Bicisvet

Analiza prvoaprilskog vikenda

Flanders & SALCANO trkački vikend

Tri trke prethodnog vikenda su okupirale moju pažnju. Naravno Flandrija i dve u okolini Novog Sada. Ova prva je među najpoznatijim u svetu a druge dve su domaće pa još u istom danu.

MTB trka sa zapadne strane i drumska sa istočne strane Dunava. Fruška Gora - Popovica bila je domaćin prvog Salkano kupa u Srbiji a Kovilj prve drumske trke.

Što se tiče MTB trke to nisam stigao da ispratim jer se poklapala sa Flandrijom na TV-u koju ne bi propustio ni za šta na svetu. Uspeo sam da stignem u Kovilj i smrzao se što bi se narodski reklo „kao ekser“. Čak mi je i groznica izašla koliko je bilo hladno i koliko sam utreniran ove godine.

Mislim da će Salkano kup u narednim godinama biti jedno od prestižnijih MTB takmičenja u ovom delu sveta samo da se još malo pročuje, a za to je naravno potrebno vreme.

Sigurno da bi u Kovilju bilo bar još desetak takmičara da nije bilo Salkano kupa, jer znamo da dosta mount-bajkera odlično vozi drumske trke. E sad ako se naljute bajkeri pa kažu a da nije bilo drumske trke? Šta bi onda bilo? Teško da bi bilo išta drugačije jer se malo drumaša trka i na MTB-u.

Bilo kako bilo posle moje posete Kovilju stvari su mi postale jasnije. Da nisu bile dve trke u istom danu najverovatnije da ne bi bila ni jedna. Zbog čega? Ne radi uštede novca, jer je kesa u turskoj odavno odrešena, već radi uštede vremena gospodina Bajrama Akgula iz kompanije SALCANO.

Bajram, koji sasvim solidno govori srpski-što možete videti na videu OVDE, je radi sopstvene promocije osnovao MTB kup koji je ujedinio 4 države, sponzoriše drumski i MTB klub u turskoj kao i najbolje drumske bicikliste u Srbiji. Potpuno je razumljivo da se organizacija trka i narednih meseci upravlja prema slobodnom vremenu gospodina Bajrama, koji je 1. aprila uspeo da bude na dva mesta u isto vreme. Čak je sa sobom iz turske poveo simpatičnu devojku i okretnog kamermana da sve to zabeleže. Profesionalizam na delu.

Ako se ovako nastavi a mislim da nema velikih prepreka, jer dve velike  BiciKompanije u Srbiji očigledno smatraju da ih „Arnavutkoy“ ne može ugroziti, veoma je moguće da SALCANO na ovim prostorima bude nešto poput Rabobanka u Holandiji. Sponzor svih takmičara.

Flandrija

Što se tiče Flandrije sve ste videli. Ako ne live na Eurosportu onda sigurno OVDE na BiciSvet-u. Kao što sam već rekao teška staza navodi momke na mnogo više taktiziranja i čekanja. Oko organizacije Flandrije i o tome kako "para vrti gde burgija neće" sam već pisao. Trku je pobedila jaka ekipa uz pomoć sreće. Belgijska ekipa belgijski vozač i veliki respekt Balana i Pocata prema Bonenu.

Ostalo je malo nejasno jer ni jedna kamera to nije snimila kako su Pocato i Bonen otišli od grupe posle veštog iskradanja Balana, kog su olako pustili na Kvaremontu. Sam vozač na ovako teškoj stazi ne može da uradi ništa ukoliko nije za klasu bolji od ostalih. To se najbolje videlo i po Saganu i po Paoliniju.

Iskreno mislim da je Pocato mogao da odsprinta Bonena samo da je prvi krenuo u sprint. Toga je i on sam svestan i zato nije ni skakao kao Balan u poslednjim kilometrima. Pipo je veoma zadovoljan drugom pozicijom i biće ekstra motivisan za predstojeći Rube, samo da ga sreća posluži i u francuskoj. Slažem se i ja sa Italijanima da je Filipo bio fizički najjači jer je Bonen otpao na Paterbergu kada je Pipo vukao, ali je Bonen bio u velikoj psihičkoj prednosti jer je znao da je trka njegova ako preživi Paterberg.

Sigurno da je Kanćelara bio tu bilo bi sve drugačije ali tako je kako je. Na prethodnim trkama su koske polomili i padali raznorazni vozači poput Dejvida Milara, Koena De Korta i ostalih koji su bili u odličnoj formi. Sada su žrtve Devolder, Kanćelara i Langeveld.

Samo da podsetim da je i Pipo na trci u Kataru polomio ključnu kost na prvoj etapi u nedelju 5.februara, kada ga je Gatis Smukulis oborio. Bio je na operaciji i već narednog vikenda je vozio trku u Italiji, iako su mu i doktor i ekipa rekli da je lud.

U njegovom slučaju ludost se isplatila a Farnese Vini ekipa je upravo na njegov i Ćipolinijev obraz izborila startno mesto na najpoznatijim svetskim trkama. Klasici su sa druge strane dobili novi drečavo-žuti duh u karavanu.

(BiciSvet.com/Đorđe Pejković

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down