Bicisvet

2014 Tour De France 5 ključnih etapa

Tour-de-France-2014-five-key-stagesKratak vodič za 101. #TDF sa svim etapama Tour-a 2014 smo objavili OVDE.  Na tom linku svakog dana apdejtujem (u okviru naslova etapa) LINK ka videu sa te etape, sada za sve NAS :-) koji ne stižemo da gledamo etapu preko dana.

Sada vam predstavljamo 5 ključnih etapa koje mogu biti odlučujuće, ali i ne moraju, jer tu je mnogo zamki duž 3500km dugačke rute. Ima naravno još brdskih etapa na kojima može svašta da se desi

Sreda, 9. jul 5. etapa: Ypres - Arenberg Porte du Hainaut, 155,5 km
Neće biti ni nalik na Pariz-Rube, nije dovoljno duga i ima premalo sekcija pod kockom- izjavio je Sep Vanmarke o ovoj etapi

Na Pari-Rubeu su vozači podeljeni u dve grupe: Oni koji vole trku i znaju šta rade, i one koju su došli po kazni ili da samo popune sastav tima i neće se ni usuditi da se probijaju ka vrhu grupe. Međutim, na ovoj etapi Tura, mnogi favoriti za generalni plasman nisu nikada vozili, ili imaju mnogo malo iskustva na kocki i jedina opcija im je da se bore do kraja i daju sve od sebe u scenariju koji je za njih vanzemaljski, a rezultati su obično haotični.

Bernard Ino je 1980. godine pobedio u Lilu na etapi koja je rakođe sardžala sekcije pod kockom, ali uprkos tome morao je da odustane sa Tura jer je obnovio povredu kolena zašta je krivio upravo vožnju pod kockom. Iban Mayo je izgubio sve nade da će slomiti Armstronga na Turu 2004. u samo dve sekcije dok je Frenk Šlek polomio ključni kost.

Mnogi će misliti da je Nibali u prednosti u odnosu na ostale zbog svoje veštine na biciklu ili da je Frum u prednosti zbog svoje prošlosti u mauntinbajku, međutim oni će biti srećni da stignu na cilj nepovređeni i da im se zaostatak meri u sekundama, a ne u minutima. Poslednji sektor pod kockom je samo 6km udaljen od linije cilja i savršeno je mesto za napad na etapni trijumf.

Tour-de-France-14-Stage-5

Ponedeljak, 14. jul; 10. etapa : Mulhouse- La Planche des Belles Filles, 161,5 km
Ovo će biti etapa bez ravnog metra i sa čak 7 velikih uspona. Finalni uspon je dug 6 km, ali prosečan nagib 8,5%, ali ima i drugih teških uspona. Petit Ballon (9,3km i 8,1% nagiba), Col du Platzerwasel (7,1km i 8,4% nagiba), Col des Chevreres (3,5km ali i 9,5% prosečnog nagiba!), ali i još tri manja, ali nikako naivna i laka uspona govore o kakvoj se etapi u stvari radi. Nijednom timu neće biti lako da kontroliše trku, i verovatno će SKY jedini moći da uradi tako nešto.

Na poslednjem dolasku Tura na uspon La Planche des Belles Filles 2011. godine, SKY je pokazao u kom će se pravcu odvijati trka, jer je Vigins preuzeo žutu majicu koju je zadržao do kraja, a Frum je pobedio svoju prvu etapu na Turu.
Tour-de-France-14-Stage-10

Subota, 19. Jul; 14. etapa : Grenoble- Risoul, 177km
Ove godine nema puno etapa u visokim Alpima, ali će ova etapa biti kao kompenzacija za to. Završni uspon Risoul je testiran od strane ASO-a na trkama Tour de l'Avenir i Criterium du Dauphine u prethodnim godinama. Uspon Col du Lautaret ima mali prosečan nagib od 3,9% ali problem može biti dužina od čak 34km. Col d'Izoard je visok 2,360m i predstavlja najvišu tačku ovogodišnjeg izadnja Tura. Endru Talanski, pobednik Dofinea ove godine, ima blagu prednost jer ovaj uspon poznaje bolje nego ostali, jer je bio drugi na hronometru koji se vozio na Risoul 2010. godine na trci Tour de l'Avenir, ali je i uspeo da uhvati Fruma i Porta u poslednem kilometru Dofinea pre 12 meseci.
Tour-de-France-14-Stage-14

Četvrtak, 24. Jul; 18. etapa : Pau- Hautacam, 145,5km
Dve najkraće etape su u poslednjoj nedelji u Pirinejima. Ova etapa je 20km duža od najkraće etape, ali uključuje moćan i mitski uspon Col du Tourmalet i poslednji veliki uspon ovog Tura, Hautacam (13,6km i 7,8% prosečnog nagiba). Ovo je poslednja brdska etapa i poslednja šansa za veliku brdsku borbu, jer će slabiji hronometraši morati da napadaju baš na ovoj etapi i ovo će za mnoge biti poslednja šansa.
Tour-de-France-14-Stage-18

Subota, 26. Jul; 20. etapa : Bergerac- Perigueux, 54km (indivudalni hronometar)
Ironično je to što , posle 3 nedelje vožnje na klasičnom terenu, po velikim brdima i visokim planinama, Tur može biti odlučen posle sat vremena vožnje na blagim i kratkim usponima. Međutim iako će hronometraški bicikli sakupljati prašinu u kamionima 3 nedelje, ovaj 54km dug test će biti u mislima svih vozača kroz celu trku. Na prezentaciji rute u oktobru, menadžer SKY tima Dejv Breilsford je rekao da se Frum neće oslanjati na svoje sposobnosti u borbi protiv štoperice, već da će ceo dur voziti ofanzivno i agresivno. Frum je dobio vreme u odnosu na konkurente prošle godine na oba hronometra, i ove godine je pobedio hronometre u Romandiji i na Dofineu, i pokazao veliki napredak u disciplini, a jedini koji mu može parirati na hronometru od favorita je Kontador, koji je završio drugi iza Martina na hronometru na trci Baskijske zemlje.
Tour-de-France-14-Stage-20-ITT(BiciSvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down