Bicisvet

Svetsko Prvenstvo 2014 Ponferrada

ponferrada2014Svetsko prvenstvo u biciklizmu 2014. godine biće održano u gradu Ponferadi, na severozapadu Španije. Ovo je 7. put da je Španija domaćin svetskog prvenstva u biciklizmu. Poslednji put bilo je to pre 9 godina u Madridu kada je Tom Bonen odsprintao Alehandra Valverdea i postao svetski prvak.

Ponferada se nalazi vrlo blizu grada domaćina poslednje etape ovogodišnje Vuelte, Santiago de Kompostele. Momci koji su vozili Vueltu dobro poznaju teren i svakako vrlo dobro znaju šta ih čeka u pohodu na majicu duginih boja.

Staza za drumsku trku u Ponferadi duga je 254,8km, vozi se u 14 krugova po 18,2km. Najviša tačka trke nalazi se 709 mnv, a najniža tačka trke je 200m niže, tj. na 509 mnv. Vozači će po krugu vozi 4284m uzbrdo, što će na kraju dana ukupno biti 60km brda! Najstrimija deonica trke uzbrdo je 11% nagiba, a najstrmija deonica spusta 16%.

ponferrada-profile

Prva 4 kilometara trke su ravna, a zatim kreće uspon Alto de Montearenas koji na početku ima prosečan nagib od 8%. Zatim uspon zaravnjuje i preostalih 5km su pod prosečnim nagibom od samo 3,5%. Najstrimiji delovi spusta posle ovog uspona iznose 16% negativnog gradijenta. Drugi uspon u krugu sledi odmah nakon ovog spusta. To je Alto de Kompostela i vrlo je kratak, samo 1,1km. Prosečan nagib ovog uspona je 6,5% a najstrmije deonice su pod 11% nagiba. Posle vrha ovog uspona do kraja kruga je 4,5km i najveći deo te distance ide se nizbrdo a zatim ciljna ravnina koja je idealna za grupni sprint.

Iako ova dva uspona sama po sebi nisu teška, prelazak preko njih čak po 14 puta biće vrlo gadan i nezgodan, vozače će boleti noge od samog starta, a većina vozača iz manjih zemalja koji će se boriti samo da završe trku, bukvalno će iskusiti pakao. Treba očekivati da će brojnije reprezentacije diktirati jak ritam koji neće moći da prate svi univerzalni sprinteri, jer ova staza vrlo pogodna za neke univerzalnije sprintere koji idu po opasnim brdima. Iako reprezentacije najvećih biciklističkih sila imaju 9 vozača na startu, moguće je da neće uspeti da iskontolišu trku. Na ovakvoj stazi ne treba očekivati veliku grupu begunaca koji će krenuti od starta na sve ili ništa. Ovo je bila naša kratka analiza a možete i sami da pogledate kompletne mapu i profil kao i: STRAVA SEGMENTE STAZE

Trka za muškarce očekuje nas 28.IX 2014. Kao i prošle godine Eurosport neće prenositi Svetsko Pevenstvo, razlog tome je UCI koji nešto zateže oko TV prava... Pa će biti prenos samo na njihovom YouTube kanalu >> L_I_N_K <> ovo je: > SAJT PRVENSTVA >  a zvaničan twitter haštag je: > #ponferrada2014

(BiciSvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down