Bicisvet

Svetsko prvenstvo 2016

qatar-raceDoha, Katar
Svetski šampionat ove godine biće nešto potpuno novo. Ovo će biti prvo prventsvo sveta koje će se održati na prostoru Bliskog istoka i tek drugi uopšte na prostoru Azije, posle Japana 1990. godine. Fantastični pejzaži Persijskog zaliva i arapske pustinje, kao i vetar koji će nesumnjivo uticati na sam ishod trke će dati šmeka ovoj trci. Takođe svaka trka na ovom šampionatu će se završiti na veštačkom ostrvu Biser. Ovo ostrvo je jedan od najlepših delova grada, sa prelepim šetalištima, prodavnicama, hotelima i restoranima, te ga zbog toga mnogi zovu i „Arapska rivijera“.

Takođe, ova trka je veliki pokazatelj globalizacije ovog divnog sporta. Katar je dosta puta ugostio poznate svetske bicikliste na trci kroz Katar, međutim ovo će za mnoge ljubitelje sporta iz ovoga dela sveta biti prva prilika da vide sve svoje heroje i sam svetski vrh.

Moćićemo da ispratimo ukupno 12 trka, u ženskim i muškim kategorijama, hronometre i drumske trke. Prestonica Katara će ugostiti preko 1000 takmičara iz 75 zemalja. Naravno ono što će mnogima privući najviše pažnje, su svakako hronometarska i drumska trka seniora.

Naravno, veliki problem na arapskom poluostrvu svakako može biti vrućina. UCI (svetska biciklistička organizacija) je angažovala grupu stručnjaka koji su počev od 4. septembra merili dnevne temperature. Sastajaće se pre svake pojedinačne trke i davati ocene da li je sve regularno i bezbedno za takmičenje. Moguće mere u slučaju visokih temperatura su izbacivanje određenog broja krugova za sve trke, osim muške drumske, gde će se u slučaju visokih temperatura trka skratiti za uvodnih 150km.

Što se samih takmičenja tiče, svakako sa najviše nestrpljenja čekamo trke seniora, prvo hronometar, a onda naravno i drumsku trku. I upravo ćemo tu moći da uočimo još jednu osobinu po kojoj je ovaj svetski šampionat potpuno atipičan u odnosu na sve prethodne. Naime profil trke je potpuno ravan, što će reći da vozači neće imati ni jedan jedini metar uspona. Naravno iz ovoga direktno zaključujemo da će novi vlasnik dresa duginih boja 99% biti sprinter.

Međutim, iako nema brda, vetar i vrućina će zabiberiti ovu trku. Dodajte to da na ovoj trci svaka reprezentacija računa na 6 vozača, što je značajno manji broj u odnosu na sve trke kroz sezonu, i eto nama haosa u najavi. Trka kroz Katar jeste poznata upravo po sličnim dešavanjima, mnogo puta se dešavalo da bočni pustinjski vetrovi na sitne deliće rasture glavnu grupu.

Drumska trka:
Kao što već rekosmo, brda nema i ovo će u mnogome izgledati kao prosečna sprinterska etapa na nekom grand turu. Mnogi će sigurno pokušati da odu u beg, sve će biti na timovima sprintera da iskontrolišu situaciju i pripreme teren za vatromet u poslednjih 200-300m. Konkurencije nikako neće nedostajati, praktično svi najbolji sprinteri sveta su na jednom mestu.
Titulu brani Slovak, Peter Sagan. On itekako ima šansu da odbrani titulu jer znamo da je fantastičan sprinter. Za njega bi idealno bilo da postoji neko brdo na kome bi otpalo dosta direktnih rivala, a takođe veliki problem može biti i slab, što će značiti da sam mora da se gura za poziciju i traži najbolji točak ispred.

Još jedno ime koje se praktično samo nameće je Mark Kevendiš. Britanac sa ostrva Man je bivši svetski šampion iz Kopenhagena 2011. godine. Ove godine je pronašao novu mladost u južnoafričkom timu i razorio Tur de Frans sa 4 etapna trijumfa.

Nemci će biti na slatkim mukama da izaberu između Marsela Kitela i Andrea Grajpela. Prvi je sezonu spasio spektakularnim trijumfom na Jelisejskim poljima u Parizu. Drugi je prevazišao povrede i konačno blista starim sjajem.

Francuzi takođe imaju dve opcije u Naseru Buhaniju i Arnou Demaru, dok Italijani dolaze sa timom sačinjenim oko Đakoma Nicola. Norvežanima je opcija Aleksander Kristof koji nije imao sezonu kakvoj se nadao i ovde je može spasiti. Australijanci će raditi za Majka Metjuza, a Kolumbija se uzda u mladog Fernanda Gaviriu.

Sprinteri jesu i ranije osvajali svetska prvnetsva. Već je pomenut Mark Kevendiš, pre njega norveška legenda Tor Hušovd u Džilongu (Australija), Oskar Freir u Veroni, te Mario Ćipolini u Belgiji.

Trke će biti prenošene u celosti na UCI-jevom YouTube kanalu kao i na televiziji SPORTKLUB

Hronometar > REZULTATI <
Novi svetski šampion u borbi protiv štoperice moraće da izdrži 40km, pre svega psihološkog pakla. Branilac titule je Belorus Vasil Kirijenka, koji je pomalo iznenađujuće trijumfovao prošle godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

Staza koju će momci voziti u sredu 12. oktobra je već poznata sa trke kroz Katar. Prošle godine, na nešto kraćoj stazi, ali po istim ulicama, pobedu je odneo sjajni Norvežanin Edvald Boson Hagen. On je i ove godine u dobroj formi, tako da može napraviti solidan rezultat. Svakako da je najveći favorit Toni Martin, koji će najvećeg takmaca imati u Holanđaninu Tomu Dumulanu. Imaće šta da kaže i Amerikanac Tejlor Fini.

Staza je prepuna oštrih krivina pod 90 stepeni, ima i 3 opasnih krivina u obliku slova u U. Trka se, naravno, završava na ostrvu Biser, a u samom finišu se nalazi 4 krivina koje će mnogo kvariti ritam takmičara.

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down