Bicisvet

La Vuelta 2014

Vuelta-2014Poslednji grand tur u sezoni. Iako po tradiciji, i dužini postojanja ova trka ne može parirati italijanskom Điru i francuskom Turu, ove godine će to možda biti najzanimljivija i najneizvesnija trka sezone.

To je bio slučaj i prošle godine kada je Horner u poslednjoj brdskoj etapi uzeo crvenu majicu Nibaliju.  Pre dve godine smo videli neverovatnu borbu Španaca u kojoj je Kontador jednim neverovatnim begom od 50 kilometara nadoknadio zaostatak i napravio ključnu prednost u odnosu na do tada nedodirljivih  Rodrigeza i Valverdea, a 2011. godine smo prvi put čuli za ime Kris Frum, sada jednog od najboljih brdaša sveta, a koji je izgubio trku za svega 13 sekundi od Josea Koba, a sve možda se to ne bi desilo da ljudi iz Skaja nisu forsirali Viginsa koji tada nije bio u formi.

Ove godine Vuelta je privukla sam krem svetskog biciklizma, bolje vozače nego što su imali i Tur i Điro. Lista favorita je poduga:

-Kris Frum: Britanac rođen u Keniji dolazi na Vueltu posle odustajanja sa Tura zbog povrede. Tim Skaj ima očajnu sezonu grand turova i sve karte su bacili na Vueltu što govori tim koji su poveli u Španiju. Još jednom će sve biti podređeno i njegovoj pobedi u generalnom i ceo tim je oformljen oko njega. Tu su fantastični Belorusi Sivtsov i Kirienka, zatim Knis, Kataldo, Deignan, Kenjag, Rou i Nieve, koji će verovatno biti najveći radnik u službi Fruma. Na papiru svakako najjača ekipa, ali treba to pokazati i na delu.

-Nairo Kvintana i Alehandro Valverde: Movistar na ovu trku dolazi sa svoja dva najbolja vozača i nejasna je pozicija njih dvojice u ekipi. Kvintana dolazi ovde posle osvojenog Đira, a Valverde posle prilično lošeg Tura, gde u vrlo oslabljenoj konkurenciji nije stigao ni do podijuma. Moraćemo da sačekamo par etapa da bi smo videli ko je u kakvoj formi i za koga će ekipa raditi.

-Hoakim Rodrigez: Španac u Ruskoj Kaćuši je počeo Điro ali odustao zbog teškog pada i vratio se na Turu. On je mogao sebi da priušti takav luksuz da na Tur ide samo da bi popravio formu i našao je svojevrsnu ''zanimaciju'' u borbi za tačkastu majicu. Takođe uz sebe ima vrlo jak tim i svog vernog pomagača Danija Morena.

-Rigoberto Uran: Imao je fantastičan Điro i drugu godinu za redom završio drugi u generalnom. Pobedio je hronometar na Điru i čini se da je konačno spreman za pravu borbu sa mnogo većim zvezdama jer sada može da parira na svim frontovima, međutim neće imati puno vozača uz sebe koji će mu biti od pomoći na usponima, osim Vouta Polsa, tako da će verovatno sam morati da gradi sebi poziciju.

-Daniel Martin, Rajder Hesjedal i Endru Talanski: Garmin će čini se imati najviše opcija u završnicama brdskih etapa. Imali su velike ambicije i na Điru i na Turu međutim njihovi lideri su zbog padova odustajali, samo je Hesjedal imao solidan Điro, završio je u najboljih 10. Imaće njih trojica pomoć iskusnih Vansumerena, Milara i ako ih pehovi i loša sreća zaobiđu trebalo bi da imaju dobru trku.

-Karlos Betankur: Njegov AG2R tim je imao solidan Điro sa Pocovivom i fantastičan Tur sa Bardeom i Peroom koji je završio na podijumu najveće svetske trke. Betankur je sjajan brdaš, kao i većina Kolumbijaca, pobedio je ove godine Pariz- Nicu, jednu veliku trku i na Vuelti ima ulogu lidera i tražiće svoje mesto pod suncem u borbi sa iskusnijim protinicima, međutim njega će svi morati najozbiljnije da shvate.

-Jirgen van den Bruk: Na turu je imao problema sa bolešću i nije pokazao sve što može a nije završio ni u top10. Na Vuelti je njegov popravni i druga šansa da posle dužeg vremena ostvari rezultat na nekom grand turu koji je vredan pažnje. Imaće pomoć Maksima Monfora i Barta de Klerka, ali će Loto tim prvenstveno biti sprinterski orijentisan, a kada bolje razmislimo, sa njima je to uvek slučaj.

