Bicisvet

Krojač pobeda po kocki-FMB tabulari

FMB-TIRE-POSTER-500x474Svake godine pre prolećnih klasika sa kockom najjači timovi igrnorišu svoje sponzorske ugovore i okreću se malom proizvođaču tabulara - poslednjoj radnji te vrste.

Ova mala radnja u skromnom gradiću na severozapadu Francuske je košnica rada. Zaglušujuća buka mašinskih čekića u potpunosti nadglašava zvuk tihe francuske predstave na radiu. Biciklistički točkovi vise na svim zidovima i sa njima rade 4 vrlo iskusna čoveka koji liče na umetnike.

Nije mnogo veća od obične garaže za automobil, ovo je dom FMB-a, malog proizvođača tabulara za gume koji snabdeva velike timove koji žele da budu konkurentni na najtežim klasicima.

Klasici sa kockom su deo najprestižnijih svetskih trka, i oni koji žele pobedu na kocki moraju da prođu kroz tronedeljnu kampanju klasika, počevši sa Dwars Door Vlaanderen trkom, preko Vevelgema i E3 Harelbekea, uzdižući formu do Trke kroz Flandriju i od kraljice klasika Pariz-Rubea.

Pobeda na nekom od ovih klasika neće samo lansirati tog vozača u krug superzvezda već će upisati svoje ime u istoriju sporta. Sa uskim putevima, strmim usponima i sekcijama pod kockom svaki tim traži tehnologiju da dođe i do najmanje prednosti. Probali su sve od prednjih viljuški sa neverovatno jakim amortizerima do ciklo-kros bajkova. U poslednje vreme novo ime je izbilo na čelo i sa svoja skromna 3 slova u nazivu predstavlja izbor tabulara za najbolje svetske bicikliste. Timovi plaćaju dosta za ove tabulare, ali samim tim krše svoje velike sponzorske ugovore. Ime FMB u stvari su početna slova imena vlasnika radnje "Francois Marie Boyaux" (Fransoa Mari Bojo), čuvenog krojača guma za klasike.

FrancoisOva mala radnja nalazi se u gradu Plurienu u Bretanji i poslednja je biciklistička radnja koja koristi tradiocionalne metode. Fransoa Mari nam objašnjava kako je sve počelo- „Zanimljivo je kako godine menjaju ideje. Kada pogledam nazad na moj 50. rođendan i ne verujem da je moja ideja stigla ovako daleko. Kada sam bio mlađi stalno sam vozio bicikl i trkao se oko moje kuće i oko Pariza. Nikada nisam bio neki dobar vozač ali sam uživao da pomažem mojim drugarima da popravljaju bicikle. Jednog dana sam imao sreće da sretnem Anderu Dižaa koji je bio najbolji u tom poslu u to vreme, pa sam odlučio da ga pitam kako pravi tabulare. Ja sam popravio mnogo tabulara mojim drugovima i bio sam fasciniran kako ove stvari rade. Svaki Dižaov tabular je bio mnogo lep, pravljen ručno od najkvalitetnijih materijala i lično dostavljan mušterijama. I ubrzo sam završio u njegovoj radnji i on me je učio procesu pravljenja tabulara. Bio sam okružen najfinijim materijalima, svilom i gumom. Osećao sam kao da krojim brzinu. Taj posao sam mnogo voleo i bio je moja strast, ali nije bio finansijski isplatljiv, pa sam pod pritiskom porodice morao da nađem normalan posao“.

Kako sam se bližio svom 50.-om rođendanu osećao sam da je vreme za promene i napustio sam svoj posao u kancelariji. Kolege su smatrali da sam lud jer napuštam dobro plaćen posao da bih ručno pravio gume za bicikle, u dobu kada se one masovno proizvode. Kako sam mogao da se nadmećem sa masovnom proizvodnjom? Međutim, nije se radilo o novcu, sam sam uložio u izradu i imao sam nameru da gumama snabdevam lokalne vozače“.

Ovo je bila odluka koja menja život i nosila je rizik. U početku stvari su išle vrlo sporo, ali onda su se glasine raširile. Vozači su uvideli da moje tradicionalno izrađene gume pružaju bolje performanse i počeli su da me kontaktiraju sve više i više. Godine 2005. tim Toma Bonena me je zvao da im dostavim tabulare za klasike sa kockom te godine. Tom Bonen je pobedio i uskoro su me svi najbolji vozači zvali zbog mojih guma za Pariz-Rube. Sada pravimo između 1300-1500 tabulara da zadovoljimo potrebe timova za klasike.

