Bicisvet

Kris Frum 2012

Dok su mediji pravili veliku prašinu oko rastućih tenzija između Bredlija Viginsa i Krisa Fruma, unutar Sky tima, Frum se borio sa pravim neprijateljem. Njega i dalje muči dugotrajna parazitska bolest čak i sada kada je došao do TDF podijuma. Sky je trijumfovao a Frum je umalo propustio ovogodišnji Tur.

Rođeni Kenijac je oboleo od parazitske bolesti poznate kao bilharzia. U pitanju je parazit koga prenose mikroskopski puževi koji se kasnije pretvore u crve.  Frum je za VeloNews rekao da mu je poslednji nastup bolesti skoro onemogućio dalje takmičenje na početku ove sezone.

''Bilharzia nije u potpunosti odstranjena. Ponovio sam tretman pre oko tri meseca, u martu. Čist sam za sada. Moraću da se testiram ponovo u avgustu-septembru.''

Frum veruje da je ovu parazitsku bolest zaradio tokom boravka u Africi , gde njegov otac i dalje živi.

Infekcija je obeležila Frumovu karijeru u proteklih nekoliko sezona.  Nakon što je zaradio kartu za TDF 2009.godine sa Barloworld-om, Frum je izostao zbog zamora koji je bio prouzrokovan parazitima.

Lekari su u početku sumnjali na mononukleozu ali tretmani nisu uspreli da reše njegov problem koji se ticao umora i nedostatka snage.  Bolest je ostala nedijagnostifikovana sve dok nije otišao u Sky 2010.godine. Tada su doktori otkrili ovu prilično nepoznatu parazitsku infekciju i brzo propisali tretman koji ubija sve u organizmu, nešto slično hemoterapiji.

''To su veoma jake pilule. One u suštini ubiljaju sve u vašem organizmu pa se nadamo da će ubiti i ove parazite. Moram da pokušam sa tim kako bih se oslobodio infekcije. Međutim,ne mogu da treniram dok uzimam pilule.''-rekao je Frum.

'' Tretman je prilično grub. Imao sam malo sporiji početak sezone. Nekada više od nedelju dana nisam mogao da sednem na bicikl. Onda sam počeo da sakupljam snagu kako bih bio spreman za Tur.

(BiciSvet.com/velonews.com/Dragana Petrović)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down