Bicisvet

Svetsko prvenstvo i ekipni hronometar

Pošto je UCI obelodanio da će se ovegodine održati Svetsko prvenstvo u ekipnom hronometru, u Limburgu, svi timovi su se naoružali jakim hronometrašima.

Sobzirom na činjenicu da se Svetsko prvenstvo održava u Holandiji, holandski Vacansoleil-DCM je prirodno jedan od timova koji će biti u centru pažnje na ekipnom hronometru. Sa jakimvozačima poput Devoldera i dvosezonske senzacije Liua Vestre i Tomasa de Genta u timu,Vacansolelil-DCM već ima pristojno vreme na svom terenu. Ipak, da bi povećali svoje šanse, oni su potpisali ugovore i sa švedskim hronometrašem, Gustavom Erikom Larsonom (koji je ovugodinu započeo pobedom na hronometru na Paris-Nice) i Dancem Martinom Mortensenom koji je uvek među najboljim hronometrašima u svojoj zemlji.

> rezultati trke <

„Gustav(Erik Larson) je veliki biciklista kojimože da ima dobre rezultate tokom cele godine i naravno da smo imali na umu Svetsko prvenstvo u ekipnom hronometru kada smo sklopili ugovor sa njim. Martin Mortensen je takođe na našoj listi od deset vozača za ekipni hronometar. Valkenburg je definitivno naš cilji, već smoprošlog januara otišli da ispitamo teren. Takođe smo i održali prezentaciju tima na jugu Limburga, u blizinistaze“, kaže PR menažerVacansoleil tima, Ard Bierens.

Nije samo Vacansoleil-DCM ojačao svoj spisak. BMC je za ovu sezonu sklopio ugovor sa odličnim hronometrašima kao što su Marko Pinoti (pobednik individualnog hronometra  na ovogodišnjem Điru) i Tidžej van Gareren zajedno sa Filipom Žilberom i Torom Hušovdom dok Astana ima Janeza Brajkovića i Andreja Kašeškina. Tim Sky ima Ričija Porta i Konstantina Sivtsova a Movistar Vladimira Karpeca, ĐovanijaViskontija, Kastroviehu i Alehandra Valverdea.

Jedan od najačih timova u prvoj polovini 2012, OmegaPharma-Quickstep, već ima jaku liniju za ekipni hronometar sa vozačima kao što su Silvan Šavanel, Niki Terpstra, Dario Kataldo i Tom Bonen. Ovi vozači verovatno neće biti u mogućnosti da trijumfuju ali uz pojačanja poput Tonija Martina, Berta Grabča, LeviaLaiphaimera, Petera Velitsa i mladog Kvaitkovskog oni će biti među favoritima zajedno sa Sky timom.

Moglo bi se reći da će nedostatak zajedničkog treninga i podmazivanja mašina pre Svetskog prvenstva biti problem. U poslednje vreme smo videli sve više i više ekipnih hronometara na etapnim trkama ali bez dugačkog na Tur de Fransu i samodva,veomaravna,naĐiru (32 km) i Vuelti (16,5 km) što nije dovoljno timovima da se uvežbaju. Sudeći po rečima Vacansoleil-DMC menadžera to ipak neće imati mnogo uticaja na timske pripreme.

„To nije problem. Eneco Tour takođe ima ekipni hronometar i zajedno sa ostalima tokom sezone to je dovoljno. Na kraju se sve svodi na sam dan i tadašnji nastup.“

Vacansoleli-DMC tim ima cilj da završi Svetskoprvenstvo, na svom terenu, u prvih deset.

Jedan od retkih timova koji razbija ovaj šablon dovođenja jakih vozača za ekipni hronometar je Saxo Bank-Tinkoff Bank. Bjarne Ris je uvek bio sklondisciplini,iako je zadržao Alberta Kontadora on je ipak pustio i Ričija Porta i Gustava Erika Larsona. Ris ne bi trebao da bude previše optimističan ali nakon dobrog nastupa na Điru( četvrto mesto) vlasnik danskog tima je uveren da može da sastavi jaku ekipu.

„Ovo je plan- imamo dobar tim koji je nakon Vuelte u dobrojkondiciji,ostajejoš da  dobroodradeSvetskoprvenstvo. Dokazali smo da možemo biti brzi naekipnom hronometru čak i satimomkojinijemeđufavoritima. Imamo puno iskustva u tome. Videli ste da smo bili četvrti na Điru i to je bilo iznenađenje za mnoge. Uveren sam da ćemo biti jaki“, rekao je Bjarne Ris za Eurosport.

Svetsko prvenstvo u ekipnom hronometru će se održati u nedelju 16. septembra sa početkom u 14:30. Staza je duga 53,2 km iobuhvata tri uspona; Lange Raarberg(1300 metara sa 4,5%), Bergseweg(2700 metara sa 3,3%) i legendarni Cauberg(1200 metarasa 5,8%).

(BiciSvet.com/c.cycling.com/DraganaPetrović)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down