Bicisvet

Giro'18 etape 5-9

Etapa 5:

Još jedan pravi mini klasik, strma brda kao u Belgiji. Borba za etapni trijumf krenula je od samog podnožja poslednjeg uspona, Santa Ninfe. Uprkos silovitim naletima poput onog Tima Velensa, nije bio odvajanja, te smo videli jedan dinamični brdski sprint gde se najbolje za poziciju izborio Enriko Bataljin, vozač holandskog Lotoa, kome je ovo treća etapa koju je osvojio na Điru.

Etapa 6: 

Drugu godinu za redom videli uspon na sicilijanski vulkan, Etnu. Prošle sezone na ovom mitskom usponu blistao je Slovenac Jan Polanc, a ove je dvojac australijskog tima Mičelton Skot (Jejts, Čavez) zadao konkurenciji takav udarac od koga teško da će se oporaviti do kraja. Čavez je dugo išao solo, niko iz grupe nije uspevao da se preseli i da ga sustigne, a onda je sjajni Britanac Sajmon Jejts skočio i stigao ga kao dlanom o dlan. Bilo je vrlo očigledno da može mnogo brže, ali je ostao zajedno sa svojim kolegom Čavezom. Podeljen plen između njih dvojice, Čavezu Etna, Jejtsu roze dres.

Roan Denis je grizao iz petnih žila, ali je morao da preda roze dres posle 4 etape provedenih u istom.

Etapa 7:

Usledio je dan pauze što se brda tiče, viđen je masovni sprint u Praja a Mareu, gde je sjajni Irac Sem Benet konačno uspeo da pobedi Eliju Viviania. Italijan je delovao nepobedivo u sprintu do ove etape. Sprint je prvi otvorio Saša Modolo, ali krenuo je previše rano, Viviani je produžio a Sem Benet sjajno kontrirao i u poslednjim metrima prestigao lidera u klasifikaciji po poenima. Zaista sjajan sprint vozača Bore.

Etapa 8: 

Subota nam je donela još finiš na velikom usponu, Merkoljano, gde ipak nismo videli veliki borbu kakva je bila zaočekivati. Grupa favorita je došla zajedno do poslednjih kilometar i po, a onda je skočio mladi lider Movistara, Ekvadorac Ričard Karapaz, u dahu je prevezao preostalu deonicu i jako samouvereno proslavio najveći trijumf u dosadašnjoj karijeri. Ovo je za njega značilo i da je poneo beli dres za najboljeg mladog takmičara.

Etapa 9:

Poslednja etapa prošle nedelje donela je jedan od najtežih provila ovog Đira, sa usponom na najvećoj nadmorskoj visini, Saso. Sjajni su danas bili begunci, do poslednjeg kilometra se praktično držao vozač Andronija, ali previše su brzi bili favoriti u završnici.

Izdvojila se grupa od pet vozača, koja je nadoknadila vreme u odnosu na ostale i odlučila o etapnom trijumfu. Etapnom trijumfu, koji je ovoga puta odneo Sajmon Jejts iako se činilo da je Tibo Pino bolji na ovakvim sprintevima. Francuz je ipak ostao drugi, Čavez treći, još jednom Mičelton Skot ekipa ima dva svoja predstavnika na podijumu. U ovoj grupi su još bili Pocovivo i sjajni mladi Karapaz. Najvažnije za ovu grupu je da su distancirali Dumulana i Fruma, dva najbolja hronometraša.

Aktuelni šampion je na podnošljivom zaostatku od 40-ak sekundi u odnosu na lidera, svakako nešto što je vrlo lako nadoknadivo na pomenutom hronometru. Međutim situacija je i više nego alarmantna za Krisa Fruma, koji će morati da odveze jedan od najboljih hronometara u životu kako bi se uopšte pribižio sunarodniku u roze dresu, mada i da to učini, sa ovakvom formom, ponovo će to sve izgubiti u planinama.

(Bicisvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down