Bicisvet

Vuelta 2012 - favoriti

Ako ste imalo upućeni u biciklizam, a da budemo iskreni, činjenica da ovo čitate znači da niste novajlija, znate da je jedan vozač iznad svih ostalih na ovogodišnjoj Vuelti. Alberto Kontador se vratio i ako mislite da je njegov poslednji nastup na Grand Turu (Tour de France 2011) pokazao njegov pravi nivo, grdno se varate.

Alberto Kontador je favorit i ako izbegne lošu sreću biće pravo iznenađenje, čak i veće nego što je to bila Kobova pobeda prošle godine, ako ne donese crvenu majicu u Madrid.

Gledajući rutu, moglo bi se reći da ona malo više favorizuje vozače poput Purita u odnosu na Kontadora ali činjenica je da bilo koja ruta koja odgovara brdašima odgovara i Albertu Kontadoru. Saxo Bank timu očajnički treba velika pobeda i sve osim pobede u generalnom plasmanu će biti veliko razočarenje za danski tim. Mogao bih da napišem nekoliko strana o tome zašto će Kontador trijumfovati na ovoj trci ali ne vidim svrhu toga. Umesto toga, bacimo pogled na neke vozače koji se bore za ostatak podijuma.

Ne uzimajući u obzir Kontadora, izabrao sam tri vozača sa solidnim mogućnostima da se nađu među trojicom najboljih na ovoj Vuelti. Prvi je Kris Frum. Uprkos izuzetnom nastupu na TDF-u, bivši Kanijac se i dalje oseća spremnim da vlada u Španiji a i Vuelta je uvek bila Frumov glavni cilj u sezoni. Na Turu je pokazao da prošlogodišnji podijum na Vuelti nije jednokratni uspeh i da sa jakim vozačima u brdima poput Henaa, Urana  i  Porta može da bude najopasniji Kontadorov rival. Frum kaže da je ovo velika šansa za njega i da je još uvek svež uprkos naporima na Turu i Olimpijadi.

Mislim da je drugo mesto na podijumu za Fruma sigurna stvar ali to zahteva od njega visok nivo kao na Turu što neće biti lako u poslednjoj nedelji, posebno na Bola del Mundo. Ako je Kris Frum spreman,najverovatnije će zauzeti drugo mesto a ako nije, tim Sky može, umesto njega, da vozi za Serđia Henaa ili Rigoberta Urana.

Drugi vozač je Joakim Rodrigez. Purito je na Điru pokzao da ima ono što je potrebno za osvajanje Grand Tura, a kao što sam već rekao, ova ruta je kao pravljena za Purita. Mnogo strmih završnica, kratak ekipni hronometar i jedini hronometar koji ima brdo na sredini. Ovo je Puritova nejveća šansa da napokon stigne do podijuma na Vuelti i da ne učestvuje Kontador  tipovao bih na njegovu pobedu.

Još jednom je Dani Moreno njegova desna ruka koja će mu pomoći u planinama ali je, takođe, i Denis Menčov odlučio da uskoči i pomogne kada zatreba. Verovatno bi i Dani i Menčov mogli da se nađu u prvih pet u generalnom plasmanu kada bi bili lideri u nekim drugim timovima a ovako zajedno sa Albertom Losadom, koji je trenutno jako snažan, Katusha je sigurno jedan od najboljih timova na ovoj trci. Iznenadiću se ako Purito ne bude na podijumu u Madridu.

Poslednji vozač sa realnom šansom za podijum je Igor Anton.  Anton je 2008.godine proglašen najvećom pretnjom po Alberta Kontadora na Vuelti ali je, nažalost, morao da napusti trku ranije nakon pada na Angliru. 2009.godine je jedva nešto pokazao, ali se vratio 2010.godine bolji nego ikada. Svako ko je pratio Vueltu te godine može da se složi da  je Igor Anton mogao da trijumfuje da nije bilo strašnog pada na manje od nedelju dana pre kraja trke.  Anton je bio vodeći i činilo se da je uzbrdo imao zupčanik više u odnosu na ostale ali je još jednom njegovu trku uništio pad.

