Bicisvet

Šta je čovjek a mora biti čovjek?

Šta pričati dalje? Kako ući u studio danas i govoriti o trci sa onim istim interesovanjem kao što je to bilo pre jučerašnjih kadrova koji su obišli svet>LINK?

Šta u tom trenutku reći ljudima koji gledaju isto to. Šta reći osim „Trka ide dalje, i nema mesta širenju takve informacije kroz grupu“ mislim da sam tako nešto rekao, i pokušao da ostanem profesionalan do linije cilja. Nadam se da sam uspeo, jer bilo je dobrih pola sata prenosa posle užasne scene.. .Ako jesam, jer više ne znam šta sam pričao, uspeo sam samo uz pomoć kolege koji je bio smireniji i pribraniji. Ugasio je mikrofon u nekoliko navrata, ali u pravim trenutcima za duboke uzdahe, i gutanje čudne i gorke pljuvačke.

Mnogo telefonskih poziva sinoć. Isto pitanje: Kako? ... Reči utehe sa druge strane „Nema mesta tolikom uzbuđenju i emocijama jer je to sve deo trke i života“. Da. Jeste slažem se, ali se i ja osećam kao deo te trke, iako nikad nisam otišao tamo i nikoga od tih momaka upoznao nisam. Posle svake završene trke isti osećaj. Praznina. Praznina nalik onoj školskoj posle ekskurzije, završenog lepog druženja i povratka u neku drugu stvarnost. Juče posle izlaska iz studija suze su same krenule

Praznina je sada još veća, iako ga nikada nisam poznavao osećam prazninu kao da je bio moj najbliži prijatelj. I bio mi je prijatelj. Toliko sam razmišljao o njemu, i o svima njima, prethodnih godina. Družili smo se u mojim mislima. Bili zajedno na trkama sa različite strane TV ekrana. Radovao se njegovim pobedama i nesebičnim vožnjama za Toma Bonena. Komentarisao sam njegovu pobedu prošle godine na trećoj etapi. Sada se kroz suze i bol u stomaku, dok pišem da bi mi lakše bilo, prisećam kako je samo tada hrabro razgrnuo pola grupe da bi prošao do linije cilja i pokazao svoj prepoznatljiv osmeh i stisnute pesnice u vazduhu. Sada je jurio da uhvati tu istu grupu da ponovi uspeh. Jurio i odjurio.

Jedan pogled u nazad i čoveka nema više. Pogledao je u nazad da vidi da li da sačeka još nekog sa kime će uhvatiti grupu...i otišao je zauvek. Zbog čega? Za koju nagradu? To se ne može objasniti. To se ne može opisati. To se ili oseća ili se ne razume. Profesionalizam. Šta je to?

Zauvek ćemo te pamtiti po ovoj slici

(bicisvet.com/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down