Bicisvet

Vožnja bicikla produžava život

Kod osoba koji provedu 30 minuta dnevno na biciklu rizik od srčanog udara snižava se za čak 82 odsto, dok se rizik od prerane smrti od bilo kog zdravstvenog uzroka smanjuje za više od 50 odsto, tvrde stručnjaci.

Oni takođe navode da je kod osoba koje voze bicikl rizik od smrti iz bilo kog razloga sveden na minimum. A, oni koji bicikl voze brže i ulažu veći napor, žive i do pet godina duže od onih koji bicikliraju sporije, otkriva 20-godišnja studija univerzitetske bolnice Bispebjer Kopenhagen.

Muškarci koji pedaliraju prosečnom brzinom žive 2,9 godine duže, dok žene žive 3,9 godine duže od onih koji se voze sporo. Brzi biciklisti koji provedu više od sat vremena na dan na biciklu, imaju najbolje šanse za izbegavanje prerane smrti iz bilo kog zdravstvenog razloga, ističu naučnici.

- Ovo istraživanje pokazuje da bi veći deo dnevne telesne aktivnosti trebalo da bude snažan, ali u skladu sa sopstevenim fizičkim mogućnostima - napominje vođa istraživanja doktor Petar Šnor.

Redovna aktivnost smanjuje rizik od niza zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, rak, dijabetes, depresiju i bolesti srca. Međutim, ako tek počinjete s vežbanjem treba da krenete laganijim tempom jer bi preveliki napor mogao da izazove probleme sa srcem, tvrdi profesor Peter Vajnsbeg iz britnskog udruženja "Srce".

(BiciSvet.com/izvor:blic.rs)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down