Bicisvet

Lars Boom

Lars boomHolandija, kao velika svetska biciklistička sila, nije imala pobednika na etapi najveće trke na svetu, Tur de Fransu, još od sada davne 2005. godine i pobede Pitera Vininga na 8. etapi Tura. A onda skoro 10 godina kasnije, tačnije 2014. godine, taj post prekinuo je 29-godišnji Lars Bum, momak iz gradića Vlijmena u centralnoj Holandiji. Uradio je to baš na etapi za koju mnogi smatraju da je bila ključna na Turu i da je Nibali na njoj napravio nedostižnu razliku. Bila je to etapa broj 5 kada je Nibali otresao konkurenciju, a Kris Frum odustao od trke zbog dva teška pada.

Znamo da ima vozača koji osvoje po neku etapu na najvećim trkama iz uspešnih begova i nemaju drugih bitnijih rezultata u karijeri, no Lars Bum je daleko više od toga. On je zaista izuzetan hronometraš, specijalista za klasike sa kockom i uopšte jedan od najeksplozivnijih vozača današnjice. Treba napomenuti da je 2008. godine bio ciklo kros šampion sveta. Karijeru je započeo u Rabobanku, timu koji smo u proteklih nekoliko godina znali pod imenima Blanko, Belkin a od ove godine kao LottoNL-Jumbo, a od ove godine vozi u Astani zajedno sa aktuelnim šampionom Tura, Vinćencom Nibalijem. Osvrnimo se na njegovu karijeru od njenog početka pa do danas:

2009: U svojoj prvoj godini kao profesionalac najavio je da se radi o velikom potencijalu i talentu. Podignutih ruku prešao je liniju cilja u Kordobi, osvojivši etapu na španskoj Vuelti, jednom od tri grand Tura, što mu je i dalje jedna od najvećih pobeda u karijeri. Iste godine pobedio je i na vrlo jakoj trci kroz Belgiju koja se sastoji iz etapa koje podsećaju na prolećne klasike.

2010: Ova godina se može okarakterisati kao godina stagnacije u njegovoj karijeri. Odlično je započeo godinu pobedom na prologu Pariz-Nice, bio je peti na world tour trci E3 nagrada Harelbekea i 6. u generalnom plasmanu na svojoj omiljenoj trci Eneco Turu, trci kroz Belgiju i Holandiju.

2011: Ovo mu je bila jedna od najuspešnijih godina. Imao je dosta pobeda uključujući pobedu u generalnom na trci kroz Britaniju i dve etape tamo. Pobedio je po etapu na trkama Katara i Criterium du Dauphine,a sa ekipom je pobedio na timskom hronometru na Tirenu. Imao je i solidnu sezonu klasika.

2012: Sezona u kojoj je bio odličan, ali je mogao i više da ga povrede nisu omele. Bio je 6. na Pariz-Rubeu, sećate se te trke na kojoj je Tom Bonen išao 50 km solo ispred grupe i pobedio na velodromu. E upravo je tada Bum jedini pokušavao da ga stigne iz grupe uplašenih favorita i vozio je herojski, ali je na kraju ostao bez snage. Međutim u avgustu je pobedio na Eneco Turu što mu je izvuklo čitavu sezonu.

2013: Još jedna ne baš sjajna godina za njega. Pobedio je na Ster ZLM Turu, manjoj trci kroz Holandiju. Pobedio je i na hronometru na trci Mediterana u Francuskoj. Nije uspeo da odbrani titulu pobednika Eneco Tura ali je pobedio u klasifikaciji po poenima na toj trci.

2014: Već je pomenuta njegova fenomenalna pobeda na etapi Tura ispred Nibalija po kocki i osvetlao obraz Holandije na najvećoj svetskoj trci. Usledio je pohod na novo osvajanje Eneco Tura i sve je izgledalo sjajno pošto je preuzeo vođstvo u generalnom u svom rodnom gradu Vlijmenu. Međutim Tim Velens je odvezao vožnju života i sa 50 sekundi prednosti i pobedom na jednoj etapi osujetio Buma koji se mnogo trudio ali nije uspeo.

2015: Gore nabrojani rezultati omogućili su Bumu da pređe u Astanu. On se na ovaj korak odlučio pre svega zbog neizvesne sudbine njegovog bivšeg tima Belkina koji je ostao bez sponzora i Bum je sebi ubrzo obezbedio karijeru transferom u Kazahstan. Astanu su tada u šali nazvali "Larstana". Holanđanin bi trebalo da pojača ekipu na klasicima ali i da bude veliki pomoćnik Nibaliju u pokušaju odbrane titule na Turu.

Zbog njegovog prepoznatljivog agresivnog stila vožnje i nespornog kvaliteta koji poseduje, a od ove godine i snažnijeg tima u kome vozi, možda vidimo Larsa Buma jačeg nego ikada u aprilu, a ko zna, možda i pobedi neki od velikih klasika.

(BiciSvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down