Bicisvet

WCH Favoriti - Limburg 2012

Otkako je prezentovana ruta, jedanvozač se istakao kao glavni favorita to je Filip Žilber. Prošle godine je bio nepobediv i sa ovakvom završnicom, na nekoliko kilometara od Kauberga, ni ja nisam mogao da vidim bilo kog drugog vozača kako osvaja majicu duginih boja. To je bila prošlogodišnja misao. Ove sezone se Žilber borio sa sobom i da nije bilo one dve pobede na Vuelti mislim da bi mnogi računali na njega kao na autsajdera.  Sada je odjednom opet veliki favorit i iskreno mislim da postoji samo šaka vozača koji mogu da mu se suprotstave.>I bi tako!

Činjenica da je linija cilja na 1,7 km posle vrha Kauberga znači da će vozači poput Petera Sagana, Sajmona Geransa i Alehandra Valverdea imati dobru šansu da se vrate do Žilbera ukoliko im pobegne. Mislim da će svi doći zajedno na cilj. Belgijancii Španci su previše jaki i sa rutom poput ove ne mogu sebi da priušte da ne rade naporno kako bi ostali zajedno do kraja. Pored njih, Slovačka ima 6 vozača a Australija 9. Sajmon Gerans možda neće želeti da napadnena 50km do cilja. On je pokazao odličnu formu i  Australija mora da se pobrine da zauzme idealnu poziciju. To znači da imamo najmanje 4 ekipe koje će kontrolisati peloton. Iako optimistični vozači poput Volkera, Nibalija i Kolobneva žele da se istaknu mislim da će ovo Svetsko prvenstvo (kao i prošlogodišnje) biti obeleženo od strane velikih favorita.

Već neko vreme navodim Alehandra Valverdea kao svog velikog favorita za majicu duginih boja i to neću promeniti.Valverde jezavršioVueltu kao jedan od najaćih vozača uprkos teškom TDF-u. Iako Španija ima 9 vozača koji mogu pobediti mislim da bi bila greška ne ići na pobedu sa Valverdeom. Oskar Freir, Dani Moreno, Samuel Sančez i Purito su odlični vozači za ovakav profil trke ali u sprintu posle Kauberga niko od njih ne može da nadmaši Valverdea- čakni Freir. Alehandro Valverde ima veoma redak "ubilački" instikt kada vidi liniju cilja, kao Danilo di Luka, i ako bude napred kada se približi Kauergu mislim da će biti više nego teško pobediti ga. Kako ja to vidim, ovo će biti borba između Valverdea, Žilbera i Sagana-verovatno tim redosledom budući da Sagan nije u formi u kakvoj je bio ranije tokom sezone.

>staza do ulaska na krugove:

Kao i uvek imamo par džokera a jedan odnjih, na ovom Svetskom Prvenstvu, je Mati Brešel.  Mislim da Mati ima solidnu šansu da osvoji medalju. Trebao je da pobedi pre dve godine u Australiji i nakon dve pune godine loše sreće vreme je da se osveti. Pokazao je na Vuelta a Burgos da je u dobroj formi kada je pobedio na trećoj etapi i  ponovo na Vuelti kada je pokušao da osujetiŽilberovupobedunaLasrilji. Sudeći po njegovim rečima on nije među favoritima i to je istina. Nije favorit ali je jedan od autsajdera. Mati Brešel je odličan vozač koji uvek nastupa na velikim trkama i ako ima jedan od dobrih dana sigurno može da bude međuprvih 10 vozača.

Drugi džoker je Moreno Mozer. Mladi Italijan je bio odličan u svojoj prvoj godini kao PRO sa mnogim velikim pobedama i zajedno sa Nibalijem i Oskarom Gatom, Mozer je verovatno najbolji italijanski izbor za medalju. Po prvi put tokom mnogo godina italijanski tim nije koncentrisan oko jednog vozača i to znači da će Azuri napadati i napadati ako žele da trijumfuju. Nibali se nikada nije libio da napadne. Iako mu često nedostaju taktička rešenja morate da se divite njegovom načinu vožnje. Kao i Nibali, Moreno Mozer takođe zna kako da iznenadi peloton. Uprkos njegovoj mladosti, mislim da već znamo njegov budući potez- kasni napad u poslednjim kilometrima. Ako uspe da ostane u prvih 10-20 vozača tokom Kauberga mislim da je gotovo izvesno da će pokušati solo napad u poslednjih 1.7 km. Rui Košta je takođe vozač na koga treba obratiti pažnju. Isto važi i za Albasinija i pobednika Tour of Britain.

(BiciSvet.com/c-cycling.com /DraganaPetrović)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down