Bicisvet

Giro'18 etape 10-15

Etapa 10

Inicijalni beg nije bio opasan, međutim na 40km do cilja skače mladi Slovenac Matej Mohorič i odlazi sa Davideom Vilelom i Nikom Dencom.

Mohorič i Denc su vodili sjajnu borbu nizbrdo, koju Vilela nije mogao da prati, te su njih dvojica odlučivali o etapnom trijumfu.

Denc je bio na boljoj poziciji, krenuo taman kad treba, čak i prošao Slovenca, ali onda eksplodirao u poslednjim metrima, Matej je bio uporan i proslavio neverovatnu pobedu.

U grupi iza mini sprint koji je uzeo Sem Benet što je itekako važno u borbi za klasifikaciju po  poenima.

Etapa 11

Prelep krajolik i pravi flandrijski klasik unutar srednjovekovnih tvrđava Osima. Tim Velens je bio u napadu, međutim Jejts je kontrirao i proleteo pored njega kao metak. U glavnoj grupi je odmah nastao haos, Frum otpao, jedino je Tom Dumulan uspevao da povuče lov na nosioca roze dresa.

Međutim, Jejts je diktirao sjajan tempo, izdržao pritisak aktuelnog šampiona i slavio novi trijumf. Skuplja prekopotrebne sekunde pred hronometar. Dumulan se ne da, a Frum je sve dalje i dalje od vrha.

Etapa 12

Kakav triler u Imoli! Strašna trka na legendarnoj stazi, Mohorič je bio još jednom napredm ovaj put sa Betankurom i ovoga puta je pokazao neiskustvo. Bio je u izglednoj situaciji, Betankur svakako ne bi mogao da ugrozi na sprintu, ali je mladi Slovenac u odsutnom trenutku stao i okrenuo se, što mu je istopilo prednost, a njegovu zavetrinu koristi Sem Benet, napada i praktično daje drugo vreme ostatku grupe. Dominantna pobeda Irca.

Etapa 13

Poslednji sprint ove nedelje i broj 13 sreću su doneli Elii Vivianiu. Lider plasmana po poenima je sjajno trijumfovao ispred Saše Modola, povećao svoju prednost u odnosu na Beneta, prednost koja je bila dovedena u pitanje sjajnim izdanjima Irca iz tima Bora.

Etapa 14

Dugo čekani Monte Zonkolan i još duže čekani Kris Frum. Napao je Kris Frum, tipično za njega, iz sedišta i na praktično 100 obrtaja po minutu, rasturio je peloton, jedino je njegov sunarodnik ostao dovoljno blizu, Sajmon Jejts. Dugo je aktuelni lider bio na svega par metara iz proslavljenog Fruma, međutim tu je i ostao do kraja. Frum konačno diže ruke na liniji cilja, i tek sada pravi proboj u top10, dok je Sajmon Jejts još jednom značajno uvećao prednost u generalnom

Da li je ovo buđenje i najava boljih vožnja Fruma ili samo trenutni bljesak?

Etapa 15

Poslednja etapa ove nedelje i još jedna demonstracija sile Sajmona Jejtsa. Strašna vožnja na Sapadi. Skok na više od 10km do cilja, ali sjajna solo vožnja, još jedan etapni trijumf. Dodao je novih 50 sekundi (računajući bonifikaciju) u odnosu na Dumulana i čak minut i po Krisu Frumu koji se izgleda opasno ispucao na Zonkolanu.

Jejts sada ima skoro tri minuta prednosti u odnosu na Dumulana, međutim očekuje se da na hronometru u ponedeljak gubi 4 sekundi po kilometru, što bi praktično znači topljenje ogromnog dela prednosti.

(Bicisvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down