Bicisvet

TDF'14 E9 Mulhouse 170km

Dužina: 170km
Kategorija: srednje planine
Najviša tačka: 1.336m

Posle završetka u Gerardmeru prethodnog dana, vozači će ostati u gradu da bi odatle krenuli sledeću etapu. Bitka za generalni plasman može krenuti da se zahuktava na ovoj etapi, jer će vozači preći preko 6 klasifikovanih uspona, uključujući i prvi uspon prve kategorije na ovogodišnjem Turu. Ruta ne ostavlja ni trenutak opuštanja od početka etape, jer od samog starta takmičari će krenuti na uspon. Sprinteri će imati težak dan i grupeto će se oformiti vrlo brzo po početku etape.

Tour-de-France-14-Stage-9

Do ove tačke trke, već je bilo nekoliko teških etapa, posebno etapa broj 5 sa kockom, pa u generalnom plasmanu već postoje izvesne razlike. Sa toliko uspona na etapi, svako ko krene u beg ima velike šanse da nosi tačkastu majicu na kraju dana. Ovakva etapa može odgovarati francuskom heroju sa prošlogodišnje etape koja je vožena na Alpe d'Huez, Kristofu Riblonu, kome ovo nije težak profil.

Posle vrha poslednjeg uspon dana sledi dugačak spust sve do grada Cernay. Dobri spustaši poput Nibalija mogu iskoristiti ovo da naprave izvesne vremenske zalihe u odnosu na najbliže konkurente. Ali pre toga će možda imati poteškoća da ostane u grupi sa najvećim favoritima jer je poznato da Nibaliju ne leže duga i blaga brda u Francuskoj, a i pitanje je koliko će timskih kolega imati uz sebe na poslednjem usponu dan, mada je Nibali na ovom Turu iznenađujuće jak!

RETROSPEKTIVA__________________________________________________________________

Još jedna fantastična etapa na Turu, koja je donela promene i uzbuđenja na svim frontovima.

Posle bega od 170km na prošlogodišnjoj Vuelti kada je dostignut u poslednjih 10m, na devetoj etapi ovog Tura Toni Martin je uradio nešto slično i došao do jedne neverovatne pobede. Bio je u begu 165km, a poslednjih 60km je vozio solo od trenutka kada se odvojio od Italijana de Markija. Pozadi ga je jurila grupa od 28 vozača sa 4 ili 5 vozača Europcar tima koji su ceo dan vukli a Martin je malo po malo uvećavao svoju prednost. Na kraju je završio sa 3 minuta ispred Kanćelare i van Avermeta koji su bili najbolji u grupi iza. Toni Martin je i preuzeo tačkastu majicu od Blela Kadrija.

Na ovoj etapi smo dobili i novu žutu majicu, a to je Francuz, Toni Galopen. On je bio u grupi od 28 vozača koja je opstala ispred glavne grupe, ili bolje reče grupa kojoj je Astana dozvolila da opstane. Sutra je prvi veliki planinski test na Turu, a Astana i Nibali su predali majicu kako bi sutra vozili bez pritiska za vozača da kontrolišu trku. Toni Galopen će voziti u žutoj majici na dan pada Bastilje i to će mu sigurno biti podstreh da je sačuva sutra još jedno dobrom vožnjom, ali realno on nije opasnost ni za koga od favorita i za očekivati je da uskoro preda žuti dres, iako poučeni iskustvom iz 2011. godine znamo da je ovaj dres velika inspiracija, a tada je Tomas Vokler nosio žutu majicu 10 dana na najtežim usponima prkoseći svi očekivanjima.

Tony_Martin_tdf14_e9

KO BI STAVIO PARE U KLADIONICI NA OVAKVOM PROFILU NA HRONOMETRAŠA? KAD ČOVEK POGLEDA REZULTATE POMISLIO BI DA JE OVO INDIVIDUALNI HRONOMETAR A NE BRDSKA ETAPA. TONI MARTIN PRVI FABIAN KANĆELARA DRUGI. "LUDI" NEMAC JE SKOČIO NA 60KM DO CILJA JER NIJE ŽELEO DA SE KOCKA SA VELIKOM GRUPOM KOJA JE IŠLA IZA NJEGA...I NA KRAJU NAPRAVIO 41km/h PROSEK!!!

ASTANA JE SVESNO PREDALA MAJICU DANAS I TO TONI GALOPENU (ČIJI UJAK - ALAN GALOPEN - JE SPORTSKI DIREKTOR TREK TIMA NA OVOJ TRCI) SUTRA ĆE BITI LUDNICA NA STAZI JER JE DAN BASTILJE - NACIONALNI PRAZNIKA, A FRANCUZ JE U ŽUTOJ MAJICI!

VIDEO:

REZULTATI

httpv://www.youtube.com/watch?v=LUvMcXblJo

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down