Bicisvet

Vuelta 2015

Poslednji, a ujedno i najmlađi od 3 grand tura u sezoni kreće 22. avgusta i trajaće do 13. septembra. Poslednjih godinama smo navikli da je borba na Vuelti za pobedu najneizvesnija, a samim tim i najuzbudljivija. Mnogim vozačima je ovo poslednja šansa da spasu sezonu i osiguraju ugovor za sledeću godinu, dok je u poslednjih par sezona primećen trend da neki od najboljih vozača ovu trku koriste kao pripremu za svetsko prvenstvo.

Vuelta i ove godine neće odstupiti od onoga po čemu je najpoznatija, a to je izrazito planinska ruta sa malo ravničarskih etapa. Ovogodišnja trka ima 6 klasičnih etapa u visokim planinama, međutim ima dosta etapa koje su označene kao tranzicione a završavaju se na usponima. Pored brdskih izazova, trka sadrži i 38km dug individualni hronometar na ulasku u poslednju nedelju koji će mnogima poremetiti planove. Sprinterskih etapa ima najviše u prvoj nedelji dok u drugoj i trećoj nedelji postoji po samo jedna jedina etapa na kojoj bi moglo da dođe do većeg sprinta. Takođe na prvoj etapi videćemo veoma kratki timski hronometar dok je za razliku od prošle godine poslednja etapa u Madridu klasična sprinterska umesto hronometra u Santiago de Komposteli prošle godine.

lavuelta_2015_map_route

Što se tiče mogućih kandidata za pobedu u generalnom tiče, par imena odmah upadaju u oči. Skaj je potvrdio prisustvo nedavnog pobednika Tura, Krisa Fruma, samo je velika nepoznanica sa kakvim ambicijama Britanac kenijskog porekla stiže u Španiju. Prve violine Movistar tima su kao i na Turu Valverde i Kvintana, takođe će biti zanimljivo ko će ovde imati ulogu lidera. Najjaču ekipu definitvno šalje Astana, Kazahstanci na Pirinejsko poluostrvo dolaze sa Aruom i Landom koji su bili na podijumu na Điru, kao i sa Vinćencom Nibalijem. Veliki gubitnik sa Tura, Tidžej van Garderen će takođe biti na startu trke u Puerto Banusu. Amerikanac je sjajno odradio prve dve nedelje, bio treći u generalnom, ali je zbog bolesti morao da odustane. Francuski tim AG2R La Mondial će imati jak duo u vidu Domenika Pocoviva i Karlosa Betankura. Trek šalje Frenka Šleka, veliko je pitanje šta može iskusni Luksemburžanin. Garmin Kenondejl šalje Endrua Talanskog i Dana Martina, dok će Kaćuša pokušati da se domogne podijuma uz pomoć veterana i pobednika dve etape na Turu ove godine, Hoakima Rodrigeza.

Za pobede na sprinterskim etapama imaćemo takođe vrlo zvučna imena. Momak koji je osvojio zelenu majicu posledjih 4 godina na Tur de Fransu, Peter Sagan će želeti da osvoji sprintesku majicu i u Španiji. Međutim ono što njemu sigurno bode oči je činjenica da dve godine nije pobedio etapu na Turu pa će to pokušati da ispravi na Vuelti. Giant tim je napravio iznenađenje time što je odstranio sa startne liste Marsela Kitela a u vatru poslao Džona Degenkolba. IAM će imati odličnog Italijana Matea Pelučija, a Kofidis Nasera Buhanija. Movistar ima Franciska Ventosa, dok će Orika pokušati sa Geransom na malo težim etapa na kojima će pravi sprinteri otpasti.

(BiciSvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down