Bicisvet

Vuelta'15 E8 Mursija 182,5km

Ovo je etapa za univerzalne sprintere koji mogu da prežive na brdima. U poslednjem delu ove etape videćemo glavnu grupu kako dva puta prelazi preko uspona Kresta del Galo, poslednji put na 17km do cilja.

Etapa kreće sa severoistoka Andaluzije i ulazi u provinciju Mursija. Pred vozačima bi trebalo da se nalazi lagana etapa i opuštena vožnja s obzirom da se kreće sa 1240m nadmorske visine a završava se na svega 45 m.n. Najveći problem će biti vrućina, na užarenim putevima Mursije živa u termometru bez problema dostiže 40. podeok.

Posle 139km etape peloton po prvi put ulazi u Mursiju posle čega sledi prvi napad na uspon Kresta del Galo. Posle ovog 5,5km dugog uspona pod 6,3% nagiba sledi vrlo tehnički zahtevan spust.

08.vuelta-15-PROFIL

Ovaj uspon će se preći još jednom na 17km do cilja, mogao bi da inspiriše nekog avanturistu da pobegne iz glavne grupe pune sprintera. Spust nudi idealnu priliku da se prednost uveća i zadrži u ravnicama ispred Mursije.

Posledji put je etapa Vuelte dolazila u Mursiju pre 5 godina, a najlepše uspomene tada je poneo Tor Hušovd. Legendarni Norvežanin je tada odsprintao Danielea Benatija i Slovenca Grega Bolea. Ove godine možemo očekivati borbu između Petera Sagana i Sajmona Geransa koji obožavaju ovakve etape, ali ćemo možda najveće šanse dati Alehandru Valverdeu. Maestralnom vozaču Movistara ne samo da itekako odgovara ovakva završnica, već imati motiv više da pobedi u Mursiji, u gradu u kome živi.

jasper-trek-vuelta

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down