Klenbuterol. Šta je, kako radi i zbog čega ga vozači – biciklisti koriste?

Pin It

Alberto KontadorKlenbuterol (clenbuterol) je β2-agonist sličan adrenalinu i salbutamolu mada je njegov učinak jači i duže traje. Često ga koriste osobe obolele od astme i drugih plućnih bolesti kako bi olakšali svoje disanje. Klenbuterol  uzrokuje povećanje aerobnog kapaciteta kao I stimulaciju centralnog nervnog sistema i transport kiseonika u organizmu.

Klenbuterol se koristi za povećavanje mišićne mase a za smanjivanje masnoće u organizmu sportista. On je zabranjen od strane WADA (World Anti Doping Agency) svetske anti doping agencije i njihovim anti-doping kodom. Mnogi sportisti su testirani pozitivni na klenbuterol zbog čega su bili suspendovani. Od biciklista među prvima je zbog uzimanja klenbuterola sa trke kroz Francusku 1997. godine isključen poznati uzbekistanski sprinter Džamolidn Abdudžaparov  (Djamolidine Abdoujaparov). Najnoviji slučaj diskvalifikacije desio se na proleće 2010. godine kada je zbog korišćenja klenbuterola suspendovan kineski biciklista Li Fuju (Li Fuyu) iz ekipe Radio Šek (Radio Shack)

Prema anonimnom izvoru iz ekie Astana citiranom u belgijskom časopisu HumoAlberto Kontador (Alberto Contador) je koristo klenbuterol da izgubi na težini. Prema ovom izvoru on je to učinio nakon što je od Slovenca Janeza Brajkovića, člana Američke ekipe Radio Šek (Radio Shack) izgubio sedmodnevnu trku u Francuskoj: Tour du Dauphine, neposredno pre početka trke kroz Francusku (Tour de France).

(BiciSvet.com/Đorđe Pejković)

Facebook Comments

comments

Powered by New Facebook Comments

2 thoughts on “Klenbuterol. Šta je, kako radi i zbog čega ga vozači – biciklisti koriste?

  1. Srx says:

    Ne postoje nikakvi laboratorijski dokazi da CLEN uvecava misicnu masu, jedina pozitivna stvar se odnosi na topljenje masnih naslaga i neznatno povecanje aerobnog kapaciteta koje se ogleda u boljem transportu kiseonika, mada za ovo poslednje postoje mnogo bolje stvari

    Reply
  2. kruno says:

    A šta je s onom govedinom…. i biftekima? znaci ipak se decko namjerno i svijesno dopingiral…

    Reply

Leave a Reply