Bicisvet

Frenk Šlek - dobre & loše strane suspenzije

frank-schleckTaman kad pomisli čovek da će da se smiri ovo ludilo oko dopinga i ostalih laži iz prošlosti, eto ti novih skandala.

Za vreme prenosa raznoraznih trka pričao sam da je sport danas čistiji nego pre. Kolikogod da je to istina, a zaista jeste i znam da mi verujete jel čitate ovo, poslednji slučaj Šlek mnoge razuverava.

Kako sport da bude čist kada njihovi najveći reprezenti dobijaju suspenzije, ovde treba ubroiti i Kontadora - mada je njegov slučaj posve specifičan.

Šlek je dobio jednogodišnju zabranu zbog korišćenja Xipamid-a na prošlogodišnjem Turu. Možda očekivano jer je isto toliko za istu stvar dobio i Kolobnev, kog smo gledali na Svetskom prošle sezone u samom finišu. Šlek je dobio 1. godinu kazne iako nije dokazao kako je dospela pomenuta supstanca u njegov organizam. Pisali samo više o tome> OVDE kao i opširan tekst o tome zašto se ćuti u vezi Frenka > OVDE.

Zabrana traje do 14. VII 2013. tako da ništa od Tura ove godine za Frnkija. Možemo do sutra da raspravljamo jeste ili nije ovo doping, iako zvanično u izveštaju komisije stoji da nije bilo namere dopinga, ali ne može se preskočiti veza sa Pistolerom. Alberto je, za razliku od Šleka, dokazao kako je klembuterol dospeo u njegov organizam, ali WADA-u i UCI to ne zanima. Pravila su jasna = 2 godine, ćao zdravo, što u ovom slučaju nije. Pomenuta supstanca zvanično nije na doping listi, ali je zato (nazovimo to) na sumnjivoj listi, jer se koristi kao maska dopinga.

Frank_AndyFrenku su ljudi iz ALAD-a (Anti doping agencije Luksemburga) poverovali da je Xipamid dospeo preko suplemenata iz njegovog dijetalnog programa iako ni jedan taj suplement ne sadrži Xipamid, ali dobro.

Jedina sreća Frenka u ovom trenutku može biti to što su WADA i UCI previše zauzeti da održe kredibilitet posle nemilih događaja oko Lensa pa možda neće uložiti žalbu CAS-u.

Što se mene tiče ovo je još jedna crna mrlja u sportu a jedinu pozitivnu stvar vidim u tome da će Endi Šlek biti sam na ovogodišnjem Turu. To znači da nećemo gledati bratska taktiziranja po brdima. Endi će morati dobro da zapne bez svog brata kog neće čekati ni u Alpima ni u Pirinejima. Svakako da će mu brat biti podrška od kuće. Setimo se da je na Turu 2010 (pregled Tura '10) Endi prerano ostao sam u trci, posle pada Frenka na deonicama kocke sa Rubea na trećoj etapi. Zvanično je Endi pobednik tog Tura, posle diskvalifikacije Kontadora, što mu je najbolja trka u poslednjih nekoliko godina.

(BiciSvet.com/ĐorđePejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down