Bicisvet

Armstrongova suspenzija - kazna?

Lnce-Armstrong-PanamaPriča oko mister Lensa se još nije stišala jer se tek sad očekuje njegova saradnja sa anti-doping agencijama sa ove ili one strane Atlantika.

Siguran sam da je u poslednjih nekoliko nedelja bilo puno ljudi koji su bili iznenađeni Armstrongovim priznanjem ali je još više onih koji su poverovali da je bio čist nakon povratka 2009. Njegove laži smo analizirali OVDE ali se pojavljuje nova tema, a to je legalna kazna koja mu sledi.

Ima onih koji bi ga rado videli na vešalima ali je taj oblik kažnjavanja nažalost izumrao. Trnutno njegova zvanična kazna je doživotna suspenzija u bilo kom sportu! Za čoveka takvog takmičarskog duha to je skoro pa smrt vešanjem što je i on sam rekao: "Dobio sam smrtnu kaznu". Poenta svega je takmičenje zar ne? Sve resto je za ljude takmičarskog duha manje je važno. Gubitak pola novca, sramota, sve je to marginalno u odnosu na zabranu takmičenja.

>Pravila nalažu da doživotna zabrana može biti smanjen na 8 (osam) godina ako Armstrong pruži značajnu pomoć u borbi protiv dopinga (donacija od 100 000 chf UCI ne računa kao značajnom pomoć). Verujem da će Armstrong osigurati ovu značajnu pomoć, ja nema sumnje da je njegov cilj ponovno takmičenje.

E sada se pojavljuje nova tema. Ako on dobije 8-godišnju zabranu, datum početka kazne postaje veoma bitan. Ako Lens ubedi vlasti da je njegov povratak u karavan 2009 bio čist, onda je njegov poslednji doping bio u 2005 godini. Matematika je jasna (crva nije ni bilo) 2005+8... BINGO = pogodili ste, to je 2013 godina! Složićete se da je sigurno za njega ovo bolja varijanta nego da zabrana startuje 16. II 2011 i završi se 15. II 2019?

Ovo je za njega veoma značajno, a u pitanju su pregovori i Lens će verovatno reći: "Ok dajte da tih osam godina krene od 2005" on bi bio slobodan da startuje triatlon "Ironman" na Havajima u oktobru 2015. (Sreća za njega da se "Ironman" na Havajima održava tako kasno u godini)

U oktobru 2015, Armstrong će imati skoro 44 godine. To nam se može učiniti kao mnogo za sportistu, ali za Ironman to je starost u kojoj se još uvek može biti vrlo konkurentnan, pa čak i pobediti, pogotovo ako Armstrong bude na "Tour de France-nivou" ;-)

(BiciSvet.com/gerard.cc/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down