Bicisvet

Proleteri svih klubova ujedinite se ili da komšiji krava bude chiwawa

Pozdrav svim ljubiteljima biciklizma i podrška  da BiciSvet postane jedan dobar i kvalitetan sajt . Posle Duleta Banovića SD Partizana i zahteva pojedinih čitalaca preko komentara (mnogi se odnose na moj klub Metalac) da napišem par reči i ja kao Selektor, SD Metalca, Trener  ili kako mnogi kažu Alfa i Omega u klubu, jer na žalost svi u klubu smo volonteri i nijedan nije profesionalno zaposlen!

Moram da kažem da dugo nisam posećivao sajt BiciSvet zbog zauzetosti a iskren da budem i zbog  pojedinih izveštaja  koji po meni nisi bili realni i iskreni, ali smatram da to nije ni bilo toliko važno i bitno a  imalo je puno toga da se piše o srpskom biciklizmu a i kritikuje.

Prvo kao Selektor čestitam svim biciklistima uspešno  završenu sezonu i kad pogledamo realno  moramo biti zadovoljni  pod kojim uslovima radimo, moram da kažem da je sezona bila stresna i naporna ali da smo imali jedan veliki cilj a to je 2 olimpiska mesta na drumskoj trci i to nas je vodilo do kraja sezone i ako smo imali pehove i malere (povrede Der ,Stević ,Jovanović,Spasić) onda smo imali sreće na kraju sezone da na nešto laksoj trci osvojimo veliki broj bodova i izborimo to drugo mesto!! Zahvalio bi se svim članovima reprezentacije kao i prtanji (Boži,Ljubi,Brusu,…) najvise Ivanu Steviću za pobedu na Trci Kroz Srbiju,pobedu na velikim trkama kao sto je GP Moscow  i za  najviše osvojenih bodova, Kasi Gaboru, Der Žoltu, Neši Jovanović, Zekavici,  Hasanoviću, Stankoviću……ima ih još ali na žalost kad pogledamo  malo je to biciklista i to kvalitetnih i u poređenju sa mnogim zemljama i u okruženju koje imaju procentualno mnogo manje stanovnika- imamo malo vozača koliko imamo klubova ! Ako pogledate Generalni Plasman Lige biće vam jasno da se u Srbiji bukvalno radi u 3-4 kluba nažalost a ima ih oko 30-40 !!!

Kao Selektor naravno da sam zabrinut jer Stević nece voziti večno a nastavimo li sa ovakvim radom biće jos manje dobrih vozača i to je veliki problem. Nažalost  tamo gde se nešto radi ima jako malo prepoznavanja od strane  lokalne samouprave i našeg Saveza! Moj Klub Metalac je očiti primer. Budžet kluba od strane lokalne samouprave je  toliki da mogu jedan bicikl da kupim za celu godinu!! Klub opstaje isključivo na mom entuzijazmu i nekoj ludoj volji za biciklizmom!! Na sreću nisam  jedini tu je Miša Veličkovic iz Aranđelovca, Banović u Partizanu, Ostojić u Radničkom ,Krstić u Nišu i još po neko kako kažu "ko je lud da daje pare iz svog džepa"! Nemoj neko da se uvredi ima tu još ljudi koji rade i bore se u biciklizmu ali da žrtvuju svoj novac i porodicu  to je malo ko spreman da uradi, i neka prime moje izvinjenje ako nekog nisam spomenuo!!

