Bicisvet

Srpska MTB štafeta 16. na svetu

U sredu je vožena MTB štafeta. Najjače nacije su učestvovale, i mi smo dostojno reprezentovali Srbiju. Bili smo 16 od 21 ekipe. 16. mesto u štafeti donosi u muškoj i ženskoj konkurenciji 30 uci bodova za plasman nacija što je jednako pobedi na C2 trci.

Pola dana je padala kiša i prestala je oko 15h ali nije bilo vremena da se prosuši. Staza je bila skoro uništena od celodnevnog treninga i sve putanje koje su uvežbane na treningu ujutru su praktično nestale i pojavile su se nove. Štafetu je startovao Bojan kao najiskusniji sa najjačim macanima na startu. Marko Aurelio Fontana za Italiju, Bari Stender za RSA, Karl Markt za Austriju itd...Vozio je dobro, borio se lavovski sa strašno brzima na stazi. Na pola kruga je bio 19 i uspeo da održi taj plasman do kraja i napravi razliku u odnosu na takmičarku iz Čilea.

Drugu izmenu je radio Marko Popović kome je ovo prvo veliko takmičenje i nije podlegao pritisku i tremi. Odvezao je dobro i pretekao juniora Slovačke što nam je na kraju drugog kruga donelo 18. mesto sa razlikom oko 1:20 ispred Slovačke. Treću izmenu je vozio junior Slobodan Stanković, uglavnom su bile žene u trećoj izmeni tako da je Sloba smanjio prednost koju su napravile ekipe ispred nas. Predao je Jovani štafetu kao 17 sa 2min prednosti u odnosu na Slovačku i 3min u odnosu na Čile. Jovana je na poslednji spust došla sa 3s prednosti u odnosu na Slovačku i kada su svi na stadionu mislili da sigurno Slovačka ide ispred nas desilo se čudo. Atletsku stazu oko stadiona Jovana je odvezla u sprintu, bodrena mnogobrojin Srbima koji žive i rade ovde. Na kraju prednost od 4s na cilju i 16. mesto. Srbija je prvi put na velikom takmičenju imala štafetu i nadam se da ćemo u narednim godinama biti bolji i spremniji. Imali smo i sreće jer su Španci i Česi loše menjali, ali u sportu treba nekad imati i sreće :)

Selektor MTB reprezentacije
Nemanja Vajs

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down