Bicisvet

Trka kroz Baskiju 2019

Ovog vikenda, tačnije u Nedelju gledamo trku kroz Flandriju, a za tačno nedelju dana i Rube.

Ostaje pitanje kako popuniti vreme između dva možda i najveća svetska klasika, a odgovor na to pitanje je-gledajući još 5 klasika. Za to su se postarali Španci, tačnije Baski, kroz čiju se regiju vozi jedna od najstarijih etapnih trka koja datira još iz 1924 godine. Ovo je jedna potpuno atipična trka, bez ravne etape za sprintere. Prva etapa je hronometar, koji će napraviti startne razlike među onima koji žele da osvoje trku i samim tim od starta će postojati potreba da se isti nadoknade, što znači puno napada kasnije.

Druga i treća etapa imaju "nazubljen" profil, gomila kratkih, ali strmih uspona koji razbijaju grupu i vrše selekciju, a i završnice su sličnim usponima, tako da ove etape dosta liče na trku Valonska strela koju gledamo kada krenu ardenski klasici. Etapa 4 krije dosta duže uspone, ali i finiš na spustu. Etape na kojima se tipično rešava pitanje pobednika čitave trke su poslednje dve. Pretposlednja cilj ima na usponu Arate, gde se mogu praviti (nadoknaditi) ozbiljne razlike, a poslednja etapa se posle 3 teška uspona završava spustom u gradić Eibar gde će se spustiti zavesa na ovu trku.

Prošle godine pobednik je bio Primož Roglič, ali Slovenac neće braniti titulu. Jakob Fuglsang, Žulien Alafilip, Gerant Tomas su najzvučnija imena i glavni favoriti za osvajanje, međutim tu su i Mikel Landa i Adam Jejts. Tim SKY ima i plan B u vidu Mihala Kviatkovskog, još jedan Slovenac, Simon Špilak, odlično vozi ove jednonedeljne trke, dok je prošle godine sjajno vozio i Majkl Vuds koji sada predvodi svoj EF Education First tim.

Trka je jako nepredvidiva, ovaj format je jako zahtevan jer vozači moraju biti konstantno na oprezu, jedan trenutak nepažnje ili probušena guma stvaraju ogroman zaostatak i zato će sve biti otvoreno do poslednjeg časa,

E1 ️Zumarraga - Zumarraga (ITT 11,2km)
E2 ️Zumarraga - Gorraiz (149,5km)
E3 ️Sarriguren - Estibaliz (191,4km)


E4 ️Vitoria-Gasteiz - Arrigorriaga (163,6km)


E5 ️Arrigorriaga - Arrate (149,8km)
E6 ️Eibar - Eibar (118,2km)

(Bicisvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down