Anton je prošle godine odlučio da promeni program i vozi Điro pre Vuelte.  Uzeo je prelepu etapnu pobedu na Zonkolanu ali ga je teška trka iscrpela za Vueltu gde nije mogao da pokaže najbolje što ume. Ove godine Igor Anton nije mnogo toga pokazao što je, zapravo, dobar znak.  Po sopstvenom priznanju, oseća se dobro kao te 2010.godine i sa jakim nastupom na brdskoj etapi na Vuelta a Burgos i Classica San Sabastian mislim da ćemo ga videti ječeg nego ikada.

Neki bi možda rekli da se vozači kao što su Molema, Kobo, Hesink i Jurgen Van den Bruk mogu naći na podijumu ali moram da priznam da ja to ne vidim kao mogućnost. Hesink i Molema su jak duo ali oni definitivno žele osvetu za Tur ali obojica moraju da pokažu da mogu biti najbolji tokom  sve tri nedelje. Što se tiče Koboa i Van den Bruka, jednostavno mislim da oni nemaju šta da pokažu na ovoj trci. Kobo je napravio iznenađenje prošle godine ali čvrsto sumnjam u to da može da ponovi uspeh, i dozvolite mi da vas podsetim da Kobo često podbacuje kada promeni ekipu.

Umesto toga mislim da Movistar može bolje da prođe sa momcima kao što su Benat Inčausti i Nairo Kintana, da i ne pominjem Haviera Morena. Inčausti se pokazao snažnim na Điru ali je imao jedan loš dan i izgubio poziciju u GP. Ali ako bi bio stabilan lako bi mogao da završi kao najbolje klasifikovani vozač Movistara. Kintana je još jedan interesantan vozač. Ovaj mladić je rođeni brdaš i kada je u formi čini da i najteža brda izgledaju laka. Imam u vidu Kintanu za osvajanje Đira ili Vuelte za dve ili tri godine i ne bih bio iznenađen ako već ove godine uzme etapu ili možda tačkastu majicu.

Nije zabavno bez par džokera. Prvi je Endru Talanski. Nema sumnje da je ovaj mladi Amerikanac budući TDF pretendent. Na Volta ao Algarve, Tour de Romandie i na kraju na Tour de l'Ain je pokazao mali uvid u ono šta može da uradi i mislim da će njegove jake brdaške mogućnosti biti dovoljne da mu obezbede mesto u Top10.

Isto baži i za Erosa Kapekija koji je jedan od mojih omiljenih „talenata“ mnogo godina unazad. Kapeki je bio izuzetan u svojim U-23 godinama ali se još uvek nije probio na profesionalnoj sceni. Na Giro del Trentino ove godine je pokazao da je jedan od najjačih u planinama radeći za Šmita a na Điru je pokazao koliko je kao radnik jak radeći za Ivana Basa. Ruta odgovara Kapekiju i ima mnogo etapa na kojima će Italijan okušati sreću za etapnu pobedu. Kapeki će naredne godine voziti za Movistar i ,ako želi šansu da bude lider tima na Điru, mora da pokaže spremnost da ostane konstantan tokom tri nedelje trke. Nadam se da Eros Kapeki može da uđe u Top 10 ali bi Top 15 bio realniji cilj.

Mnogo vozača se bori za mesto od 5-og do 20-og u generalno plasmanu a da bih vam bolje dočarao kako vidim njihove šanse, odlučio sa da vam dam listu Top 20 vozača na ovogodišnjoj Vuelti. Uživajte i hvala na pažnji!
1. Contador
2. Froome
3. Purito
4. Antón
5. Gesink
6. Henao
7. Tiralongo
8. Mollema
9. Talansky
10. Quintana
11. Machado
12. Intxausti
13. Uran
14. Capecchi
15. Dani Moreno
16. Cobo
17. Monfort
18. Kessiakoff
19. Cataldo
20. Cunego

(BiciSvet.com/c-cycling.com/Dragana Petrović)

 

O autoru
Gaga
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down