Bicisvet

U par reči o Armstrongu

Ovo je jedan od onih dana kada nisam otvarao komp a onda uveče sednem i vidim da su se desile neke velike stvari u svetu biciklizma. Ili je možda ovo dugo čekani dan ili mu pre pristaje sintagma „došao je i taj dan“...

Sve u svemu najveća vrućina u petak 24. Avgusta a moja priprema za predstojeći Vuelta vikend sastojala se u bazganju po prodavnicama i biranju keramike. A onda uključujem komp u smiraj dana i vest koja će svakako uzdrmati mnoge koji se ni posle ove odluke sa njom nikako neće složiti i već ih vidim kako pričaju da je nameštaljka.

Serija Armstrong se završava ili možda tek počinje polemika ovom presudom kojom mu se oduzimaju sve pobede i ostali rezultati od 1998. Vest o tome sam primio potpuno ravnodušno jer to za mene nije nikakva novina. Što bi se reklo to je bila javna tajna za sve one koji sport i ovo malo pomnije prate. Veliki idol Sveta i velikog broja ljudi među Srbljem, stavljen je na stub srama jer su baš njegovi Ameri na osnovu prikupljenih dokaza izrekli presudu da je koristio i prodavao EPO, testosteron i kortikosteroide tačka.

Pravo da vam kažem mislio sam da će se nagoditi Armstrong sa njima za poveliku lovu jer to tamo može. Daš podosta love i puj pike ne važi. Možda je i moglo tako, ali u celoj ovoj dugogoišnjoj bajcu u kojoj je čika Lens živeo porastao mu je i ugled a pogotovo ego pa se osilio i čak tužbom krenuo protiv njih.

Verujem da u inat Lens nije hteo da im plati poveliku sumu koju su advokati tražili u nekom van sudskom poravnanju kako to obično u filmovima biva. Pošto Lens ne da lovu, koju je sada već na osnovu velike prevare, stekao onda će da se uruši čitav njegov virtuelni bajkoviti holivudski svet.

Da se razumemo ova presuda nije pala sa neba, i nije rekla kazala, jer je povelika ekipa radila na ovome već duže vreme. Možda se i čekalo da druga „američka zvezda“ mister Hinkapi završi karijeru jer je on bio ključni svedok i obskrbio ih sa važnim dokazima u ovoj istrazi jer svi znamo kako su završili: Heras, Hamilton, Landis, Baso, Beltran... Momci koji su jednog dana „leteli“ po drumovima u Armstrongovom timu, dok su narednog dana u raznoraznim ekipama odmah zaradili po dve i više godina suspenzije zbog dopinga.

Nekad i sad

E sad ćete vi reći seti se šta si ti Pejkoviću pričao o njemu!? Kako sada ti si sve to znao, a onda si nisi pričao tako već: nikada pao na doping testu, najviše puta testiran itd itd. Jeste, da sve je to bata Đole pričao ali kada? Pre šest godina kada je stigao Eurosport, ili pre 7 godina kada smo se Ognjen i ja borili u Košutnjaku da spakujemo sve što bi želeli da kažemo u reportažu od 30min. Baš tada mnogi u Srbiji nisu ni znali ni ko je Lens ni šta je Tour ni zašto svi oni mučenici pedalaju po ceo dan na suncu a na kraju uvek pobedi Armstrong. Baš tada sam sve to pričao a znao sam o tom slučaju malo manje nego sada, i nikad mu nisam verovao da je čist, ali tada je narodu i u Srbiji i u svetu bio potreban heroj koji je neuništiv nepobediv i nesalomiv. Sve je to bio Lens i najlakše je bilo animirati ljude sa njim. Isto to je radio čitav Svet - uzdizao Armstronga do najviših visina, jer je ponavljam ljudima trebao heroj, dok su jedino Francuzi sumnjali i bili protiv njega.

Sada smo svi već porasli, došao je internet dostupnije su nam informacije...Ne mogu više da nam prodaju sarme za bubrege jer svi smo mnogo bolje upoznati sa dopingom i znamo da u Armstrongovim starim uzorcima ima podebelih tragova EPO-a i mnogo više plastike i govedine nego li kod čika Pistolera. Ali tada su i doping pravila bila drugačija i mnogo se lakše sve to zaobilazilo nego danas.

Oduvek mi je Ulrih bio simpatičniji vozač. Ali Der Kaizer Jan nije bio pogodan za heroja. Nije imao srceparajuću holivudsku životnu priču, nije imao aroganciju i stav, nije bio disciplinovan, znao je da se napije i polupa sva kola na parkingu, a njegov najveći nedostatak možda je bila mladost i prerana pobeda na Turu. Nasuprot njemu Lens je bio pravi supermen. Pravi čovek za američki biznis u sportu o kome nisu ništa znali i idealna prilika za upad na najveću biciklističku trku na Svetu.

Zaključak

Ovo nije nikako dobro za čitav biciklizam, a pogotovo za jednu neobrazovanu sredinu kakva je Srbija gde je običnom građaninu na pominjanje biciklista prva asocijacija „narkomani“. U biciklističkim krugovima (mislim i na publiku i na sportiste) kako to obično biva biće dve strane: Jedni će kategorički odbijati i poricati nešto ovako i vikati „Nameštaljka“ dok će drugi ponavljati „Šta sam ti rekao“.

Na kraju krajeva više nije ni bitno šta je bilo, jer osim kineza koji valjaju žute „Livestrong“ narukvice niko kod nas nije imao neku veliku dobit iz Armstrongove priče kaja je u Americi sada biznis vredan milijarde dolara. Vreme da se na njegovom imenu profitira je sada već prohujalo sa vihorom i sve će biti teže nabaviti sredstva za sport. Sa druge strane bicikala i biciklista na našim ulicama zahvaljujući Armstrongu je sve više, ali nažalost nema trkača i nema trka, a tek ih neće biti.

(BiciSvet/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down