Bicisvet

Prvi bodovi u svetskom kupu za Jovanu Crnogorac

Jovana Crnogorac zauzela je 20. mesto u trci za biciklistkinje do 23 gdine u Svetskom kupu u francuskom gradu La Bres i osvojila, istorijske, prve  bodove u najelitnijem takmičenju  za Srbiju. Pripalo joj je šest poena u veoma teškoj trci u kojoj je trijumfovala Ukrajinka Jana Belomojna  ispred Australijanke Rebeke Henderson i takmičarke iz Novog Zelanda Samare Šepard!

      - Startovala sam sa 26. pozicije – rekla je posle trke Jovana Crnogorac.-  U startnom krugu sam bila oko 29. pozicije sa devojkama koje poznajem i znala sam da na prvom brdu moram da idem napred. U prvom krugu posle dugačkog brda sam progurala napred i imala solidnu poziciju ali sam  na spustu pala  i izgubila dosta vremena  pa me je dosta takmičarki obišlo. Spust je bio dosta tehnički težak sa mnogo skokova, kamenja i blata. Kako je trka odmicala ja sam se sve bolje osećala i prolazila moje konkurentkinje, ušla sam kao 25. u poslenji krug, i na najtežem delu uspona pretekla sam pet rivalki. Odučio je uspon, tu sam išla najjače što mogu i napravila znatnu razliku kao  ne bih morala da rizikujem na spustu koje je iz kruga u krug bio sve teži, jer je zemlja postajala sve rastresitija i klizavija.

    Selektor reprezentacije Srbije i šef stručnog štaba “Salkano tima” Nemanja Vajs je prezadovoljan:

      - Vozila je izvanredno  na stazi sa mnogo kamenja i tehnički izuzetno komplikovanoj.  Ovo nam je bila odlična provera pred Šampionat Evrope  od 7. do 10. juna u Moskvi. Uveren sam da tu može i među 15 što bi i bio jedan od ciljeva ove sezone. U eliminacijama za vozače do 23 godine startovao je i Aleksa Marić iz Crvene zvezde koji je takođe čan “Salkano tima” ove sezone.  Vozio je veom dobro tri kruga, od pet koliko je imala trka, ali je tada probušio gumu na kamen i izgubio dosta vremena završivši trku na 78. mestu. Da nije bilo ovog defekta bio bi siguran sam u samom vrhu.

     U nedelju je trka za elitu u kojoj će startovati najbolji srpski MTB takmičar  Bojan Đurđić.

(biciSvet.com/bss.rs/Branimir Vasić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down