Bicisvet

Sve najbolje

Kraj godine je vreme kada se svode računi i sumiraju rezultati i utisci iz prethodnih 365 dana.

U 2011. godini gledali smo jednu od uzbudljivijih sezona i u svetskom i u domaćem biciklizmu. Nadam se da će i naredna biti bar upola ovako zanimljiva.

Evo i mojih utisaka iz prethodne 2011:

Vozač godine:
Mislim da ćemo se svi složiti da je u ovoj kategoriji nesumnjivi pobednik Filip Žilber. Po tome kako je superiorno pobedio 4 klasika za redom, držao formu od februara do oktobra, promenio sve majice na Turu uz etapnu pobedu prvog dana itd itd Filip je van konkurencije ili možda sa druge planete.

Tim godine:
Što se ove nagrade tiče jedan tim je dominirao i to na jednoj jedinoj trci. Tim Britanije na drumskoj trci u Kopenhagenu. Bez obzira što su bili tim samo tog dana odneli su pobedu u ovoj kategoriji jer su za tu pobedu živeli i radili prethodne tri godine. Kontrolisali su trku od starta do cilja, držali jak tempo u poslednjem krugu, napali su samo Hugerland i Vokler, imali dvojicu vozača uz Marka u poslednjoj krvini... i na kraju Kevendiš trijumfuje...šta reći više osim: „aaaa je***“ - LINK (time: 1:50)

Najzanimljivija trka:
Iako sam strastveni i veliki ljubitelj klasika sa kojima mislim da ne može ništa da se meri, titulu najuzbudljivije trke ove godine poneće Tour de France. Možda se neko neće složiti samnom, zbog velikog taktiziranja ali evo zašto je Tour pobednik u ovoj kategoriji. Svi smo znali da Vokler ne može biti pobednik što ga nije sprečilo da se bori "kao lav" do poslednje planine - Alp d'Huez. Etapi na kojoj je Kontador leteo od starta i na kraju izgubio etapu od nosioca bele majice - Pijera Rolana. Nekoliko dana pre toga smo gledali taktiku Leoparda i vožnju Endija Šleka koja se viđa jedamput u 50 godina, a za svo to vreme Evans i BMC su uvek bili tu negde i na kraju zasluženo odneli žutu majicu - LINK

Najbolji klasik:
Flanders be ikakve sumnje. Učinilo se da je trka gotova već na 50km do cilja kada je Kanćelara ostavio društvo i preselio se do Šavanela. Francuz nije menjao a Spartakus je na Muru pokazao da je i on ipak samo čovek od krvi i mesa, ali veoma pametan. Sačekali su ostale i na kraju se opet našli na podijumu. Nik Nujens je u stilu Pitera Van Petegema bio neprimetan tokom čitave trke i na kraju trijumfovao.

Njbolji novajlija:
Bez ikakve sumnje Marsel Kitel - LINK. Prošle godine treći na hronometru u Ausraliji za U23 vozače, a ove godine ni manje ni više nego 17 pobeda kao i trijumf na Grand Tur trci

Vozač koji najviše obećava:
Drugu godinu za redom dečko koji nas ostavlja bez komentara i sa otvorenim ustima nakon završeih trka je Peter Sagan. Ne samo što pobeđuje već to radi na različitim tipovima trka. Pobeđuje sve i gdegod se pojavi. Jednodnevene, etapne, sprinta sa sprinterima, trijumfuje po brdima itd. Videćemo na šta će se Slovak fokusirati u narednim sezonama. Hoće li to biti klasici ili Grand Tur?

Njlepše devojke na podijumu:
Devojke sa Đira – LINK

The best from SERBIA
Što se tiče domaće scene tu se izdvajaju:
-Najbolja i najuzbuljivija trka „Trka kroz Srbiju“ i pobeda Ivana Steića sa 2 sek prednosti u odnosu na Rasmusena.
-Najbolja ekipa su ustvari dva tima upravo sa te trke: Partizana + Metalac
-Najhrabrija pobeda je trijumf Dera Žolta na trci Beograd-Čačak sa nedovoljno zaraslom polomljenom rukom i metalnom pločicom u njoj.

SREĆNA NOVA GODINA

(BiciSvet.com/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down