamo još samo  mejl iz sedišta UCI u Eglu kraj Lozane –kaže generalni sekretar BSS Petar Rokvić.- U poslednje dve godine, uspešno smo sproveli program uz podršku OK Srbije i Minstarstva omladine i sporta Srbije, čiji je jedini cilj bio da kvalifikujemo dva takmičara za OI. Sve što smo obećali, ispunili smo, uz ogromno angažovanje takmičara, selektora i stručnih štabova, kancelarije BSS ali i klubova. Posebne čestitke zaslužuju svi biciklisti članovi reprezentacija koje su se širom sveta i Evrope borili za olimpijske bodove. Ovo nije uspeh pojedinca, ove je uspeh reprezentacije, timskog rada i duha. Biciklizam je pojedinačni sport, ali mi normu ispunjavamo kao reprezentacija i zemlja i možda imamo najteži sistem kvalfikacija, izuzetno naporan i veoma skup.

Srbija je olimpijske bodove osvajala na trkama od Bolivije i Meksika do Rusije i Turske. Ova sezona je po mnogo čemu za pamćenje jer su dvojica srpskih vozača pobedila u istoj godini trke u kategoriji 2.2 za olimpijske bodove – Ivan Stević trku „Kroz Srbiju“ a Gabor Kasa trku „Oko Alanje“ u Turskoj.

- Sada očekujemo podršku, pre svega finansijsku, da ono što smo počeli i završimo, jer ne smemo da se zadovoljimo samo time što smo se kvalifikovali iako je i to ogroman uspeh. Mnoge evropske zemlje, jače i bogatije od nas, neće imati u uopšte bicikliste u Londonu a neke će imati samo jednog. Imati predstavnike među 145 elitnih vozača, nije mala stvar – dodao je Rokvić.- Imamo već pripremljene programe učešća reprezentacije na trkama do OI, jer moramo da šaljemo ekipu u kojoj će biti svi vozači koji će konkurisati za odlazak na OI a dvojicu će odrediti  selektor do predviđenog roka. Ovo je otežavajuća specifičnost našeg sporta koja poskupljuje program, ali se nadamo punom razumevanju i uvažavanju, pre svih naših sportskih prijatelja iz OK Srbije, svega što smo uradili u prethodne dve godine, uz velike finansijske žrtve i odricanja.

UCI mora da do 1. novembra obavesti i BSS o broju mesta koje je dobila Srbija  a OKS i BSS moraju da do 17. novembra potvrde da prihvataju  ove dve vize. Konačna poimenična prijava je do 9. jula iduće godine. Olimpijske igre su od 27. jula do 12. avgusta 2012.

(BiciSvet.com/bss.rs/Branimir Vasić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down