Bicisvet

Vuelta'15 E7 Kapileira 191km

Ova sedma etapa ovogodišnje Vuelte je poslednja u Andaluziji i naravno pripašće brdašima. Na kraju etape između Jodara i Kapileire momke očekuje uspon prve kategorije koji će biti prva prava provera za sve one koji ciljaju visoko na generalni plasman. Nalazimo se u Alpuharasu, brdovitom regionu na južnim padinama Sijera Nevade.

Iako je etapa brdovitog profila, gotovo ceo dan se ide gore-dole, međutim prvi brdski cilj se nalazi tek na 87km od početka etape. Posle spusta sa ovog brdskog cilja peloton će proći kroz Granadu. Pejzažom oko grada dominira Alhambra, slavna palata okružena bedemom, onače mavarskog porekla.

07.vuelta-15-PROFIL

Vozači nastavljaju ka jugu, na obodu Sijera Nevade. Iako se nalazimo duboko u južnoj Španiji, zimi je ovaj region popularan među skijašima. Međutim, ovaj podatak nimalo neće ohladiti vozače jer je ovo avgust i nesnosne su vrućine.

Možda će planine na kraju etape doneti olakšanje vozačima. Poslednji uspon je dug 18,7km pod prosečnim nagibom od 5,4%. Nemojte se zavatati ovom brojkom od 5,4%, to je samo broj, a činjenica da se na sredini uspona nalazi duga ravna deonica koja smanjuje prosečni nagib ide tome u prilog. Poslednjih 12km su najteži, na ulasku u poslednji kilometar nalazi se najstrmija rampa od čak 14%.

Španci za Kapileiru kažu da je kraj sveta, jer dalje na sever se nalaze divljina i planinski vrhovi.

lindeman-vuelta

https://www.youtube.com/watch?v=W9AK5iNMB6U

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down