FMB-Roubaix-25

FMB ništa nije postigao zahvaljujući sreći. Sve što su postigli rezultat je njihovih tradicionalnih metoda uz pomoć kojih nastaju superiorni tabulari. Od 2005. godine svi timovi na klasicima sa kockom koriste FMB tabulare. U poslednjih 10 izdanja Pariz-Rubea Marijevi tabulari pobedili su u 9 trka, impresivna lista uspeha i pre nego što pogledamo druge trke. Na primer Bonen je 2012. pobedio i na Rubeu i na Flandersu sa ovim gumama. Zbog stalnog povećanja u potražnji za njeovim gumama, Mari sada ima 4 radnika koji sa njim rade puno radno vreme i dvojicu koji ne rade puno radno vreme. Među njima, u radnji je zaposlen Marijev 27-godišnji sin Reno koji radi u porodičnom biznisu od 2010.

"Bilo je zanimljivo gledati napredak očeve kompanije. Kada je započeo posao svi smo bili malo iznenađeni, ali sada svi razumemo njegov san. Sjajno je raditi za njega, biti deo uspeha na trkama poput Pariz-Rubea, Svetskog prvenstva i čak nekih etapa na Tur de Fransu motiviše nas sve. Proces proizvodnje je vrlo naporan i svaki tabular mora da prođe kroz 70 ili 80 različitih faza izrade pre nego što bude spreman. Malo koraka se radi mašinama od kojih najviše koristimo šivaće mašine. Proizvedemo od 150-200 guma svakog meseca pa kada stignu narudžbine za klasike to je malo obeshrabrujuće“.

work-FMBFMB-ova mlada krojačica Aureli Kreze gleda na sve iz posebnog ugla. „Zanimljivo je da radim za FMB ali nisam veliki ljubitelj biciklizma. To ponekad razgovore na poslu čini dosadnim ali ipak volim ono što radim“. Počela je 2010. godine, ona je sada Marijeva glavna krojačica.

Ona objašnjava zašto su njihove gume toliko tražene: „Zbog naše tradicionalne proizvodnje naše gume su tražene. Ručno se izrađuju i zbog toga im je kvalitet mnogo veći od onih proizvedenih mašinama. Naši tabulari imaju svilenu postavu i zbog toga su otporni na bušenje. To znači da vozači mogu da voze pod većim pritiskom sa istim nivoom udobnosti preko kocke. Sve u svemu naši tabulari su brži na kocki“.

FMB je tradicionalna radnja u svakom pogledu i to zaslužuje poštovanje. Teško je za poverovati da je ova oskudna radnja centar sveta u ručnoj proizvodnji guma. Bilo koja druga kompanija bi lepila mnoge postere, prodavala majice da bi se reklamirali ali to se ne slaže sa Marijevim poniznim mentalitetom.

Francois-MarieNikada nisam potrošio ni cent na reklamiranje, jer želim da kvalitet mojih proizvoda prodaje gume. Za sada je bilo vrlo uspešno za nas. Ali sa povećanjem uspeha, povećava se i potražnja i moram da povećam proizvodnju, što naravno znači kompromis u nekim metodama. Iskreno je praviti gume ručno, to je zanat.

U svetu masovne proizvodnje gde se koncentrišu na broj i profit, ja se koncentrišem na kvalitet. Čini se da to daje rezultate i motiviše nas sve. Već sam radio nešto samo zbog novca, nešto u čemu nisam uživao. Sa FMB-om je drugačije, radi se o nastavku tradicije i očuvanju veština u životu. Čast mi je da snabdevam najjače timove gumama, ali ja bih bio zadovoljan i da snabdevam samo lokalne vozače“.

Iako je FMB poznat po svojim gumama za klasike, njihova proizvodnja zahvata mnogo drugih područja. „Naši tabulari za Pariz-Rube su ono po čemu smo poznati, ali to nije čitava proizvodnja. Pravimo gume i za ciklo kros, pistu kao i hronometre. Svi imaju isti kvalitet kao oni za klasike. Pre Olimpijski Igara u Londonu sam sa australijskim nacionalnim timom razvijao gume za pistu koje mogu da izdrže pritisak od 203 paskala. Trenutno razvijamo novi tip guma koji nema ime, ali dizajnirane su da dobro funkcionišu i po vlažnom i po suvom, a ključno je da su otporne na bušenje. Za sad su timovi zadovoljni njima i narudžbine već stižu“.

U poslednjih 30 godina biciklizam je prigrlio tehnologiju, tradicionalni menjači i čelične šipke su ustupile mesto elektronskim menjačima i karbonski ramovima koji se sastoje iz jednog dela. FMB je dokaz da kompjuter ponekad ne može da parira veštinama iskusnog zanatlije.

(BiciSvet.com/procycling/Dimtrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down