Bicisvet

Hoće li Vigins preskočiti Tour 2013?

Priča se da je Bredlijev glavni cilj za 2013.godinu Điro umesto odbrane TDF-a. Iako Francuzi mogu biti uvređeni ako pobednik preskoči jul, ceo sport je na dobitku.

Retko se dešava da pobednik TDF-a ne brani titulu. Pobednik iz 2007.godine, Alberto Kontador i njegov tim Astana, su dobili zabranu učestvovanja na trci 2008.godine. A pre toga se Lens Armstrong penzionisao na kraju 2005.godine umesto da brani titulu koja mu je sada oduzeta. Marko Pantani je 1999.godine izbačen sa Đira i nije učestvovao ni na Turu a okolnosti govore da to nije bila njegova volja. Pobednik iz 1985.godine, Bernar Ino, se vratio sledeće godine da pomogne Gregu Lemondu ali je ubrzo pomagao samo sebi tako da ovo baš i nije dobar primer. Edi Merks se 1973.godine pridružio timu Molteni i vozio Vueltu(tada u aprilu) a zatim Điro pa preskočio Tur u julu, tako su zahtevali novi poslodavci.  Možemo da odemo unazad sve do Žak Anketila i 1965.godinu. Malo je vozača koji su odbili da brane pobedu na TDF-u.

Forza il Giro
Odlučujući se za Điro 2013, Vigins će doneti trci dosta toga dobrog, jer time raste interesovanje za nju. Kaže se“trku čine vozači“ i „nijedan vozač nije veći od trke“ ali kada pobednik Tura kaže da bi želeo da osvoji Điro to je velika prednost kako za Điro tako i za italijanski biciklizam.

Biznis ima udela u svemu tome. Kompanija koja stoji iza Đira želi da promoviše trku. Iako uživamo u trci ona uvek izgleda kao da je u pitanju državno prvenstvo i da se bori da privuče međunarodnu pažnju. RCS je tražio da se ovo ispravi i podstakao ne-italijanske vozače da učestvuju u trci. Lens Armstrong je 2009. nagrađen zaista velikom novčanom svotom iako je odbijao intervjue. Sada RCS radi na dogovoru da dele prihode sa timovima koji učestvuju, posebno ukoliko timovi dovode zvezde. Dakle, odluka Sky tima i Viginsa može da bude takođe motivisana novcem, ako ne direktno onda indirektno. I ako se ne dobija keš na ruke, samo pogledajte etapu broj 8 sa 55 km hronometra.

Što se tiče engleskog biznisa, ne znam da li to utiče na izbor, ali 25% SKY tima je u italijanskom vlasništvu. Medijska kompanija nema interes u Francuskoj mada je očigledno da je ono što se dešava u julu  globalnije od svega ostalog u kalendaru. Ali Sky ima veliki TV uticaj u Italiji i sigurno je da uredništvo žudi  za tim da se njihovo ime nađe na rivalskoj televiziji RAI tokom maja.

Suviše je rano da se zna ali Vigins i dalje priča o vožnji na Turu, doduše u službi Krisa Fruma. Svašta se može desiti od sada do kraja juna. Vozači su u prošlosti uspešno kombinovali Điro i Tur i izgleda da to postaje moderno ali čim ovaj pristup  ne bude funkcionisao za nekoliko vrhunskih vozača izaći će iz mode. Plus postoji  mnogo mogućnosti, jedna od njih je da Vigins startuje Điro ali ga završi padom ili se razboli što može da ga odvede na Tur.

Francuski ponos
Ne braniti titulu na Turu je  gotovo nečuveno i nezahvalno. Tur je stvorio Viginsa pa preskakanje trke ili vraćanje kao puki timski kolega garantovano iritira galski ponos.
Ali Vigins je dosta uradio za ASO, njegove pobede na Paris-Nice i Dauphine su neosporno podigle važnost ovih trka i možemo videti velike napore Jorkširskog regiona da uskoro ugosti Tur. A ukoliko Kris Frum usavrši njegov već dovoljno dobar francuski, mogao bi da postane zvezda sledećeg jula.

ASO bi takođe mogao da se nada da bi odsustvo Viginsa moglo da oživi Tur 2013. Viginsovo isticanje je bilo impresivno sa sportsko-naučne perspektive, skoro nikada nije ustajao iz sedla i jedini put kada je izgledalo da je u problemu je bilo pre zahvaljujući medijima nego Nibaliju ili Evansu. Dakle, ASO i francuski TV producenti mogu da požele drugačiji pristup. Što će reći, ako se Kris Frum i Sky vrate taktika bi trebala da bude ista.

Poraz je takođe moguć. Prošla godina je bila savršena za Viginsa, dugački hronometri i kratka brda i od kad je ruta predstavljena pretpostavljalo se da će to biti Bredlijeva pobeda. Nakon osvajanja Paris-Nice, nije bilo sumnje oko pobednika. Ali Sky igra na kartu procenata i možda vidi veću verovatnoću u tome da će stići do pobede na Điru.

Zaključak
Treba li Vigins da preskoči Tur? Jednostavan odgovor je da Vigins može da uradi sve što mu je volja a njegova garderoba na prezentaciji TDF-a govori u prilog tome (videti prvu sliku). Daleko smo od dobijanja startne liste Đira ili Tura ali su prethodni slučajevi preskakanja Tura od strane pobednika retkost. Vigins je rekao da može da pomogne Frumu na Turu i ako startuje,kao što kažemo svakog jula, svašta može da se desi.

Postoji biznis opravdanje da Điro bude prvi, to odgovara i Sky-u i RCS-u, plus ASO može samo da bude zahvalan Viginsu za njihovo priključivanje velikom britanskom tržištu. Priča o biznisu može da pokoleba romantičare ali imajte uvek na umu da je Tur stvoren da bi se prodavale novine i timovi voze u ime svojih sponzora, sport je otvoreno komercijalan, o čemu je bilo reči OVDE.

Bolje bi bilo po sport da se kalendar proširi nego da je vrhunac u julu što baca senku na sve ostalo. Dug je put do pojavljivanja Viginsa na Giro a još duži do njegovog završetka ili čak pobede. Ali sam razgovor o tome osiromašuje Tur i uzdiže Điro.

(BiciSvet.com/inrng.com/Dragana Petrović)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down