Bicisvet

MTB maraton Kraljevo - Pljevlja

Maraton je sastavni deo projekta pod nazivom ''Biciklom kroz Srbiju i Crnu Goru'' koji zajedno realizuju grad Kraljevo, MTBC ''Čiker'' iz Kraljeva i opština Pljevlja i BK ''Rudar'' iz Pljevalja. >PROFILI ETAPA<

Inače taj projekat još obuhvata (što se Kraljeva tiče) obeležavanje 12,8km biciklističkih staza u Kraljevu, obeležavanje 5 MTB staza i to: tri na planini Goč, jednu na planini Stolovi i jednu na području mesta Rudno (u podnožju planine Radočelo), zatim izgradnju 5 parkinga za bicikle u kraljevu i izgradnju poligona za obuku vožnje bicikla i takmičenja.

Što se trase maratona tiče, nju smo osmislili mi iz Čikera i ona se pruža planinskim makadamskim putevima i to:

1.dan
Od Kraljeva se grebenom obronka planine Jelice ide do Kaone, zatim obroncima planine Čemerno, trasa se preko Dubca i Gornjeg Dubca, spušta do Ivanjice, u kojoj će učesnici prenoćiti prvu noć.
2.dan
Drugog dana se uz reku Grabovac (čini mi se da se tako zove) trasa penje do ispod vrha planine Mučanj, odakle se spušta do reke Uvac gde se preko starog mosta na Uvcu prelazi na područje opštine Nova Varoš, gde će se na imanju jednog domaćina organoizovati kamp za drugo noćenje.
3.dan
Trećeg dana se trasa, preko platoa koji razdvaja Sjeničko i Zlatarsko jezero, penje na planinu Zlatar gde se, na lokaciji ''Vodene livade'' (mislim da se tako zove), na visini od oko 1400mnm organizuje treće noćenje.
4.dan
Četvrtog dana se trasa sa Zlatara spušta do manastira Mileševo, odakle se penje na planinu Jadovnik, a četvrto prenoćište će se organizovati na području Sopotnice.
5.dan
Petog dana trasa se spušta do reke Lim, gde se preseca magistralni pravac Prijepolje - Bijelo Polje, i zatim se penje na Kamenu Goru gde se organizuje peto prenoćište. Nepposredno iza Kamene Gore prelazi se državna granica, odakle će partner iz Crne Gore odrediti trasu do Pljevalja.

U celu organizaciju su uključene i turističke organizacije iz Kraljeva, Ivanjice, Nove Varoši, Prijepolja i Pljevalja.

Maraton se održava u periodu od 15.07. do 21.07.2012. godine na relaciji od Kraljeva do Pljevalja. Trasa maratona se pruža makadamskim putevima preko planina Čemerno, Mučanj, Zlatar, Jadovnik i Kamena Gora.

Propozicije maratona:
-       Maraton nema takmičarski karakter
-       Učesnici maratona sami obezbeđuju ishranu i opremu za smeštaj
-       Noćenja će se obavljati na lokacijama koje su definisane i obezbeđene od strane organizatora
-       Učesnici su dužni da, pre starta maratona, potpišu izjavu o prihvatanju definisanih pravila ponašanja
-       Po završetku maratona, prevoz učesnika i opreme od Pljevalja do Kraljeva obezbeđuje organizator
-       Za učešće na maratonu neophodno je da učesnik poseduje odgovarajuću fizičku spremu kao i neophodnu opremu:

  • mountain bike odgovarajućeg stanja i kvaliteta,
  • kacigu,
  • šator, vreću i podmetač
  • rezervnu unutrašnju gumu
    (BiciSvet.com/MTB Club Čiker)
O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down