Bicisvet

Mission Kilimanjaro Tinkoff Saxo

Televizija je jedna velika prevara što vidimo i ovde gde su samo oni najzdraviji i "medijski" najiskusniji pričali o Afričkom podvigu ekipe, pa bih povodom toga hteo da iznesem, onako u tezama, svoje viđenje emisije i pentranja na Kilimandžaro koje smo imali prilike da gledamo na Eurosportu:

- Ris je ovo prvi uveo, još pre 10-ak godina tj.ovakav vid priprema za sezonu (setimo se vojnih kampova CSC-a) Ovo druženje je dragoceno jer ekipu objedinjuje u teškim trenutcima, i po prvi i poslednji put su svi vozači na okupu jer se kasnije granaju u 3 grupe pošto im se i sezona razlikuje.

-Svidelo mi se to kako je Bjarne okarakterisao poduhvat i najviši vrh Afrike opisao "Kilimandžaro je samo oruđe sa kojimm se postaje tim"

- U prvom delu emisije, Ris iskusni planinar objašnjava kako je lakše da se penje uz planinu – nije nego! Iz korena su promenili pristup jer su prethodnih godina išli na karting i paintball.

- Ovo je prvi put da se Ris odlučio za ozbiljnu avanturu koja ja dovela do granica izdržljivosti svakog člana ekspedicije. Koliko je posvećen, da ne kažem lud i fanatičan u svom poslu, vidimo u tome da je nekoliko dana pre ove avanture izašao na Kilimandžaro kako bi napravio analizu i što bolje pripremio plan ekspedicije za sve svoje saradnike.

https://www.youtube.com/watch?v=7qrAsU12WYI

- Nikome nije bilo zanimljivo da se konstantno mokar po kiši i magli dan-noć pentra na Kilimandžaro – blago rečeno popizdeli su zbog ovakve avanture i vremena koje ih je pratilo. E tu uskače Bjarne Ris i drži motivaciono-ljutiti govor (13:25) o tome kako nemaju dovoljno motivacije i pita ih koliko im je puta bilo hladnije i klizavije na biciklu nego li ovde na Kilimandžaru? Kako Ris kaže: "Ovde dobijamo muda da pobeđujemo sledeće sezone!"

- Ogromno Tinkoff-Saxo & SKY rivalstvo se vidi u jednoj rečenici posle Risovog govora kada neko od vozača dobaci: „Sky je otišao na jedrenje 4 dana“

- Kontador kao da nema izbora u intervjuu kad kaže da mu je ovo lakše nego li biciklistička trka. Ne znam da li je mislio psihički ili fizički, ali je svakako hrabra poruka konkurenciji: „Ni Kilimandžaro mi ništa ne može“! Ovde u emisiji vidimo dve strane Kontadora
1. Kada zavreme penjanja pomaže svima i brine da li su svi tu – odličan je lider i zna da će mu svako od ovih momaka trebati naredne sezone
2. Kada zadnjeg dana ekspedicije, rekao bih sam, odrađuje poslednji uspon na vrh za duplo manje vremena od uobičajenog – umesto za 12h Pistolero se popeo i spustio za 6h !!! Pistolero ima i svoj VIDEO o ovom poduhvatu.

- Sagan kao jedina budala, slovenska tvrdoglava magareća duša koja jedina nosi svoje stvari: „Sam ću ja svoje da iznesem, neće meni niko da pomaže“ ali to je ono što ga i odvaja ne samo od ove grupe već od svih biciklista

- Koliko je zaista bilo teško vidimo po sceni sa kraja videa dok Ris priča o ekipi i timskom duhu, kako grupa nosača spušta na leđima jednog od članova tima noseći kiseonik pored njega dok, verovatno doktor tima, u panici trči ispred njih!

-BRAVO za sve i koji su se popeli i koji nisu, jer Kilimandžaro sa svojih bezmalo 6000 m.n.v nije za svakog!
PS: Ah da! Pa gde je ovde Oleg da pravi sprdnju od ovog u njegovom stilu "mačiji kašalj poduhvata"!? Sreća pa ga nisu poveli. Za njega je ipak Kamčatka zakon.

Kilimanjaro - Hakuna matata!

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down