Bicisvet

Mikele Skarponi: karijera puna osmeha i žrtvovanja

Michele Scarponi-4Gledam neko veče pregled svoje omiljene trke, Đira 2012. Sećate se svi one bajke simpatičnog Kanađanina koji je oduševio planetu. Purito Rodrigez mu je uručio roze dres na isti način i na istom mestu kao i Kvintana pre samo nekoliko dana Tomu Dumulanu. Iza njih na podijimu Tomas de Gent, specijalista za begove koji je baš iz jednog bega osvojio legendarni uspon Passo dello Stelvio. A onda prvi čovek ispod podijuma, Mikele Skarponi.

Jeza me hvata kada gledam te snimke kako se trkao i gubi etapu od Tiralonga, kako je u narednim godinama nesebično vukao za Vinćenca Nibalija, svog velikog konkurenta iz 2011. godine kada je Mikele osvojio Điro baš ispred Nibalija, usled suspenzije dopingovanog Kontadora. Ah, kakav je to vozač bio. Surovi profesionalac. Svojim iskustvom je sve oko sebe učinio boljim. Veliki šampion kome nije bilo teško da lavovski vuče za Nibalija i odradi ogroman deo posla u osvajanjima Đira i Tura ajkule iz Mesine. Ove godine je Nibali prešao u Bahrein, Mikele ostao u Astani. I vozio je sjajno, pobedio etapu na Turu kroz Alpe. Na miru se u svom rodnom kraju spremao za predstojeći, jubilarni stoti Giro. Trebalo je da bude lider ekipe, kako Fabio Aru zbog povrede nije mogao da vozi trku.
Hteo je još mnogo toga da pokaže i dokaže, imao je još šta da ponudi. A onda kobni trenutak. Nesavesni vozač kamiona ga je udario i okončao život jednom velikom šampionu, velikom biciklisti, ali i najbitnije, mužu i ocu. Umro je na samo 600 metara od svog doma. Sve nas koji volimo ovaj divni sport i kojima su ovi moderni gladijatori najveći heroji, stegla je tuga oko srca. Čovek koji ga je udario tvrdio je da nije video Mikelea, dok je otac tragično nastradalog bicikliste (koji inače poznaje vozača kamiona), izjavio da ne može da preboli gubitak sina, ali i da se saoseća sa vozačem kamiona.

O Mikeleovoj veličini govore dešavanja posle njegove smrti, počasti koje su mu odane širom starog kontinenta. Na trci kroz Hrvatsku bio je minut ćutanja, a kasniji pobednik trke, njegov veliki prijatelj, Nibali, posvetio mu je pobedu. U Belgiji, na trci Lijež-Bastonj-Lijež, još jedan minut ćutanja njemu u čast, a veliki Alehandro Valverde koji je osvojio trku mu je takođe posvetio pobedu, a novčana sredstva od pobede uplatio Skarponijevoj porodici. Na fudbalskoj utakmici u Torinu, između Juventusa i Ðenove takođe su mu odane počasti.
Jedan od legendarnih uspona Gira, Passo di Mortirolo, nosiće u budućnosti ime Mikelea Skarponija. Sahranjen je na fudbalskom stadionu u rodnom Filotranu, suze za njim je tom prilikom prolilo 5000 žitelja ove varošice.


Bio je jedan od najprijatnijih i druželjubivijih osoba u pelotonu, objavama na Tviteru nas je stalno zasmejavao. Bio je posvećen svojima sinovima, blizancima, Đakomu i Tomasu. Svoju poslednju pobedu u životu, posvetio je žrtvama zemljotresa u centralnoj Italiji. Surovim naporima i stresu koji je doživljavao suprotstavljao se smehom i šalama. Sam Nibali je rekao da je posle napornih trka, Skarponijev humor i opuštenost bolje uticalo na odmor posle etape od bilo kakve masaže. Njegova vožnja sa papagajem na leđima savršeno oslikava njegov pristup životu, u kome je uživao. Mikele je bio veliki biciklista, baš veliki, a još veći čovek, kroz sve što je uradio i podario ovom sportu, živeće večno.

Počivaj u miru!

(BiciSvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down