Bicisvet

7 medalja za Srbiju na MTB Balkanijadi

Aleksa Marić na najvišoj stepenici U23 podijuma

Srpski biciklisti osvojili su sedam medalja (tri zlatne, dve srebrne i dve bronzane) na „Salkano šampionatu Balkana“ u planinskom biciklizmu održanom u Novom Pazaru.

Šampion Balkana u konkurenciji biciklista do 23 godine postao je Aleksa Marić reprezentativac Crvene Zvezde  i odbranio je titulu osvojenu prošle godine u Crnoj Travi u ovoj konkurenciji. Srebro je pripalo Marku Popoviću mladom biciklisti novosadskog Ris sajklinga, dok je bronzu osvojio Rumun Eduard Grosu.

Zlatnim balkanskim trofejima mogu da se podiče i dve naše dame. Jovana Crnogoraca uzdanica BK Novi Sad je slavila u kategoriji elita dok je Jelena Erić reprezentativka kraljevačkog Metalca, koja je lane bila druga juniorka, sada osvojila titulu. Kod elite drugo i treće mesto pripalo je Turkinjama Ezri Kurkcu i Semri Jetis. Kod juniorki, srebrnu medalju osvojila je Nikolina Despotović (Crna Gora). Bronzani trofej pripao je u kategoriji juniorki Violeti Trifković mladoj reprezentativki Jednote iz Šida.

Srebrnom medaljom u kategoriji elita okitio se Ivan Jovanović reprezentativac Progresiva iz Beograda, dok je prošlogodišnji šampion u eliti, srpski reprezentativac Bojan Đurđić iz kragujevačkog Radničkog, ove godne zauzeo treće mesto. Balkansku titulu u eliti osvojio je reprezentativac Turske Bilal.

Peto mesto u trci kadeta zauzeo je Aleksandar Mitić reprezentativac Srbije. Slavio je Makedonac Jovanovski ispred dva turska takmičara Sekera i Turkjilmaza.

Peti je bio i Milutin Zeljković u trci mlađih kadeta gde su zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju osvojili Turci Kiv, Koklu i Seviker.

Šesto mesto u juniorskoj trci pripalo je srpskom takmičaru Urošu Živkoviću.  Pobedio je Turčin Cavik, srebro je osvojio Kipranin Loison a bronzu Rumun Losonči.

Posle otkazivanja Balkanskog prvenstva u planinskom biciklizmu na Kritu, jer je bilo malo prijava zbog skupih avio karata, Srbija je prihvatila organizaciju drugu godinu za redom i predsednik BSS Dragan Dostanić je istakao:

"Suočili samo se sa ozbiljnim organizacionim izazovom, ali je zahvaljujući dobrom radu i saradnji stručnog tima  BSS na čijem čelu su bili generalni sekretar BSS Petar Rokvić i Nemanja Vajs, i biciklističkih radnika  iz Novog Pazara, uspešno sprovedeno takmičenje. Pomogao je i sponzor BSS firma Salkano, najveći proizvođač bicikala u Turskoj. Novi Pazar je jak biciklistički centar, dao je mnogo reprezentativaca u drumskom biciklizmu i nadam se da će Balkanijada u planinskom biciklizmu pomoći da se i ovaj deo našeg sporta, koji je takođe u programu olimpijskih igara, uspešno  razvija."

Učestvovalo je oko 80 biciklista u svim kategorijama iz Rumnije, Makedonije, Crne Gore, BiH, Turske, Kipra i Srbije.

(BiciSvet.com/izvor:BSS.rs)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down