-Fabio Aru: Mladi Italijan je dočekao svoju šansu na Điru posle odustajanja Brajkovića i katastrofalnog nastupa Mikelea Skarponija. Zablistao je tada, došao do etapne pobede i završio na trećem mestu, i doneo puno sreće domaćoj publici. Međutim on je vrlo mlad, i pitanje je da li će moći da se nosi sa ulogom lidera od početka do kraja i pritiskom koji ta uloga nosi.

-Tibo Pino: Mladi Francuz je pobedio u plasmanu bele majice na Turu i bio treći na čitavom turu iza Nibalija i Peroa. Pitanje je da li je uspeo i da se odmori i da utrenira u kratkom vremenskom periodu između Tura i Vuelte, tako da pored njegovog imena treba staviti jedan znak pitanja.

-Robert Hesink i Vilko Kelderman: Belkin takođe dolazi u jakom sastavu na trku sa Hesinkom koji je imao operaciju srca i vratio se trkanju u Poljskoj gde je bio osmi u generalnom. Takođe imaju mladog lava Keldermana koji je imao vrlo dobar Điro sa sedmom pozicijom u generalnom i ovo može biti trka na kojoj će se on dokazati svetu kao grand tur vozač i pravi lider tima.

-Kris Horner: Amerikanac u italijanskom timu Lampre prkosi godinama i najstariji je vozač trenutno u profi biciklizmu uz Jensa Fohta. Vozio je prošlogodišnju Vueltu kao mladić otresao Nibalija na najbitnijim usponima i ostvario najveću pobedu u karijeri u svojoj 40. godini. Ove godine nije imao puno dobrih rezultata, ali je sigurno motivisan da brani majicu u Španiji osvojenu prošle godine i ima punu podršku svog tima.

Ovde ima previše kvalitetnih vozača, tu su još neki poznati vozači poput Evansa, ali njegovo vreme polako prolazi. Jasno je, nema mesta u Top10 za sve vozače, a pored ovoliko zvezda, neće biti moguća iznenađenja u vidu nekih mladih i neafirmisanih vozača poput Koniga na Turu.

Takođe i sprinterske etape će biti zanimljive jer su na trci, Sagan, Ciolek, Bonen, Metjuz, Debušere, Hofland i Buhani i na svakoj etapi ćemo videti borbu najboljih svetskih vozala.

ETAPE

E 1 Avgust 23, 2014 Jerez de la Frontera (TTT) 12.6 km
E 2 August 24, 2014 Algeciras - San Fernando 174.4 km
E 3 Avgust 25, 2014 Cádiz - Arcos de la Frontera 197.8 km
E 4 Avgust 26, 2014 Mairena del Alcor - Córdoba 164.7 km
E 5 Avgust 27, 2014 Priego de Cordoba - Ronda 180 km
E 6 Avgust 28, 2014 Benalmádena - Cumbres Verdes (La Zubia) 167.7 km
E  7 Avgust 29, 2014 Alhendín - Alcaudete 169 km
E  8 Avgust 30, 2014 Baeza - Albacete 207 km
E  9 Avgust 31, 2014 Carboneras de Guadazaón - Aramón Valdelinares 185 km
odmor 1 September 01, 2014
E  10 Septembar 02, 2014 Real Monasterio de Santa María de Veruela - Borja (ITT) 36.7 km
E 11 Septembar 03, 2014 Pamplona - San Miguel de Aralar (Navarre) 153.4 km
E 12 Septembar 04, 2014 Logroño - Logroño 166.4 km
E  13 Septembar 05, 2014 Belorado - Obregón. Parque de Cabárceno 188.7 km
E 14 Septembar 06, 2014 Santander - La Camperona. Valle de Sábero 200.8 km
E  15 Septembar 07, 2014 Oviedo - Lagos de Covadonga 152.2 km
E 16 Septembar 08, 2014 San Martín del Rey Aurelio - La Farrapona. Lago de Somiedo 160.5 km
odmor 2 Septembar 09, 2014
E  17 Septembar 10, 2014 Ortigueira - A Coruña 190.7 km
E  18 Septembar 11, 2014 A Estrada - Monte Castrove en Meis 157 km
E  19 Septembar 12, 2014 Salvaterra de Miño - Cangas de Morrazo 180.5 km
E 20 Septembar 13, 2014 Santo Estevo de Riba de Sil - Puerto de Ancares 185.7 km
E 21 Septembar 14, 2014 Santiago de Compostela (ITT) 9.7 km

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down