Bicisvet

Predstavljen SALCANO CUP

Serija do 13 trka u četiri zemlje na dva kontinenta „Salkano kup“ koji će se bodovati za svetsku rang listu Međunarodne biciklističke unije (UCI) predstavljen je u sali Turističke organizacije Srbrje u prisustvu velikog broja predstavnika medija, prijatelja biciklističkog sporta i sponzora.

Organizator četiri trke u Srbiji (1. aprila u na Popovci kod Novog Sada > REZULTATI,  13. maja u Beogradu, 2. juna na Kopaoniku i 30. juna u Novom Pazaru)  je Biciklistički savez Srbije uz podršku Ministarstva omladine i sporta Srbije, OKS, Sportskog saveza Srbije i sponzora i pod pokroviteljstvom fabrike bicikala „Salkano“ iz Turske.

Turska će biti domaćin pet trka  i to sve u najvišoj C 1 kategoriji, u BiH će se voziti tri trke i to sve C 3 kategorije, u Srbiji su četiri trke  (tri C 2 i jedna C 3) i u Crnoj Gori dve trke (jedna C 2 i jedna C 3).

- BS Srbije je prošle godine organizovao seriju međunarodnih trka „Srbija open“ i pokazalo se da imamo i odlične uslove ali i sjajne organizatore i ove godine smo se upustili u još veći izazov, a to je „Salkano kup“ – rekao je u pozdravnoj reči Dragan Dostanić predsednik BSS.- U olimpijskoj godini, očekujemo veliki broj učesnika na trkama „Salkano kupa“ ali i „Srbija opena“ koji se takođe boduje za UCI listu i prva trka je na Divčibarama 1. maja, jer se do sredine maja sve trke računaju za plasman na OI u Londonu. Mi imamo dva vozača u dumskom biciklizmu kvalifikovana za olimpijsku trku ove godine, želja je da organizacijom trka u planinskom biciklizmu počnemo borbu da i u Rio de Žaneiru 2016. imamo predstavnike i u planinskom biciklizmu.

Bajram Akgul, vlasnik fabrike „Salkano“, poželeo je biciklistima lepe rezultate a organizatorima mnogo uspeha u sprovođenju trka:

- Želeli smo da pre svega pomognemo razvoj planinskog biciklizma u Srbiji, Turskoj, BiH i Crnoj Gori. „Salkano“ je formirao i dve profesionalne ekipe u planinskom i drumskom biciklizmu u kojima je petoro srpskih predstavnika pa je i sa te, takmičarske, strane uključen u „Salkano kup“ koji je dobio mesto i u kalendaru UCI i bodovaće se kao jako regionalno takmičenje.

MTB selektor Srbije  Nemanja Vajs istakao je da ove trke mnogo znače za razvoj planinskog biciklizma u Srbiji ali i za usavršavanje i napredovanje najboljih srpskih biciklista:

- Mi smo na putu da napravimo odličnu reprezentaciju u planinskom biciklizmu i cilj su Olimpijske igre u Riju 2016. Trke „Salkano kupa“ su nam dragocene jer je mnogo bolje da naši vozači na domaćim stazama „jure“ svetske bodove.

Ivan Stević (Partizan)  i Gabor Kasa (Spartak Subotica) , dvojica srpskih kandidata za olimpijske igre su članovi „Salkano tima“ u kome su i Slovenac Endi Bajc, Slovak  Marek Kanecki i još četvorica biciklista iz Turske, prošle godine članovi Manisaspor-Ła.

- Imaćemo dobar program i sve je podređeno OI u Londonu. Već imam u karijeri dva učešća na OI, u Atini i Pekingu ali mislim da mi staza u Londonu nekako najviše odgovara. Važno je da se dobro pripremimo i da nas posluži zdravlje a uz pomoć Olimpijskog komiteta Srbije, BSS i, naravno, ljudi iz „Salkano tima“ siguran sam da ćemo u pravoj formi dočekati  OI u Londonu– rekao je Ivan Stević.

Najbolji srpski takmičar u planinskom biciklizmu Bojan Đurđić, član kragujevačkog Radničkog koji vozi za „Salkano tim“,  je obećao i dobio buran aplauz:

- Sve ovo što radimo je usmereno ka jednom cilju a to je da kroz četiri godine i srpski planinski biciklizam ima makar jednog predstavnika u olimpijskoj trci.

Predstavljene su i dve srpske takmičarke u planinskom biciklizmu Jovana Crnogorac  koja je u „Salkano timu“ i Milica Rakić (obe BK Bovi Sad)  kao i Aleksa Marić iz Crvene zvezde takođe član turske ekipe. Prisustvovali su i biciklisti kragujevačkog Radničkog čiji je „Salkano“ sponzor, kandidati za OI Esad Hasanović i Žolt Der, iskusni Nebojša Jovanović i Goran Šmelcerović i mlade snage Svetislav Blagojević i Dejan Marić, sa predsednikom kluba Brankom Ostojićem i sportskim direktorom Aleksandrom Marićem.

Predsednik BS Beograda Nebojša Popov uručio je prigodan suvenir Bajramu Akgulu i požele mu dobrodišlicu u beogradski i srpski biciklizam.

Predstavljanju „Salkano kupa“ prisustvovali su i Aco Gajević iz Republičkog zavoda za sport, Darinka Timotijević iz Sportskog saveza Srbije, član UO BSS dr Margit Savović, generalni sekretar BSS Petar Rokvić, predsednik organizacije trke „Kroz Srbiju“ Ljuba Živanović,  direktor ove ugledne trke Aleksandar Milenković, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Faruk Suljević, predsednik Sportskog saveza Novog Pazara Enver Gusinac, sekretar BSB Ranko Marić i duge ugledne zvanice.

Raspored trka „Salkano kupa“ 2012.

Prva trka, 12. februar: Polonezkoj (Istanbul, Turska) - C 1
Druga trka, 30.mart: Tuzla (BiH) - C 3
Treća trka, 1. april: Novi Sad Popovica na Fruškoj gori (Srbija) - C 2
Četvrta trka, 8. april: Goreme Nevsehir (Turska) - C 1
Peta trka, 6. maj: Istanbul (Turska) - C 1
Šesta trka, 11. maj: Bijelo Polje (Crna Gora) – C 2
Sedma trka, 13. maj: Beograd (Srbija) – C 2
Osma trka, 27. maj: Banjaluka (BiH) – C 3
Deveta trka, 2. jun: Kopaonik (Srbija) – C 3
Deseta trka, 24. jun: Cetinje (Crna Gora) - C 3
Jedanaesta trka, 30. jun: Novi Pazar (Srbija) - C 3
Dvanaesta trka, 26. avgust: Sarajevo (BiH) - C 3
Finale, 13. trka: Istanbul (Turska) - C 1

(BiciSvet.com/bss.rs/Branimir Vasić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down