Bicisvet

Điro'18- Analiza

Ovogodišnje izdanje Đira je 101. po redu, ujedno i prvo izdanje sa početkom van Evrope, konkretno u Izraelu. Čim bacimo pogled na profile etapa možemo biti srećni jer je čak 8 etapa okarakterisano kao etape u visokim planinama, što znači da ćemo videti jednu itekako intenzivnu borbu za roze dres. Prva brdska etapa stiže nam etapi broj 6 gde će se momci uhvatiti u koštac sa mitskom Etnom. Nije za očekivati da tu odmah vidimo neka rasturanja, ali ako neko od favorita ne bude u ritmu, to će odmah biti jasno. Uživaćemo i u etapi koja se završava na ozloglašenom Zonkolanu,  poslednji izazov biće Červinja, mesto koje je i u prethodnih par godina znalo da bude presudno.ž

Samo 4 etape su okarakterisane kao ravne, 7 kao brdovite i dva hronometra, prvi i kraći u Jerusalimu i 34km dugački hronometar na otvaranju poslednje nedelje i biće pravi uvod u poslednje borbe. Izbor za domaćina poslednje etape ove sezone je pao na večni grad, Rim.

A sada da vidimo ko će se boriti za taj roze dres. Prvo ime je svakako Kris Frum. Prvi put će se boriti u plasmanu na Điru, došao je da objedini tri najvažnija dresa u svetu biciklizma imajući u vidu da je prošle jeseni pokorio špansku Vueltu. Na crtu će mu izaći Tom Dumulan, aktuelni šampion i usuđujem se da kažem, jedini pravi rival. Jedini pravi rival s obzirom da su svi ostali vozači pod znakom pitanja. Tu je Fabio Aru, pitanje je u kakvoj je formi, ako jeste svakako može mnogo. Mičelton Skot ekipa ima Čaveze i Nieve Ituraldea, tu su Tibo Pino i Domeniko Pocovivo a veliki iskorak bi mogao napravit Južnoafrikanac Luis Meintjes.

Novina na ovom Điru je i smanjenje broja vozača sa 9 na 8. Uživajte!

(Bicisvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down