Otkad znam za sebe još iz 60 i ”neke” gledajući svog oca kako pobeđuje zavoleo sam ovaj sport najviše na svetu i to priznao i ženi i familiji da nema ništa više i lepše od bicikle. Po mene verovatno nažalost ali to je činjenica od 17 godina življenja u Americi  mogao sam izučiti ili se bavit sa bar 10 drugih profesija, ja sam bio 6 godina profesionalni vozač i 5-6 kao amater živeo od biciklizma!! Sudbina je htela da zbog Svog patriotizma i ljubavi prema Srbiji se vratim i krenem da radim kao Selektor !  Imao sam lep plan i strategiju kako da napravim jednu ekipu koja će ličiti na moderan Profi Tim i mislim da smo krenuli lepo i da sam donekle uspeo ali opet da se vratim na početak  ove priče (Da komšiji crkne krava ili bude chiwawa),to je kod nas u Srbiji najveća bolest  i problem. Sada bi ovom mogli pistati 5 strana ali da se  ne vraćamo na ružne stvari već da gledamo napred  jedino šta nam preostaje je ”Prolteri svih klubova udružite se i podržite najbolje”!!!  Mi smo mala zemlja i koliko malo izdvajamo za ovaj sport ako ovako razjedinjeni i nesložni budemo radili nećemo daleko dogurati!! Svi koji vole ovaj sport treba  da se uključe, ne samo kritikuju i pametuju već predlože  i  treba reći istinu na sunce i meni je žao tog Lika Bože (iz komentara na sajtu) koji je doživeo takvu sudbinu. Ipak kao  većina Sportista  ja sam optimista iduća godina je Olimpiska, 2 naša Mlada Vozača (Zekavica ,Veličković ) odlaze u  BMC/U23 ekipu, takodje  Kozomara i Pavlović (Italija).

Što se tice mog Kluba Metalac samo nekoliko rečenica , do pre 4-5 godina klub je imao par vozača koji su ičli na par lokalnih trka ,sa istim bužetom napravili smo jedinu Ekipu u Srbiji  sa svim kategorijama od Mlađih kadeta do Elite , bez podrške grada i našeg saveza.  Ove godine  Pored 7 titula državnih Prvaka i 2 Balkanska Prvaka i jos 6-7 medalja sa državnog prvenstva u Ligi smo  Prvi U: Juniorima u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji, u kadetima drugi ,imamo super talentovanu devojku, siguran sam a to će se i pokazati da imamo najtalentovanije bicikliste, A da imamo najmanje finasijske podrške u celoj zemlji. Što se tiče Seniora posebno sam ponosan i na taj deo a reći ću vam zašto, pošto je neko vidim davao komentar na račun obrazovanja Vozača Metalca: jedini smo klub u zemlji gde u Seniorskoj Konkurenciji imamo dva vozača koji upravo diplomiraju na Mašinskom fakultetu (Gazibarić Stefan i Petrović Milanko), jedini klub koji nikada ne dovodi vozače sa strane i svi su iz Kraljeva , a da imamo slabije đake pa to je normalno kad imate u klubu 25 vozača da budu neki loši ali u svakoj kategoriji imamo za primer, u kadetima gde se vodi  najviše polemike  Filpović je Vukovac a poslednji pobednik Lige i Prvak Srbije u kriterijumskoj vožnji Stefan Jovanović je odličan đak znaći  i te kako vodimo računa o ponašanju i vaspitanju a da nije lako, danas vaspitati decu i voditi na trku svakog vikenda 13-15 vozača neka neko pođe sa nama i pomogne, pozivam ili da se uključi u moj klub Besplatno jer kod nas nema ni članarine !!

Još jedno za kraj moram da kažem , kada je Stević Pobedio trku Kroz Srbiju i na kraju trke kako to dolikuje podelio sve nagrade na ravne časti i sa Vozačima Metalca a nije morao i njemu su tada najpotrebnije bile pare, moja 2-3 vozaca su mi rekli : “mi ovo nismo očekivali za nas je bilo čast voziti za Stevića” !! Znači mogao je  Stević  pobediti trku i deliti sa nakom drugom ekipom  iz Turske ili  Italijei Grčke ali dok ne budemo složni i jedinstveni  neće nam biti bolje zato samo napred sa  komntarima ali koji su od koristi za naš sport .

Radiša Čubrić
Selektor reprezentacije Srbije
Sportski direktor BK Metalac Kraljevo

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down