Bicisvet

Železničar MBN i Orlovac Sistem FPS testirali svoje bicikliste

Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu testirani biciklisti niškog Železničara MBN i Orlovca “Sistem FPS” iz Crne Trave.

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Niš u centru za multidisciplinarna istraživanja je proveo detaljna ispitivanja i testiranja biciklista  Železničara MBN iz Niša i Orlovca „Sistem  FPS“ iz Crne Trave.

Kako je istakao prof.dr Vladan  Mutavdžić sa  katedre za individualne sportove, ovo testiranje je važan prvi korak, a cilj je da se osmisle najbolji načini treninga u  sistemu rada usklađenom sa kalendarom  takmičenja u narednoj sezoni. Istakao je i značaj ovakve saradnje između fakulteta i klubova jer se time u praksi  koriste  savremena dostignuća sportske nauke i  sportske medicine.

Testiranja su sprovedena u više navrata  na fakultetu na katedrama za individualne sportove i medicinske predmete,  a neki od testova su rađeni  i u klubu Železničar NMBN. Rezultati će poslužiti za planiranje trenažnih ciklusa biciklista dva najuspešnija kluba sa juga Srbije. Docent dr.  Ivana Mladenović Ćirić  je obavila testiranja vezana za utvrđivanje aerobno- anaerobnog praga i kapaciteta, koja će pomoći da se jasno utvrde mogućnosti i doziraju treninzi za svakog pojedinca.

Sportski direktor Železničara MBN  Dejan Petrović  je veoma zadovoljan saradnjom sa  Fakultetom  sporta i fizičkog vaspitanja iz Niša,  koja  će nesumnjivo doprineti poboljšanju forme takmičara kada to bude najpotrebnije.

Trener Železničarta MBN Dejan Davidovski je istakao:

-  Ova testiranja je pomogao  i BS Srbije  ustupanjem najsavremenijeg komp trenažera. Bez saradnje stručnih timova u klubu i naučnih ustanova u sportu, nema napretka i kvalitetnog rada. Najvažnije je da ćemo dobiti  tačne pokazatelje za svakog člana ekipe, koje ćemo koristiti u svakodnevnom treningu.

Trener PBD Orlovac „Sistem FPS“, Dragan Nikolić je posebno podvukao značaj ovih tesiranja u radu sa  najkvalitetnijim takmičarima:

- Nema vrhunskih rezultata i uspeha, bez saradnje naučnih institucija iz oblasti sporta i trenera. Na stručnjacima u klubovima je sada da maksimalno iskoriste podatke iz testiranja  i na tim temeljima izgrade pravilnu startegiju u procesu  priprema za narednu sezonu. Svakako, analiziraćemo i u toku sezone šta je i kako urađeno i nadam se da ćemo na kraju moći i da se podičimo rezultatima.

(Bicisvet.com/bss.rs/Branimir Vasić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down